JAGA: nemam nic proti rozsireni domacich farem a vyroben cehokoliv. sami doma dost pestujem, maso a obili kupujem jen od znamych pestitelu, chovatelu, myslivcu. prijde mi ale absurdni snazit se o nejake barterove komunity, protoze neverim, ze by mohly dlouhodobe ve vetsim fungovat (dokud k tomu nebudem dotlaceni padem systemu, kdy nic jineho nezbude - a tedy zacne se to resit systemove). imho je to dost napor na lidi, kteri to zastitujou, kteri dohlizeji, aby to fungovalo, resi prusery typu podvody atd. jakmile tihle lidi odpadnou, jde to do kytek. na rovinu - kolik techto LETS systemu u nas dlouhodobe funguje? pokud vim, tak akorat Letokruh nejak fungoval, ale nevim, jestli uz taky nesel do kytek. penize vidim jako dokonaly system - s jedinou vyjimkou a to jsou dane - v nasem pripade prilis vysoke dane. myslet si, ze tim, ze si budeme v obchodaku presypavat mouku do svych pytliku, ze tim neco zmenime, to je jako myslet si, ze kdyz si par lidi namontuje na strechu dotovane solar. panely, ze se tim neco zmeni. roztomile gesto, ktere nam naivum vycaruje slunce v dusi (a on to nekdo zaplati - v tom obchodaku treba najmou navic uklizecku, ktera bude zametat ten bordel po presypacich). mozna, kdyz si clovek tu mouku ve spajzu necha ve svym nedovrenym pytliku a za mesic zjisti, ze mu do ni nalezli moli, nebo kdyz si bude chtit vecer zajit na hajzl a nebude mu svitit svetlo, protoze solary netrimaji, tak ze zauvazuje, ze i tyhle "zbytecnosti" maji svoje vyhody (btw. pecem si svuj chleba z vlastnorucne pomlete a presite mouky, kterou skladujeme v 3l sklenicich s plastovym vickem, kam se hmyz nedostane. problem mame s dlouhodobym skladovanim obili, protoze tam se nejake male k***y dostaly, jak jsem se tuhle dival, ale kdyby mi nekdo nabidl, ze mi v obchodu nasype mouku rovnou do pytliku, nesel bych do toho).
arogantni ironizuju, protoze jsem do jiste miry konzervativec a nemyslim si, ze by nastudovani kdejakeho konstruktu resilo nutne zivotni problemy.