Tak samozřejmě existenci volně pasoucího se dobytka nikdo nezpochybňuje, podstatné však je, jaký je jeho poměr vůči těm ve velkochovech. Navíc jezení masa se rozhodně neomezuje jen na skot a skopové, kde se volný chov projeví na kvalitě znatelně, ale je to i vepřové a kuřecí, kde těch volných chovů je v poměru k celku prakticky zanedbatelné množství. Navíc, co jsem tak slyšel, naprostá většina českého hovězího jde na export, čili naše spotřeba na to nemá velký vliv.
Jak jsem psal ve vedlejším klubu, problém masožravectví (které také občas provozuji), je v tom, že ve velké míře spotřebovává zemědělskou půdu. Pokud mě nebalamutil zdroj, pak až 90% pšenice osázené v ČR jde na krmení dobytka. Tvrdí se přitom, že jeden průměrný masožravec spotřebuje stejné množství zeměděleské plochy jako 14 vegetariánů. Teď si to představte, kolik monokulturních polí by v ČR mohlo být osázeno buď zajímavějšími plodinami (a my nemuseli kupovat předraženou zeleninu) anebo přeměněno na louky a pastviny, na kterých by se mohlo provozovat více ekologických chovů. Anebo třeba zalesněno, avšak s rozmyslem.