• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: to jo...
    beru to tak, že poměry na planetě se mění a možná napříště budou destný pralesy někde na Sahařa a ti idioti v Brazilii budou mít svůj "evropskej blahobyt"...anebo saharu:-]]]]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: já už tohle nezvládám číst. Upřímně, raději bych si přečetl o masakru malých dětí ve školce, než tohle.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tohle mě "trochu" zneklidňuje:

Katastrofa Xingu - Proč chce Lula elektřinu v amazonském dešťovém pralese?
    http://www.blisty.cz/2010/5/26/art52690.html
    Brazilský prezident Lula se rozhodl postavit se proti vlastnímu dědictví a vybudovat přímo na amazonské řece Xingu třetí největší přehradu na světě, navzdory desetiletím protestů od místních domorodých kmenů a ekologů z celého světa. Přehrada Belo Monte bude 11 000 megawattovou hydroelektrárnou, bude stát asi 15 miliard euro a o přístřeší přijde asi 30 000 místních lidí. V oblasti, která bude zaplavena, žije 23 domorodých kmenů se samostatnými charakteristickými jazyky a kulturami. Brazílie se 190 miliony obyvatel má jen asi 400 000 indiánů. A Belo Monte je jen jednou z devíti vodních elektráren, plánovaných pro amazonský region.Vláda tvrdí, že levná energie z Belo Monte bude ku prospěchu chudých lidí po celé Brazílii. Ale to není pravda. Přehrada jen povede ke zvýšení přistěhovalectví do ohrožené oblasti dešťových pralesů. Přijdou tam i podnikatelé a všichni noví příchozí budou amazonské území ničit. Stát Para, kde se má přehrada stavět, je čelným brazilským vývozcem bauxitu, z něhož se vyrábí hliník.

Lula v podstatě přináší městský rozvoj – který potřebuje elektřinu – do té části světa, kterou svět potřebuje zanechat bez lidského vlivu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Stojí postavení čerpacích stanic a McDononaldů podél dálnice za precedent s vyvlastněním půdy rodině, která na ni již 300 let hospodaří?

Nejde jim o dálnici, ale o okolní půdu, říká farmářka Havránková
    http://www.lidovky.cz/nejde-jim-o-dalnici-ale-o-okolni-pudu-rika-farmarka-havrankova-ptp-/ln_domov.asp?c=A100525_222815_ln_domov_glu

* LN Chcete říct, že ta poslední dohoda byla jen naoko?
    Ta dohoda byla jen taková zástěrka. Jen si s námi tak hráli. Jen hledali cestu, jak mě vyvlastnit. Jednali záměrně velmi pomalu. Žádná dohoda vlastně nikdy podepsaná nebyla. Já jsem jen parafovala odsouhlasení, že by k nějaké dohodě mohlo dojít. To je ale jen čárka. Samotné smlouvy to nebyly. Oni neměli v úmyslu nám pronajmout žádnou půdu, tu už dávno slíbili jiným.

* LN Komu ji podle vás slíbili?
    Developerům. Jim vůbec nejde o dostavění dálnice. Jde jim o to, aby mohli postavit sjezdy na mých polích pro developery. Pan Frankl (Michal Frankl je hlavní vládní vyjednávač, pozn. red.) mně to do očí přiznal. Developeři dali do svých pozemků peníze, ale podstatně víc jich dostanou, jestli k im povede sjezd z dostavěné dálnice. No a když úředníci sjezd prosadí na žádaném místě, dostanou provize.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

Zprávy na čt24 právě: dlouhodobý monitoring akademie věd prokazal, že bezzásahové prostory na Šumavě se po kůrovci přirozeně samostatně obnovují - akademici a odborníci (podobně jako ekologické iniciativy, nebo německá strana šumavy) vyzývyjí k udržení dlouhodobé bezzásahové strategie a umožnění samoobnově lesa - na hnijících stromech raší další desítky nových - jen tomu dát čas /lidský věk, věk stromu/.

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ten, který tančí s vlky

WASHINGTON/PRAHA - Slavný hollywoodský herec uplynulých 15 let spoluvytvářel a financoval speciální stroje na čištění oceánu. Tento týden je začíná testovat v oblasti havarované ropné plošiny společnosti BP.
    http://www.lidovky.cz/kevin-costner-zachranuje-mexicky-zaliv-pomoci-sve-specialni-cisticky-1en-/lide.asp?c=A100525_084328_lide_ter
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: ne-ří-kej-mi, co-mám dělat.
    Za osobní utok se omlouvám, diskutovat s tebou nebudu, na to te uz moc dlouho znám a vím, že to nemá žádnej smysl. zbytečný výdej energie.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LALINA: Přišla jsi sem vést osobní útoky, nebo diskutovat? Pokud to první, laskavě vypadni.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ale je pravda, že to snad opravdu ani nestoji za to, se s tebou bavit:-) snad jen že si člověk občas připomene, že takovýhle lidi taky žijou a není jich malo:-/
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: nerad mi, co mám komu říkat. chci ti to říct, tak ti to řeknu, jasný?
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LALINA: Mně je to jedno, mně to neříkej.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: klidně i 4. at vybydlej přistěhovalce:-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: ty už seš zase nějakej velice chyteej, žejo. Vystřílet jako nebezpečné bych vystřílela spíš nekterý lidi , než hrochy nebo vlky.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: ok. tak dvě :) ale dobře vychované (jsem starej skaut).
    KOKES
    KOKES --- ---
    to je špatně. Max 2 aby Evropa nevymírala, jinak nás vybydlí přistěhovalci a kultura zanikne. 3 už je moc, když má v budoucnu Země uživit jen 1.5 mld...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: já bych rád tři děti :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    ještě že se toho asi nedožiju:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: tak jasný, každej ví jak funguje golfák, bez toho by jsme si v Evropě nesundali kožešinu, jako Makdalenští lovci sobů (v Brně navštiv pavilón Anthropos :) Je jasný, že musíme reagovat nyní - třeba nový předseda Británie ohlásil masovní snížení emisí (snad o třetinu) za další dvě tři dekády. Navíc UK dochází plyn a ropa a ryby co měli kolem ostrova...nejen oni si budou muset utáhnout opasky. Ale - ač ze začátku skeptik, musím dát za pravdu Lomborgovi, který píše něco jako "Ok, budeme muset dát balík na VÝKYVY a změny klimatu - povodně, sucha, teplé zimy střádané se tvrdými zasněženými - ale máme ty miliardy a biliony z "všeobecných zdrojů" investovat do "odvrácení" - i přesto, že zatím může být např.. sluneční cyklus - nebo to "vrazit" spíše, dominantně, do adaptace. O tom je imho spor. Dnes se už ví, že konat budeme muset (jen někteří politikové o tom nemluví - u nás snad nikdo krom zelených), otázka je jak rychle (to může být průser) a jak masivně - ale hlavně - jakl koordinovaně - na globální úrovni.
    KOKES
    KOKES --- ---
    blbý je, že až budeme mít přesný data, budou nový. Nemáme je s čím srovnat.
    Oceány fungují jako klimatizace, golfský proud teče ke gronsku, tam se ochlazuje a klesá a teče po dně atlantským, indickým a do tichého oceánu, tam se vynořuje a ohřívá a po hladině se vrací z5 do golfského a tam se promaže, než se vydá na další kolo:-)
    Až tuhle klimošku narušíme, tak končíme.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: já myslím že ano - ale ve velmi extrémních situacích v evoluci planety. Ale to jsou extrémy, nikoliv průměr. Třeba to tání po velkých dobách ledových akcelerované náhlým rychlým uvolnění "zajatých" plynů.

Ale v posledních době, je opravdu nárust teplot enormní a i dle Cílka bude zrychlen za cca 20 let oceány, protože tam funguje jakési zpoždění, voda teplo akumuluje mnohem mnohem lépe jak vzduch (atmosféra). V oceánu (3/5 planety!!!) to všelijak cirkuluje v různých hloubkách (salinita, teplota). Měří to teď mikrosondama, a už ne "spouštěním kýblů". Ty po stovkách v posledních pár letech hází z letadel po světo-oceánu a ono to v rámci olejovité náplně klesne do hlubin a pluje s proudy. Pak se to za půl rok třeba vynoří a odvisílá přes satelit data. To budou první dobré empirické ůdaje - jednotné.

Zatím teda není tolik tvrdých dat - a IPPC panel si dost věcí už dává "v pravděpodobnostech"... Nemluvě o vlivu slunce - imho domoninantní!!! - které vůbec nejsou zmáknuté - teď měli být skvrny a sluneční maximum (jednou za 12let + Milinkievičovy cykly a zase se to zpo zpoždilo :) koukni sem na čerstvé záběry slunce - družice ho sleduje nonstop:

http://sohowww.nascom.nasa.gov/

Aktuální snímky a údaje z kosmických sond a pozemních observatoří.
    http://gnosis9.net/slunce.php
    Počet dnů bez skvrn:
    33 ze 141, stav k 21.5. (23%)
    2009: 260 z 365 (71%)
    2008: 266 z 366 (73%)
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: no je a není. Tání ledovců v takovémhle rozsahu za 100let histerie pamatuje?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam