• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: Lálino, prosím, dej si facku. Jak můžeš srovnávat něco, co funguje a lze to empiricky, teoreticky i prakticky či jakkoliv jinak dokázat (technické přístroje) s něčím, u čeho je naopak mnoha studiemi prokázána neúčinnost? Smiř se s tím, že věříš bludu. Já ti to samozřejmě nezakazuju (ani nemám jak), klidně si tomu věř, ale aspoň se tím proboha nechlub a neklaď to jako něco hodnotného, protože není, je to spíš tvá ostuda.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: tem medik si tu homeopatii ověřoval, takže je to jistě něco, co lze a pokud máš tak hluboký zájem, jistě se ti podaří to prostudovat do podstaty, já na to nemám ani rozum, ani kapacity.
    Vidím ty věci po svém, neco trochu oé tom vím a stačí mi to.
    Asi jako mi stačí vědět pár věcí o digitálních přístrojích, počítačích apod. a můžu je skvěle používat a fungují mi:-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: odvažuju se odhadnout, že ti mystici vědí, že někomu "předávat" (čili vnucovat) vlastní názory je nesmysl a že právě ten styl někomu něco vnutit je to, co nás jako lidi degraduje a míří do nesvárů, násilí a válek.
    Tomu jsou mystikové vzdáleni a podobným výkřikům, jako je ten tvůj na jejich adresu , se jenom smějí .-))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: nemůžu mluvit za exoty a mystiky, ale já například nemám nejmenší potřebu kohokoli o čemkoli přesvědčovat. Každej má nárok na svůj růst, svoje zrání, svoji cestu...to za něj nikdo neudělá. Tam mladej medik to pochopil a svého vývoje se sám chopil. Má budoucnost .-)

Mě nezáleží na tom, jestli mě někdo bude nebo nebude brát vážně. Moje názory jsou moje a mám na ně právo zrovna tak jako ty máš právo na ty svoje. Jak se kdo postaví ke mě a mým názorům, je čistě jeho věc - budiž mu přáno.

Jediné, co od světa a lidí žádám je, aby mi umožnili podle mých nazorů žít, nezakazovali mi je (když tím nikomu neškodím) a necpali mi svoje vlastní názory a způsoby života jako jediné vědecky podložené a správné. To je vše.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: jinými slovy, důkaz fakt nemáš, a prostě věříš něčemu, co je absolutně mimo racio, a logicky to nemůžeš a nedokážeš vysvětlit někomu, kdo používá hlavu. Ano, máš pravdu, to je jako bys ateistovi vysvětlovala, že bůh existuje, protože prostě basta fidli. Jak už jsem psal mnohokrát při různých příležitostech - jediné štěstí civilizovaného světa je momentálně v tom, že ti největší exoti, mystici, náboženští fanatikové a iracionálové většinou vynikají extrémně nízkou přesvědčivostí a schopností vysvětlit a předat své postoje druhým.

LALINA: Ale zato jsi tak chytrá, že věříš, že s lidským tělem něco zmůže molekula "léčivé látky" rozpuštěná v kýblu vody? Bravo. Nemyslím, že tu od teď někdo bude brát tvé názory vážně.
    LALINA
    LALINA --- ---
    Ne, Páťo, tak blbá fakt nejsem, že bych si pod homeopatikama představovala vylouhovaný nebo macerovaný bylinky.
    Jistě že se homeopatika dělají i z bylin, ale ten princip je jinej.
    LALINA
    LALINA --- ---
    proto jsem, milý zlatý Patislave napsala no comment.
    S lidma, kteří se na to dívají takhle si o tom nemám lautr co říct, promin-))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: tak to uklidníme, jo? Na tohle tady vážně nejsem zvědavej.

kteří si nedovedou představit, že homeopatika (= informace,) mají nějaký účinek, že to funguje..

Já si představit dokážu, ale požaduju důkaz, kterej mi nedodáš, protože samozřejmě žádnej takovej důkaz neexistuje, zato existuje řada výzkumů dokazujících opak.

Já je používám a funguje to

To, že ty něco používáš a údajně to funguje, nic neznamená. Proto se léky a vůbec cokoliv jiného netestuje na vzorku jedné osoby. Navíc se seznam s pojmem placebo, pokud existenci tohoto jevu jenom úmyslně neignoruješ.

užívají je i zvířata a funguje to
    Která a kde a na co? A jak se ví, že to funguje?

Ale možná, že si jenom nerozumíme a ty si pod pojmem homeopatika představuješ přírodní medicínu a bylinkářství.
    LALINA
    LALINA --- ---
    shodou okolností mi zrovna dorazil mail od homeopata, který se vyjadřuje k vydírání doktorů a průmyslové medicíně:-)

[ LALINA @ Obrana občana ]
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: prosím tebe, jak jako "si to obhaj" ?

Já je používám a funguje to. užívají je i zvířata a funguje to.... trochu mě děsí, že je možné, že v naší informační době, kdy mnoho velice reálných a skutečných věcí jsou pouhé informace, existují vzdělaní lidé, kteří si nedovedou představit, že homeopatika (= informace,) mají nějaký účinek, že to funguje..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: no, mě by ten koment právě dost zajímal. Když už to tu vytahuješ, tak si to i obhaj.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: no comment
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LALINA: boze strez nas tehle mediku, boze to mi pripomina nektere prakticke lekare: jako kdyz prisla znama znamy k doktorovi s detckem ze spolklo nejake sklo a doktor prej "to nevadi, v zaludku je kyselina chlorovodikova to se rozpusti" - rodic chemik vzal dite a pelasili pryc
    .. nebo kdyz doktor predepise na virove onemocneni antibiotikum, taky si rikam uplne cuze ?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: počkej, a homeopatika fungujou? Které a jak?
    LALINA
    LALINA --- ---
    JAGA: to mi připomíná mladého medika, se kterým jsem jednou (2004) jela vlakem a vyprávěl mi, jak jim nějaká Desně Velika Kapacita přednášela, že homeopatika jsou nesmysl a nefungujou, takže milý medik (jinak úplně normální hňoupek zpracovaný konvenční výukou) nazřel, že kapacita je zcela mimo mísu a že se ani fousatejm velikánům nedá beze zbytku věřit a musí se informovat a přesvědčit sám.
    Takže takovíhle dinosauři v podstatě pomáhají mladým taky:-))))
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JAGA: s prvni casti prispevku souhlasim a take nemam sisyfovce rad (v zasade z duvodu ktere uvadis), ale co se tyka GM tak sice pravda je ze se jedna o neprirozene ovlivneni jako takove, ale nutno dodat ze v prirode dochazi prirozene (bez zasahu cloveka) k mnohem hlubsim a zavaznejsim zmenam, poskozenim, mutacim v genomu nez geneticka modifikace inzenyrskym pristupem

.. dalsi vec je pak o jakou genetickou modifikaci se jedna, na jakym typu a konkretnim druhu - dnes uplne bezna a siroce vyuzivana GM mikroorganismu je vec se kterou tezko lze nesouhlasi po ziskani zakladniho infa, kdyz si clovek vezme jak si predavaji mikroorganismy i mezidruhove genetickou informaci (prenos pomoci transpozonu nebo plasmidem), rychlej evolucni vyvoj chemoselekci (napr. ziskavani rezistence k antibiotikum), ale i ruzne zmeny metabolickych drah v zavislosti na selekcnim tlaku atd. atd., pak se jevi GM jako menecenny bratricek
    .. u rostlin se da GM delat IMO tak jako jine inzenyrske veci na svete - dobre/spatne, zodpovedne/lajdacky, kriticky/egoisticky apod. (tzn. v zasade ano, ale ne vse co je dnes k dispozici ma smysl delat)

.. nemluve rizene/zamerne o chemoselekci, nebo radioselekci ktera ma svoji primou obdobu v prirode (napodobujem ji, jen to urychlujem a sami vybirame) a nejedna se o neprirozenou metodu z hlediska mechanismu procesu
    .. samotna GM ma svoji obodbu (ne scela stejnou) i v prirode - zanaseni casti DNA do organismu diky virum, casto se jedna o poskozeni DNA do te miry ze se rozjedou zasadni patologicke procesy a je to "cista priroda" -- kdyby se to stalo tymu genetickych inzenyru budou se GP veset na namesti jako "obet matce zemi za zlo ktere zemi prinasime"
    JAGA
    JAGA --- ---
    K Sisyfovi: iritovali mě různí šarlatáni a "zázrační" léčitelé, kteří jsou schopní třeba i poradit onkologickému pacientovi, aby nechodil na operaci a chemoterapie, dávají mu třeba nějaké bylinky, které neúčinkují, a on se pak vrátí k doktorům, až je na všechno pozdě. Nebo jeden z posledních Bludných balvanů dostalo MPO, které utratilo 30 milionů za zcela nesmyslný projekt, kdy se proutkaři napojili na stetoskopy a odhadovali, jestli je za překážkou živý člověk (např. to mělo sloužit při závalech). Nefungovalo to a ty peníze byly zřejmě vytunelovány. - Zkrátka ta základní skeptická myšlenka kritického zkoumání různých jevů je podle mě dobrá, horší je způsob, jak ji uplatňují čeští skeptici. Například je to vidět na sporu s MUDr Hnízdilem, který pracuje s psychosomatikou a kritizuje stav současné medicíny, podle mě zcela oprávněně, protože ten mechanistický, necitlivý přístup lékařů právě nahrává těm léčitelům - ale čeští skeptici tvrdí, že naše medicína je v naprostém pořádku. Prostě zastydli někde v 50. letech, kdy se nekriticky věřilo ve vědu a pokrok.
    GM - sama jsem kdysi vystudovala molekulární biologii a dělala jsem genově inženýrskou diplomku, takže určitě nejsem nějak zásadně, fanaticky, "nábožensky" proti. Konečně GM se běžně používají třeba při výrobě léčiv. Myslím si ale, že současná diskuse není vedena férově, konstruktivně ani analyticky - lidé jako Opatrný sesílají hromy a blesky na Evropany, kteří si GM plodiny a potraviny prostě nepřejí a dávají přednost bio plodinám, a označují je v podstatě za zmanipulované hlupáky, zatímco druhá strana, třeba Greenpeace, argumentuje (když se podíváte na jejich webovky) v podstatě jen tím, že GM jsou nepřirozené, místo aby rozebírali konkrétní rizika. Myslím si, že tady chybí opravdová diskuse a že by se obě strany neměly vzájemně urážet a používat demagogii. Přičemž v urážkách a demagogii se mi zdají být horší zastánci GM, kterým jde pochopitelně o velké prachy.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: wau !!! to je napínavý ! superlodička toto:-))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

Aktivisté z Sea Shepherd se tuto sezónu poprvé střetli s velrybáři

Flotila lodí radikální aktivistické organizace Sea Shepherd v sobotu nedaleko Antarktidy poprvé v této sezoně narazila na japonské velrybáře. V nebezpečných vodách se jim každoročně snaží bránit v lovu kytovců.Flotila radikální aktivistické organizace Sea Shepherd se v sobotu poprvé v této sezóně střetla s japonskými velrybáři, lovícími kytovce ve vodách okolo Antarktidy. Aktivisté velrybářské lodě stejně jako v minulých letech blokovali a házeli jim na palubu zapáchající látky, Japonci se tradičně bránili vodními děly.Lodě Sea Shepherd hledali v antarktických vodách japonské velrybáře na jejich každoročním lovu již od poloviny prosince, poprvé se s nimi setkali ale až v pátek.

Prezident organizace Paul Watson prohlásil, že od okamžiku, kdy se jim podařilo navázat kontakt, budou se snažit zamezit jakémukoliv zabíjení kytovců. „Nyní na nás mají namířená vodní děla, takže se snažíme kličkovat mezi ledem a přemanévrovat je, takže je to trochu riskantní,“ připustil Watson v rozhovoru pro rádiovou stanici ABC.Poté, co aktivisté japonskou flotilu objevili, jí plánují pronásledovat po celé antarktické léto. „Naším cílem je zachránit maximum velryb a zároveň udělat velrybářům co nejvyšší finanční ztráty,“ dodal Watson.Locky MacLean, kapitán nového moderního člunu Sea Shepherd Godzilla situaci popsal tak, že „tři lodě organizace nebezpečně tančí mezi ledovými kusy v otevřené konfrontaci se třemi plavidly harpunářů“.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: ten problém s vytlačováním endemických druhů druhy modifikovanými geneticky by měl odpadnout právě tím, že se GMO znemožní rozmnožování, viz SCHWEPZ; problém je uzavřená smlouva, kdo ji s monsantem uzavřel - dobře mu tak
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A určitě i víte o pandemické vlně sebevražd v Indii, kde farmáři podepsali s Monsanto smlouvy a de facto musí vykupovat osivo za šroubované ceny, aniž by si mohly nechat část z úrody na další rok.

ZAdejte do google "predatore seeds".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam