• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAGA: pesimistum nezbyva (pokud teda nechcou akorat rozsirovat vyctene rozumy na internetu) nez si koupit barak na venkove s nejakym pozemkem a zkusit jedinou alternativu, ktera se ve vysledku pocita - zkusit si nejake to jidlo vypestovat/vychovat sam. zkusit si, jake je to byt aspon castecne sobestacny. verim, ze vetsina jich se zacne modlit, aby k zadnemu rozpadu soucasneho systemu nedoslo, spise k reformovani vlivem treba dalsich a dalsich ekonomickych a ekologickych krizi.
    JAGA
    JAGA --- ---
    KUATO: Jsem potěšená, že argumentuješ na věcné úrovni. Vcelku souhlasím s tím, že takové věci jako barterové místní komunity začnou fungovat spíše až pod tlakem, dnes je to takové neškodné hobby pro pár výstředníků. Nicméně - je dost pravděpodobné, že v budoucnosti se budeme muset dosti nepříjemným způsobem uskrovnit, a pak by nám tyhle zkušenosti a náměty mohly být ještě dobré. Pouhými zelenými technologiemi bez snižování úrovně konzumu se udržitelnosti dosáhne těžko, takže bych intuitivně řekla, že nějaké ty průšvihy lidstvo v budoucnu čekají. Myslím, že pro lidi, kteří to cítí podobně (a často jsou větší pesimisté než já), je skoro vnitřní nutností zkoušet nějaké alternativy a nevézt se pasivně s tím konzumním průměrem.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Ani po několika týdnech mi nepřišla žádná odpověď na můj e-mail panu Nečasovi a Fuksovi ohledně tendrů Lesů České republiky. Nezapomeňte, že tendry budou vypsány již za 10 dní. Protože e-mailová konverzace s pány příliš nefunguje, Hnutí duha vyzývá, abychom se přidali k jejich telefonickým apelům.

Z Facebooku, kde se celá akce probírá:
    "Na Nečase je nejlepší číslo: 224 002 662. Paní Nagyová je příjemná. Na Fuksu je nejlepší číslo 221 812 333 - sekretariát ministra, paní taky příjemná."

Výzva Hnutí duha: http://www.hnutiduha.cz/lesy/?tunelovani

Já už jsem jim zavolala a alespoň ten vzkaz nechala, co vy? Jde o naše lesy, lidi. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETER_PAN: diky
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: právě, obaly slouží mj také jako marka, že si kupuješ originál od výrobce a ne nějakou náhražku...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KUATO: delaj 220l

.. dusik neni tezsi nez vzduch, takze nevytlaci vzduch ze susu .. ty das hadicku do prazdneho sudu, zasypes obilim, pak proplachnes dusikem (hadicka usti u dna a postupne se celej obsah proplachne dusikem, pak hadicku vytahnes a zadeklujes - mnozstvi vzduchu co zbyde v soudku je zanedbatelne)

.. zkus nejakej firmy co dodavaji technicke plyny - z hlavy nevim, ale faktme zustava ze napln ti vydrzi hoooodne dlouho (budes-li to pouzivat je na tohle) - resp. bude zalezet jak si koupis velkou bombu - nejdrazsi bude ventil, levnejsi tlakova nadoba, obsah je skoro zadarmo (dusik se ziskava frakcni destilaci zkapalneneho vzduchu, technologicky jde o cennejsi kyslik pri tom technologickem procesu)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETER_PAN: hm, to nevypada spatne, akorat to budu potrebovat ve verzi 200l :o). kde se da sehnat ten dusik? staci v mnozstvi malem, samozrejme. jeste jedna nechemicka - dusik je lehci nebo tezsi nez vzduch?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: nic lepsiho z plastu nez HDPE neznam na potraviny (jeste nektere drahe variace PP)

.. samozrejmne ze nejlepsi je sklo a tesneni vicek z fluorokaucuku, ale to jsme zase jinde :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KUATO: na skladovani obili pouzivej tohle : http://www.obaly.cz/detail/plastovy-sud-na-sypke-latky-30-l-1/ .. (delaj i vetsi)
    .. kdyby to nestacilo muzes si koupit bombu s dusikem ne CO2 a soudek jeste po nasypani obili zapustit (proplachnout) plynem :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAGA: nemam nic proti rozsireni domacich farem a vyroben cehokoliv. sami doma dost pestujem, maso a obili kupujem jen od znamych pestitelu, chovatelu, myslivcu. prijde mi ale absurdni snazit se o nejake barterove komunity, protoze neverim, ze by mohly dlouhodobe ve vetsim fungovat (dokud k tomu nebudem dotlaceni padem systemu, kdy nic jineho nezbude - a tedy zacne se to resit systemove). imho je to dost napor na lidi, kteri to zastitujou, kteri dohlizeji, aby to fungovalo, resi prusery typu podvody atd. jakmile tihle lidi odpadnou, jde to do kytek. na rovinu - kolik techto LETS systemu u nas dlouhodobe funguje? pokud vim, tak akorat Letokruh nejak fungoval, ale nevim, jestli uz taky nesel do kytek. penize vidim jako dokonaly system - s jedinou vyjimkou a to jsou dane - v nasem pripade prilis vysoke dane. myslet si, ze tim, ze si budeme v obchodaku presypavat mouku do svych pytliku, ze tim neco zmenime, to je jako myslet si, ze kdyz si par lidi namontuje na strechu dotovane solar. panely, ze se tim neco zmeni. roztomile gesto, ktere nam naivum vycaruje slunce v dusi (a on to nekdo zaplati - v tom obchodaku treba najmou navic uklizecku, ktera bude zametat ten bordel po presypacich). mozna, kdyz si clovek tu mouku ve spajzu necha ve svym nedovrenym pytliku a za mesic zjisti, ze mu do ni nalezli moli, nebo kdyz si bude chtit vecer zajit na hajzl a nebude mu svitit svetlo, protoze solary netrimaji, tak ze zauvazuje, ze i tyhle "zbytecnosti" maji svoje vyhody (btw. pecem si svuj chleba z vlastnorucne pomlete a presite mouky, kterou skladujeme v 3l sklenicich s plastovym vickem, kam se hmyz nedostane. problem mame s dlouhodobym skladovanim obili, protoze tam se nejake male k***y dostaly, jak jsem se tuhle dival, ale kdyby mi nekdo nabidl, ze mi v obchodu nasype mouku rovnou do pytliku, nesel bych do toho).

arogantni ironizuju, protoze jsem do jiste miry konzervativec a nemyslim si, ze by nastudovani kdejakeho konstruktu resilo nutne zivotni problemy.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JAGA: Ty barterový systémy a místní zásobování, nebo obživa z toho co vypěstuješ samozřejmě ve světě určitě někde fungujou, a fungovali dobře dokonce i u nás minimálně tak do zrušení nevolnictví....
    JAGA
    JAGA --- ---
    LOPIK: Existují lidi, kteří se vlastními výpěstky uživí, nicméně si nemyslím, že by to museli dělat všichni. Lze to samozřejmě kombinovat s nakupováním - přednostně domácích výrobků a na trzích. Něco si vypěstovat je zdrojem velké radosti a příjemných zážitků, aspoň pro část lidí určitě. Je tady nevyuživý potenciál, dříve bylo úplně běžné samozásobitelství ovocem a zeleninou ze zahrádek, teprve v poslední době se zakládají zahrádky s thujemi a trávníkem,l bez čehokoli k jídlu.

KUATO: Neřekla jsem, že se nebude balit nic, ale chceme-li dosáhnout udržitelnosti, je třeba balení i jiné aspekty našeho konzumního obžerství zredukovat. Na západě existuje dosti silné hnutí proti zbytečným obalům - lidé je demonstrativně nechávají v obchodech, nebo si nosí vlastní pytlíky a přesypávají si do nich třeba mouku apod. Lidé by se měli poněkud přesunout z té sféry, kde nic hmotného nevytvářejí, do sféry, kde to vytvářet budou - dnešní stav, kdy potraviny produkuje asi 5 % (nebo míň?) populace, je pravděpodobně neudržitelný. Místní komunity budou pochopitelně mít místní měřítka (třeba kam dojedeš na kole). Ve světě existují barterové systémy, je to možné realizovat a udržitelnost to skutečně zčásti řeší, už proto, že když se tím lidé zabývají, nenakupují tolik v supermarketech a neutrácejí tolik peněz. Existuje alternativní barterová měna, která řeší, že nevyměňuješ to, co sám nabízíš, za něco, co nepotřebuješ a nechceš (vyggogluj si systémy LETS).
    Heleď se - píšu tady o všeobecně známých a vyzkoušených věcech, jestli ty o tom nic nevíš a nedovedeš si to představit, tak to ještě neznamená, že to nefunguje! Místo arogantního ironizování by sis to vážně měl/a načíst, ostatně i tady na nyxu jsou skupiny o alternativní ekonomice, permakultuře apod.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: hele, nestenkruj už zase :-]]]
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAGA:
    1/ spousta veci se bali, protoze hygiena, ochrana obsahu, oznaceni vyrobce a obsahu. uz vidim, jak jdes koupit vlozky, sirky nebo neco takoveho a prodavacka ti to odpocita po kusech... nebo si pujdes koupit monitor a predpokladam, ze by ti nevadilo, ze ma ukraply roh, protoze se v ramci uspor poradne nezabalil...
    2/ vetsina lidi fyzicky nic nevyrabi ani nevypestovava (mimo svoje zamestnani, a vlastne ani tam - kancelarske prace nejsou vyroba neceho hmotneho, co by se dalo smenit s bramborama)
    3/ uz vidim, jak si lide (nejen) ze severni Moravy jezdi popovidat a porovnat dyne na misto Modelu (velka tiskarna a vyrobce papirovych obalu sidlici v Opave). Vzroste kvalita zivota jak hrom, protoze nepotrebuju penize, ale na misto "smeny" se teleportuju. A tam se dostanu do komicke situace, protoze naivka, ktera horli proti konzumnimu zpusobu zivota mi nechce zaplatit penezy, ale meho krocana (v cene treba 1500kc) bude chtit vymenit za hlidani deti nebo podobnou sluzbu, kterou ovsem ja nepotrebuju. i kdyz v tomto pripade, kdyby byla hezka a ja zapomel, ze jsem zenaty, mozna bychom se nejak domluvili..

to skutecne resi trvalou udrzitelnost.

LALINA: LALINA: stenkrovat znamena skadlit/drazdit (zertovne). ty mas drzost napsat, ze nekomu nestaci argumenty na diskuzi s tebou? to si asi delas legraci. prejdi si poslednich padesat prispevku - clovek veru malokdy vidi neco tak sebestredneho. "ja", "moje", "chci" - tot centrem tvych prispevku. tvoje argumenty jsou smesne, zabili jsme boha, katastrofy a nemoci, u nas aby bylo pekne a cisto, jinde to nebudeme resit, donutme cinu... jako, kdyby ti bylo 20 a studovala jsi nejaky humanitni obor a pichala s dobrovolnym ochrancem prirody, clovek by nad tim mavl rukou a rekl by si, ze z toho vyrostes, ale jelikoz uz jsi skoro v babickovskym veku, je to na povazenou.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JAGA: Kolik máš doma fóliovníků, že si myslíš, že se těma výpěstkama dá nějak živit?
    JAGA
    JAGA --- ---
    JAMES_DICK: Zdá se mi, že uvažuješ v úzkých mezích své profese či svého oboru - držme se příkladu strojového balení krabiček. Kreativnější možnosti: lidé mohou programově odmítat zbytečné obaly a krabičky se přestanou balit vůbec; lidé si uvědomí, že nemá smysl kupovat zbytečné věci, a krabiček se prodá o půlku míň; balírna krabiček sice zkrachuje, ale v jejích budovách vyroste komunitní centrum, kde si lidé mj. budou vyměňovat své výrobky, výpěstky a služby a tím pádem nebudou potřebovat tolik peněz; HDP se tím nezvýší, ba naopak, ale kvalita života oněch lidí vzroste. Tímto způsobem uvažovat znamená SKUTEČNĚ řešit trvalou udržitelnost.
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    LALINA: na slove placat nevidim nic neslusnyho.
    A kde maj firmy na ty inovace asi brat zdroje? Za prve penize, za druhy lidi. Ty si to predstavujes jak hurvinek valku. Navic dneska,kdyz firmy mohutne setri, outsourcujou si treba ucetnictvi v malajsii,protoze je to levnejsi,tak jaksi na financovani inovaci nezbyvaj finance. Navic pokud chces necemu rikat inovace,tak to musis predevsim prodat-to je jeden z bodu inovovani,avsak asi nejdulezitejsi. Je sice hezky,ze tvoje vyvojovy oddeleni vymysli novej balici stroj,co zabali o 10%krabicek za hodinu rychlejc, kdyz ho ve finale neprodas a nemas z nej zisk. A to se tyka celyho inovovani-at uz procesu,vyrobku nebo sluzby-vzdycky se ta inovace musi prodat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: já nevím, co je stenkroval a ty nevis, co je pritazlivost - nikde jsem o zadne nepsala, dokonce ani nemyslela....:p
    KUATO
    KUATO --- ---
    Lalina: jen jsem te stenkroval, tak si o sve pritazlivosti moc nemysli ;o).

ad posledni tvuj prispevek - obavam se, ze mluvis, aniz bys mela realne zkusenosti z praxe - v soukromych subjektech /pokud nejsou propleteny se statni sferou/ si nikdo nemuze dovolit neinvestovat a nevyvijet, protoze te konkurence odstavi na vedlejsi kolej a behem nekolika malo let jsi zkoncila. U nas to mozna neni tak uplne patrne, protoze od dob komunismu ubehlo teprve 20 let, ale opravdu plati parafraze smoljakovy vety -kdo chvili mocil, jiz moci opodal-. Co se tyce inovaci v ramci firem - vez, ze vetsina lidi jsou trotli, kteri nejsou schopni vetsich nez nepatrnych postrehu. Ty bystre a sikovne aby pohledal - a kazdy rozumny majitel firmy si je opecovava. To rikam jako clovek, ktery dela ve firme +500 lidi prave ve vyvoji.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JAMES_DICK: plácáš ty - když použiju tvých neslušných slov.
    Lidi pracujou, vymýšlej, vylepšujou...je to jejich hra, zájem, zábava, smysl jejich života apod. Je to přirozené zkrátka. Co se děje ted je to, že vlastníci továren a výroben někdy neradi inovují, protože to stojí peníze, - ta praktická, výrobní část lidí často brzdí pokrok, protože lpí na tom, co se jim osvědčilo (popřípadě z čeho můžou dojit nekutečný peníze a nebo co jim přináší moc, ovládat jiné státy, lidi apod.)
    Vynalézání efektivnějších metod jde vlastně "samo"...Když se lidi nebudou zaměstnávat zastaralejma postupama, bude tu normální přirozená kapacita se venovat novejm věcem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam