PETER_PAN: ano, máš rpavdu, že to srovnání pokulhává na obě nohy, střelil jsem to od boku, co mě první napadlo. Máš částečně pravdu i v tom - v principu -že když se něco liberalizuje (třeba drogy), tak pak zmizí část negativních makrosociiální důsledků (zůstane individuální deviace/patologie) - třeba když zlegalizuješ fet, zmizí dealeři, a zůstanou abúzeři :)
Každopádně i tak - legalizovat odběry medvědí žluči, žraločích hřbetních ploutví, tygřích penisů a rohů nosorožců kvůli pověrčivým zmrdečkům, co mají dost peněz a doufat, že zmizí extrémy při odběru těchto částí zvířecích těl (že to budou dělat "friendly" k zvířatům), mě přijde - neber to osobně - jako mimo selskou logiku, jako aplikace nějakých ekonomických teorií na mnohem komplexnější realitu, zkrátka jako nonsens. Ano, vím, že se to bude dít i dále, stejně jako v africe kradou albínské černoušky a prodávají je šamanům, kteří je zabijí. Ale prostě - kurvafix - nemyslím, že je dobré to legitimizovat/legalizovat ve víře, že tím obrousíme ty nejostřejší hrany této činnosti. Snad mi rozumíš...