• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    JAGA
    JAGA --- ---
    A mimochodem - chráněné území se přestěhovat taky nedá, nikdy nezopakujete přesnou komplexní strukturu místní geologie, mikroklimatu, skladby mikroorganismů... atd., i kdybyste třeba přestěhovali vyšší živočichy a rostliny a kdyby ten šok jejich populace přežily a dál se množily. Když se něco (rezervace, ekosystém) vytvářelo ony zmiňované miliony let, nebo v našich kulturních podmínkách řekněme stovky let, tak to nemůžete vzít a přesadit jinam, protože tím to vždycky zásadně rozhasíte a snížíte biodiverzitu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: akt zásahu je problém - protože těm tvorům, kteřé při něm zahynou, už život nikdo nedá. A konec konců, ta CHKO má být především pro ruhy, které se v ní vyskytují, kochání člověka přírodou je (alespoň dle mého názoru) jaksi druhotné.
    JAGA
    JAGA --- ---
    PETER_PAN: No jestli terorista je každý, kdo se radikálněji vyjadřuje, tak potom náš pan prezident je echt superterorista...
    Připadá mi, že uvažovat způsobem "nejdřív dálnice a pak rezervace" taky není moc systémové, v budoucnosti se může objevit zas něco jiného, před čím by měly ty rezervace couvnout, například povrchové doly, satelitní městečka, plochy pro sklady, nová letiště atd. atd.... až by z rezervací nakonec nic nezbylo, což odráží hlubší souvislost - jestli si myslíme, že první a njedině opravdu důležité jsou naše potřeby (které jsou často zbytečně velké, konzumní - ale kdo to rozliší...), anebo jestli si myslíme, že jsme součástí přírody a nemáme právo ani schopnosti s přírodou technokraticky nakládat - k čemuž se přikláním, protože A) její systém je příliš složitý a my ho nedovedem ani namodelovat, natož se do něj namontovat tak, abychom dokázali předvídat všechny následky, a B) hlubinně ekologicky mi připadá, že člověk nemá řádově vyšší hodnotu než zbytek přírody, není tomu nadřezen ani morálně ani nijak jinak.
    Vybagrování rybníka může dopadnout dobře (obnovení původního ekosystému) nebo také nemusí (výrazně se sníží diverzita, vyhynou nějaké ohrožené druhy), totéž platí pro stavbu dálnice přes rezervaci, pro sjezdovky v citlivých horských systémech atd. Nezapomínejme, že nový biologický druh vzniká třeba miliony let, a my ho vyhubíme během staletí nebo desetiletí.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: to je presne .. na km^2 jich bude tech zivocichu pak stejne a tech samotnejch km^2 bude take stejne, ale ten akt zasahu je problem - protoze clovek zasahuje je to problem !! .. ano tohle povazuju za "ekoterorismus" !!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: ten princip jako takový změnit nelze, život je vždy na úkor něčeho. Nicméně souhlasím se Stanislavem Komárkem v tom, že naše touha zužitkovat vše, co se zužitkovat dá, je zcestná.

Ad chránená území: ne, opravdu nepochopím, proč stěhovat chtáněné území, zničit přitom spoustu rostlim a zabít spoustu živočichů, dkyž můžeme stavět o vacet*třicet kilometrů dál. Jistě, z hlediska člověka je jedno, jestli bude CHKO tady nebo u kus dál, z hlediska tvorů, kteří při onom přesunu zahynou, to jedno není.

PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: problem je IMHO v premrstenosti, v plejtvani (vyhazovani potravin), drancovani nad uroven moznosti regenerace, -- nikoliv v principu samotnem ..

- pred lety jsem cetl nejakou uvahu, prisne vzato nevedeckou, ale minimalne podlozenou relevantnimi daty, ze kdyby se ucelne vyuzivalo prirodnich zdroju, neplejtvalo, racionalne navrhoval system, nemusela spousta veci zdvojovat, ztrojovat (distribucni kanaly konkurencnich firem apod.) tak planeta zeme dlouhodobe udrzi 15+ miliardy lidi bez ekologickeho kolapsu (se soucasnou technologii)

- dalsi veci je treba ty silnice/dalnice .. zjednodusene Nemecko si udelalo sit dalnic a silnic a pak mohlo ve vhodnych lokalitach zridit chranena uzemi
    - u nas v CR nemame tu zakladni sit hotovou, ale mame uz ty chranena uzemi .. posunout nejake chranene uzemi, sice zasah je, ale neni to problem z dlouhodobeho horizontu - rada lidi nedokaze uvazovat ze kdyz janevim vybagrujes a zvetsis rybnik (tim zlikvidujes brehy a organismy na brehy primo vazane), ze za 20 let to nepoznas a organismy tam budou zit stejne == rada lidi vidi jen ten zasah ted, nevidi ze ten horizont jak priroda funguje,..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: v tom jsem taky ekoterorista, neboť jsem přesvědčena, že bychom se měli uskromnit, zkrouhnout zálibu v cestování autem a radikálně omezit spotřebu masa - kyž už ne kvůli přírodě, tak kvůli vlastnímu přežití (nicméně lidstvo neslyší ani na to).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: .. tim nerikam ze vsechno co tvrdi je nesmysl, ve skutecnosti je mi v mnohem sympaticky a v rade veci ma jiste pravdu, ale ten princip "musime se vzdat vydobytku civilizace aby byla priroda zachranena" je principielne "ekoteroristicky" z meho pohledu !
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: můžeš to prosím rozvést?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: nejstrucnejsi bude priklad, modelovy, ucebnicovy : "Jan Keller"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: díky za vysvětlení. V takovém případě bych nicméně jakožto laik vítala komunikaci s veřejnosti: dne toho a toho budeme vyouštět to a to, dopady jsou takové a takové.

A propos, jak bys definoval ekoteroristu?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATISLAV: dik za reakci, kazdopadne proti tobe nic nemam, ani konkretne tebe nepovazuju za ani "antiekologa", ani "ekoteroristu" ! .. proste jsem navazal na prispevek :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: .. tak temer vzdy jde o redeni, kdyz vysypes nekolik tun obycejneho cukru do rybnicku je z toho mrtvej rybnicek, kdyz nekolik tun rozpustit ve vode a vhodne (hodne) zredis a poustis do reky problem to neni ..
    .. samozrejmne cukr nepoustis ani do rybniku ani do reky, ale zkvasis, predestilujes a vypijes :-)))

.. v prumyslu jde casto o s vodou misitelna rozpustedla jako ethanol, isopropanol, aceton apod., ktere musi casto slozite cistit kdyz by v urcitem redeni byla pozrana breberkami jako ten cukr

.. nicmene puvodne jsem reagoval na PATISLAVA, ..
    .. abych se priznal dneska mne rozcililo ze jako prispevatel "amnesty international" ktere casto propaguju (i kdyz zdaleka ne se vsim co delaj souhlasim) jsem nasel projekt kde maj jako partnera EPS, coz jsou teda opravdu ekoteroristi prvniho radu ! .. tak jsem potreboval nekam prispet, pac uz ani s tema AI nebudu nic chtit mit ..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: heh, moje chyba, nenapadlo mě kontrolovat, na co reaguje :).

PETER_PAN: Greenpeace se možná v mnoha případech chová "ekoteroristicky", ale není to už mnohdy spíše akt zoufalství (např. japonští velrybáři)? Pouhá slova jsou někdy málo. A nudným faktickým projevem by absolutně nedokázali oslovit větší počet lidí.

A ještě je tu jeden aspekt: myslíš, že kdyby měly ekologické organizace pouze přiměřené a realistické požadavky, že by byly všechny splněny? Nebo by i nadále docházelo k obrovským kompromisům? Pokud chceš dosáhnout přiměřeného výsledku, musíš někdy vytáhnout extrémní požadavek. To je politika a věda s tím nemá nic společného.

jak muze clovek argumentovat polonegramotnym idiotum kteri se samozvane pasuji na odborniky a tvrdi realne nepravdy

Velmi jednoduše - pravdou a fakty, tak jak se to správně dělat má.

jak muze clovek s ekologickym citenim a snahou se chovat k prirode dlouhodobe udrzitelne, za ktereho se treba ja povazuji, nekde k necemu prispet,

Začít u sebe může člověk bez ohledu na kohokoliv jiného

kdyz nekdo nesouhlasi s nepravdivou, iracionalni, neodbornou a v zasade z negramotnosti vychazejici agitkou je oznacen za "antiekologa"

Zajímavé je, že tohle nikde netvrdím. Zajímavější je, že i přesto, že toto nikde netvrdím, nemáš problém se čílit nad lidmi píšícími nepravdivě, iracionálně apod. Za antiekologa označuju člověka, který nesouhlasí s čímkoliv, co říká někdo, kdo se snaží přírodu ochránit. Antiekologové, jak jsem psal, prosazují totální dominanci člověka nad přírodou, obhajují stavby v chráněných oblastech, obhajují neekologické chování průmyslových podniků i neekologické chování jednotlivců. A argumentují většinou ekonomickými zájmy. Čili antiekolog není někdo, kdo nesouhlasí s dílčím (byť třeba podstatným) aspektem, ale někdo, kdo se zcela a naprosto vymezuje proti celému názorovému proudu, který nestaví člověka nad přírodu.

Ostatně, podle tvé logiky bych se musel za antiekologa označit sám, viz:
    [ PATISLAV @ Ochrana přírody ]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: a co těch pár týdnů, než se to rozloží? Nerejpu, ptám se.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: ale jak rikam, nema to moc cenu, pac jedine s cim se setkavam je "no je prece jasne ze", "na to nemusim bejt studovanej abych vedel ze", "jak by to bylo jinak, uz nasi predci vedeli ze" ... apod.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: tak puvodne jsi mluvila o odpadech, ne konretne o PET lahvi a co se odpadu z chemicky tyce - je rada odpadu ktere problem nejsou
    .. mimochodem proto firmy investuji do cereni vod, aby byla voda cira na pohled, ale obsah uz nevidis -- kdyz naopak pujde z chemicky svitive cervena voda, budes se toho bat a zrovna se muze jednat o neco naprosto neskodnyho co je biologicky rozlozitelny v radu jednotek tydnu ..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: on existuje případ, kdy je žádoucí pohodit v lese PET láhv nebo vylít do řeky odpad z chemičky?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: ja se sakra koukam, ze reaguju na patislava, ktery reaguje na eclecticu, ktera se odkazuje na jiny prispevek, nez reaguje :-O. Takze pro upresneni - nakopal bych do kouli cloveka, ktery rozhodl o utraceni tech psu, nechci reagovat na ten eko clanek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: bohuzel cele spatne ve chvili kdy to takhle zobecnis !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam