• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SCHWEPZ: to je muj sen mit kousek vlastniho lesa, vsechno prijde a delam pro to hodne, ale diky dotacim si rada firem drzi pozemky (male flakoty - janevim 3000 m2) a nechce prodat - pac z dotaci na udrzbu (napriklad trvale zatravnene plochy) zdima slusnou vatu a obyc. clovek proste nema sanci (rozumne) koupit ..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: no každej má nějakej omezenej rozsah informací a nějakej postoj k nim, já jen, pokud máš informace, na jejich základě si myslíš, že je lepší kácet, tak by mě zajímaly... jinak tvůj názor pochopitelně respektuju
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATISLAV & PALEONTOLOG: ja prece rikam ze problematice nerozumim a ze vlastne nevim co si o tom myslet, tak ,, jen mi prisel zajimavej komentar ID: JELENA tak jsem reagoval :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV:... tak suchý stromy, prakticky polo-mrtvý - tam už ten brouk není, jen jim sežral lýko. To je opravdu dobrý spíš jako palivové dříví. Ale voni asi chtějí - jak jsem tomu porozuměl - vytěžit třeba velké pruhy (lány) zdravého lesa, aby se brouk nešířil. Někde jsem to četl, nevím už kde. Je to jak když bojuješ s ohněm a vypálíš pruh, přes který se už nerozšíří dál. Ale zase - kurvafix - proč se nepoučí u sousedů, je tam stejný biotop, mají mnoho dobrých zkušeností.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    EWUSHA: a není to už dřevo dobré tak akorát na výtop? To by totiž zavánělo nějakou ekologií a to rozhodně není nic, s čím by chtěli mít správci národního parku něco společného.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    přesně tak, a z toho jednoho prej vyrostou další čtyři, ale za 30 let, no koho by to nenasralo
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    a hlavně dřevařum a společnostem musej kanout slzy vodopádem, když je tam tolik "neprodaného" dřeva. taková škoda, nechat to tam ležet....
    KOKES
    KOKES --- ---
    selská logika mi říká, že tam, kde lidi vykáceli les dosucha a následně zalesnili monokulturou, se les má nechat pár století svému osudu, aby se vytvořila druhová diverzita a rezistence přijde sama. To by ale nebyl člověk, aby do toho neryl, všechno chce hned...
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: na to sere pes, vsak ono nejak bylo nejak bude. hlavni je ta PRODUKTIVITA PRACE, zlataky se jen kutaleji.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ECONNECT - Pochod přes Šumavu a Bavorský les vám přiblíží krásy přírody i problémy s kůrovcem
    http://www.ecn.cz/index.stm?apc=zm2074012vx1-148137&x=143989

Letos již popáté máte možnost uvidět nejkrásnější místa dvou k sobě přiléhajících národních parků - Šumavy a Bavorského lesa, ale také porovnat hospodaření a přístup k přírodě na české a německé straně hor. Na "Zelené střeše Evropy", jak je území nazýváno, můžete vidět např. horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, ale také problémy národních parků - lesy napadené kůrovcem ponechané přírodnímu vývoji i místa, kde se lesníci snažili kůrovce zahubit kácením.

Podle názoru Hnutí Duha je v umělých smrkových monokulturách nezbytné proti kůrovci zasahovat - důsledně a včas likvidovat jednotlivá vznikající ohniska kalamity včetně jednotlivých stromů i polomů. Chybou je však postup správy národního parku, která namísto včasných a cílených zásahů kácí rozsáhlé plochy lesa. Vznikají tak obrovské holiny, které otevírají cestu horským vichřicím. Pravidla pro monokultury však neplatí v pralesovitých smrčinách prvních zón národního parku. Nejde o umělý porost, nýbrž o původní les - a kůrovec do něj přirozeně patří. Podle mezinárodních pravidel pro národní parky se první zóny mají ponechávat přírodnímu vývoji, včetně působení brouků.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A trochu demagogie :)

Tady roste pět nových stromů přímo z jednoho starýho

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAkto to vypadá, když najede technika - zbytek dodělá eroze a deště ap.

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tohle stojí za přečtení:

"Kůrovcová problematika v národním parku Bavorský les". Referát Dr. Hansjochena Schrötera. Lesní pokusný a výzkumný ústav Baden-Württemberg, Freiburg"

referStOsw.rtf (43950 B)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: právě, přijde mi, že není vhodná doba na experimenty s biotopem, když máme dobré příklady odjinud.. chápu, že to naši odbornost frustruje a zajímá, protože spojení kúrovec-polom je výzva, ale kurňa to se pak nemůžeme bavit o tom, že nám záleží na výsledku, ale spíš na bolestivém vědeckém porodném procesu nejistého výsledku za horentní náklady.. nebo event. ekonomickém zájmu, prostě marnost nad marnost
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JELENA: "semenáčky zmlazující je fajn, ale to funguje při normálních predačních cyklech, kdy holt kůrovec sežere pár stromů, to pročistí les atd. Když lehne najednou mnoho hektarů, tak to prostě v pořádku není a ta sukcese a změny tam budou probíhat jinak a ne vždy to bude k lepšímu"

A tohle máš podložený jak? Není to spíše otázkou časového horizontu? Tedy - ta sukcese, jak říkáš, nemusí být hned dech beroucí, ale za dekádu třeba už jo. Není to tím, že volební obodbí je 4 roky, starostové chtějí rychlé výsledky, ale les roste pomalu, procesy jsou dlouhodobé? Studovala si tu německou variantu, bavorský přístup?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    JELENA: To znamnená, že existuje jiný, "racionální důvod" k ochraně tohoto území před lidskými zásahy (ať už liniové stavby, husté osídlení, zemědělské využití aj.), než bylo dosud vyjmenováno. A naše body 1-4 jsou vlastně iracionální zástěrky, se kterými se ztotožní obyčejný smrtelník a volič, a díky nimž podpoří ten vyšší cíl, který jsme dosud neformulovali(y)?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: jo, já taky lecos přečetl, i když spíše než longitudiální biologické stadie, tak závěry, abstrakty a laické články v respektu ap. A máš pravdu, že v Bavorsku jim to funguje. Pro zdraví lesa je totiž podstatné jeho možnost samoobnovy, která vyvěrá z toho, z čeho les roste. Jak se to rozjezdí, je problém. V mém lesíku se třeba krásně zmlazují modříny (o těch je známo, že v tomhle vynikají), což ale k šumavě moc nesedí, je to import, a pak jedle (což zase na šumavu patří a ubývají, což je škoda). Smrčky se taky zmlazují.

Problém je v tom, že ta Bavorská varianta znamená, že tam cca dvě dekády bude takové prostředí, které nebude friendly turistům a tak vesnice nebudou téolik rejžovat na tom bussiness. Ten les, než začnou přes padlé stromy přerůstat nové, nevypadá až tak vábně - resp. nejsme na to zvyklí! A pak letí zeman ve vrtulníku, přehlédne to a dělá si závěry.

Důležité imho je - asi nejvíc - aby ty zásahy byli na odborné bázi (expertíza) a ne svévole politiků z Prahy, které chtějí rozjet bussiness v "atraktivní lokalitě".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: než jsem se s názorem ozval, tak jsem si o tom problému trochu početl a včera jsem narazil na článek, který zahrnoval počítání semenáčů na km2 v jakési lokalitě (asi se pokusím najít link, nezaručuju) a tam zjistili, že počet semenáčů cca do 15 let trojnásobně převažuje počet vysazených semenáčů i v připadě, že by 100% umělé výsadby přežilo.. což je famózní, protože 100% uchycení s. se nebere v úvahu.. takže toliko k výsadbě a obnově
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: vidím to stejně. A opravdu nechápu, proč se ty lidi nepodívají na druhou část šumavy (bavorský les), kde to už řeší desítky let a mají konkrétní výsledky. Jediné co zatím "experti" vyřešili je, že střídají různé typy přístupů (zásah/nezásah), což není uplně ideální.

Nejsem dendrolog ani lesník, ale podle mne je taky důležité jak ten "zásah" vypadá. Toulová seč/holoseč, pomocí koní, nebo rozjezdit výcný edafon a půdní ekosystém těžkou technikou a znemožnit tak obnovu ap. aj.

Každopádně já ve svém lese (cca 500x500m) kůrovce mám a taky kácím. Ale v otm uschlém stromě ten brouk už samozjekmě není, že. Proto se soustředím na prevenci _ lapáky, lapače a další ochranná opatření. Teď jsem dva dny páli klestí a čistil les. Ale chápu, že v případě větší rozlohy se na to musí asi jinak.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN:
    JELENA: takže bavorský model, nechajíc obnovu po polomu lesu na něm, s prokazatelně lepšími výsledky se Vám nelíbí ? A jaké zásahy jsou ještě OK, jaké už ne ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam