LOPIK: Existují lidi, kteří se vlastními výpěstky uživí, nicméně si nemyslím, že by to museli dělat všichni. Lze to samozřejmě kombinovat s nakupováním - přednostně domácích výrobků a na trzích. Něco si vypěstovat je zdrojem velké radosti a příjemných zážitků, aspoň pro část lidí určitě. Je tady nevyuživý potenciál, dříve bylo úplně běžné samozásobitelství ovocem a zeleninou ze zahrádek, teprve v poslední době se zakládají zahrádky s thujemi a trávníkem,l bez čehokoli k jídlu.
KUATO: Neřekla jsem, že se nebude balit nic, ale chceme-li dosáhnout udržitelnosti, je třeba balení i jiné aspekty našeho konzumního obžerství zredukovat. Na západě existuje dosti silné hnutí proti zbytečným obalům - lidé je demonstrativně nechávají v obchodech, nebo si nosí vlastní pytlíky a přesypávají si do nich třeba mouku apod. Lidé by se měli poněkud přesunout z té sféry, kde nic hmotného nevytvářejí, do sféry, kde to vytvářet budou - dnešní stav, kdy potraviny produkuje asi 5 % (nebo míň?) populace, je pravděpodobně neudržitelný. Místní komunity budou pochopitelně mít místní měřítka (třeba kam dojedeš na kole). Ve světě existují barterové systémy, je to možné realizovat a udržitelnost to skutečně zčásti řeší, už proto, že když se tím lidé zabývají, nenakupují tolik v supermarketech a neutrácejí tolik peněz. Existuje alternativní barterová měna, která řeší, že nevyměňuješ to, co sám nabízíš, za něco, co nepotřebuješ a nechceš (vyggogluj si systémy LETS).
Heleď se - píšu tady o všeobecně známých a vyzkoušených věcech, jestli ty o tom nic nevíš a nedovedeš si to představit, tak to ještě neznamená, že to nefunguje! Místo arogantního ironizování by sis to vážně měl/a načíst, ostatně i tady na nyxu jsou skupiny o alternativní ekonomice, permakultuře apod.