• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DAN9K: Tak třeba Respektu jsem psal jedinkrát a ti mi odpověděli hned a dokonce použili jednu z mých otázek do dalšího vydání. :)
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    Je vidět, že Jiří Paroubek není jediný, koho české noviny ignorují...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: nepatřím mezi lidi, kteří by si mysleli, že pravičáctví je v jakémkoliv rozporu s ochranou přírody. Vlastně si nejsem jist, jestli kategorie levice vs. pravice je možné dnes ještě smysluplně použít. Postačí říct, že jde o ignoranty (byť o Mooreovi si také myslím jen to nejhorší). Za poslední dva roky jsem jim poslal asi deset dopisů (zcela příčetných), které tu polemizovaly s názorem komentátora, tu upozorňovaly na chybu, jinde zase navrhovaly nějaký námět ke zpracování. Nevím, jestli některé otiskli, protože papírové noviny jsem kupoval jen občas (teď už vůbec), mně osobně však neodpověděli na jediný.
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: Jsou to skalní pravičáci! nedávno jsem do LN poslala recenzi Davida Holmgrena (permakulturista) a redaktor Tomáš Němeček mi mj. napsal, že to zavání až trochu terorismem střihu Michaela Moora (necituju úplně přesně, ale mělo to ten smysl) - čili Michael Moore je pro ně nejhorší bahno, zatímco mně sice připadá tendenční, ale i vtipný a myslím, že má hodně pravdy...
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: obraz nepřítele je třeba budovat a živit, to nevíš?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: ano, je to naprosto stupidní krok. Stupidností se tomu vyrovná snad jen titulek se slovem "ekologové". Nechápu, proč to Lidovky dělají, jsou jejich redaktoři tak hloupí nebo tak podlí?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Ach jo.. Tohleto je fakt pitomý a asi jediný k čemu je to dobrý je, že se poukáže na problém.. Každopádně většina společnosti si beztak akorát pomyslí něco o blbých ekofašistech a bojovnících za lidský práva zvířat.. Chce to dělat osvětu trochu efektivněji, vypouštění nic moc neřeší, když zvířata beztak umřou a pokud přežijí, páchají škody na původní fauně a vegetaci. Viz psík mývalovitý apod..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA
    JAGA --- ---
    PETER_PAN: Mirek Patrik mohl mluvit krásněji a líbivěji, to uznávám, ale v zásadě má pravdu. Ten argument "ekologové jen zdržují, auta smrdí lidem pod okny a už mohla dávno jezdit o kus dál po dálnici" totiž demagogicky zastírá podstatu věci - že není možné, aby ŘSD a nějaké stavební firmy toužící bagrovat, betonovat a rýžovat peníze za předražené dálnice diktovaly veřejnosti, co a kde se bude stavět, a pošlapávaly přitom práva občanů i přírody - která se sama ozvat nemůže. Respektive ona se ozývá jinými cestami (růst alergií, rakoviny apod.), ale to už je mimo tuto diskusi. Ta dálnice, o které je řeč, ničí cenné přírodní území, přitom stačilo vybudovat tunel, který by se v té obrovské hromadě miliard za tu dálnici v podstatě už ztratil.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PETER_PAN: blbost...v tom rozhovoru (jinak ho vůbec neznám) působí úplně příčetně.

Opravdu to, že "někdo" účelově udělal z D8 kauzu, aby na ní exemplárně zabil ekologický snahy, že ji někdo medializoval a demonizoval, to je fakt. Jinde taky trpej, jinde taky jezdej auta, kamiony.
    A to s tema lhutama, že za zdržení může on, je taky blbost- nejvíc se čeká na uřadech

Kolem D8 se účelové vyvolávají emoce a generují populistický nenávistný hesla proti ekologikým snahám, to je zřetelné, pokud se člověk trochu dívá...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PIKSE: ten rozhovor si precti !
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: jestli ten rozhovor neni falsovanej (nepredpokladam), tak to je klasicka ukazka jak jeden idiotskej zmrd muze skodit a zaroven se schodit v banalnim rozhovoru - tohle, presne tohle je ten ekoterorismus o kterem jsem mluvil v minulych prispevcich !!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) dnes vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Důvodem je situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011.
    http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/lesnicke-svazy-pozaduji-vyhazovy-ve-vedeni-lesu-cr_179779.html
    Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Na podzim proto LČR vypíšou jednoroční tendry na příští rok. Fuksa se k případné výměně managementu LČR nevyjádřil. LČR výzvy a názory konfederace ostře odmítly a označily je za účelové a nesmyslné.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A rád bych upozornil na jedno sdružení, se kterým sem teď v kontaktu a pro které vypáseme s ovcema a kozama louky s vzácnou florou /hořeček, některé vstavače ap./.

...jde o Daphne, institut aplikované ekologie http://www.daphne.cz/

moc dobřé lidé, odborníci, doktoří přes floru a faunu ..i aktivisti.
    organizují i své-pomoc a vzájemnou pomoc mezi malo-zemědělci a pomáhají jim s granty, nebo určovat, co na jejich pozemcích je "vzácné a chránění hodné" a jak to udělat a jak hnojit ap. aj.

Mají síť už všude možne, kdo má zájem, oslovte je, třeba jako dobrovolníci....aby člověk jen nenadával "na ty nahoře".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAGA: vysrat se na předsudky a zpojit se do lokálního života polis. Někdy "lidská blbost bolí" ale jindy se něco podaří a pak si člověk řekne "kurva, stojí to za to". Nejvíce mě potěšily děti z místní školy, když nám pomohly a pak jsme udělali exkurz po místních geo-zvláštnostech a floře a fauně, zakončeno opečením buřtů. škola si splnila průřezové téma "člověk a přiroda" a já byl rád, že jsem je trochu "indoktrinoval" :)

Zelení mají mnoho úrovní - na některých levelech je to jak hnutí brontosaurus :) rozhodbně nesrovnávat vrcholnou a lokální politiku. A už vůbec ne s KSČ. Já člen starny nejsu, ale sympatizuji a pomáhám...
    JAGA
    JAGA --- ---
    SCHWEPZ: Krása! Fandím! Já jsem se zatím akorát dala napsat na kandídátku zelených na nevolitelné místo, ale uvažuju buďto o tom "vstupu do strany" - ale kdo pamatuje totáč, pro toho to zní hrozně - anebo o zapojení do místního občanského sdružení, kde bych určitě mohla dělat aspoň naučné stezky pro děti, psát o přírodě do místního zpravodaje a podobně.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: .....včera jsem ho konečně přehodil, trvalo mi to skoro dva dny - byl pěkně nacucanej, jak furt prší. Letos je trávy tolik, že nevíme kam s tím - a to je stodola plná sena. Ani tebou zmiňovaní slimáci nestíhají :)
    JAGA: jak říkáš - začít na lokální úrovni, zajímat se o lokální biotopy, o lokální problémy a třeba se i zapojit do komunální politiky. To nemusí být hned kandidatůra - ale aktivní zájem, dotazování ap. Mě trvalo dva roky, než jsem si uvědomil, že aby mě brali na zřetel - třeba ve sporu zda vykácaet starou lipovou alej, protože "suché větvičky mohou padat na auta" - budu muset získat právní subjektivitu. Tak jsme s kamarády založili "Okrašlovací spolek Vraclavského hřbetu" (to je taková opuková vyvýšenina u Vysokého Mýta" a najednou to jde jinak. Starosta se s námi bavit musí :) A najednou jde všechno více hladce. I když - mnozí kreténi nám stále hází klacky pod nohy. Ale zase - abych se pochlubil - máme dáílčí úspěch (a to je nás 6 + dobrovolníci) -

V minulém roce jsme jako sdružení (a pár přátel) nastavily laťku v akci Ukliďme svět (http://ekocentrum.wz.cz/uklidme-svet.html) dosti vysoko. Zde je zhodnocení akce Českým Svazem Ochránců Přírody -

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:SH9ujOSCib8J:www.mzp.cz/projekty.2010/supl/256_09_seznam_ucastniku_2009.xls+%22Okra%C5%A1lovac%C3%AD+spolek+Vraclavsk%C3%A9ho+h%C5%99betu%22&cd=4&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

Mánme tam tříděného odpadu v některých kategoricíh nejvíce z republiky....fakt mě to málem zhodilo ze židle...

....a takové věci člověku pak dodají chuť do dfalší práce.
    ...i když se letos v tom potůčku pod strání (bývalé germánské hradisko, MArkomani) zase objevil bordel a pneumatiky. Holt - je to běh na dlouho trať.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Nojo, to je všechno pravda. Taky mám nepřeházený kompost a je nejvyšší čas se mu věnovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam