• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MATT: me se ty ideje taky v principu libi a v utopicke paralelni realite by to mozna fungovalo, ale ne tady a ted. mozna by se dalo rict, ze jsem byl anarcho-kapitalista jeste driv, nez to bylo cool :) ale pak jsem se zacal vic zajimat o problemy spojene s zivotnim prostredim a pochopil jsem, ze sdilene statky takhle neni mozne managovat. neni mozne po lidech chtit, aby kazdy den volili penezenkou s dostatecnou znalosti milionu souvislsoti kolem nich a spolehat na jejich dobrovolny soucit a stedrost.

zakladni duvody, proc to nemuze fungovat, jsou shrnute tady : https://cs.wikipedia.org/wiki/Selh%C3%A1n%C3%AD_trhu
    tvari temto faktum verit, ze trh vsechno spasi, je podobne naivni, jako verit v placatou zemi. a predevsim ja neprosto mylne si myslet, ze jeden system se da uplnetnit na vsech meriticich spolecnosti. ja vzdycky s nadsazkou rikam, ze komunismus patri do komunit a kapitalismus patri mezi firmy a staty. bohuzel jsme svedky opacneho trendu, kdy manzele maji oddelene ucty, rodiny se rozpadaji a komunity prestavaji plnit svou roli v poskytovani socialnich sluzeb, zatim co velke firmy neplati dane a negativni externality jejich cinnosti plati stat, cimz dochazi k privatizaci zisku a kolektivizaci ztrat. tedy uplatnujeme ty organizacni modely presne opacne, nez by tomu melo byt.

MATT: to je peklo. dneska uz bych jako nejdulezitejsi faktor pri vyberu nemovitosti bral vlastni zdroj vody. tak jsem pulku coinu prodal a kupuju za ne barak s potokem na zahrade. moje vnoucata budou na tehle umirajici planete asi jeste celkem v pohode, ale stejne nakonec nebude kam utect. zatim bohuzel nevidim lepsi zpusob, nez zacit malym kouskem krajiny a treba nekoho inspirovat. vsechny moje pokusy protlacit rozumna reseni ve velkem meritku zatim selhaly, ale budu to zkouset dal :)
    MATT
    MATT --- ---
    DARJEEL: neznam smythoniansky axiomy, ale taky mi prijde, ze to nepocita s faktem, ze proste nektery podniky maj v dnesni dobe vetsi kapital jak cely staty, tak se pak ty zajmy tezko vyvazujou.
    mozna v nejaky paraelni realite, kde by ty lidi v tom zili od zacatku, byli vychovavany k urcitejm hodnotam atd. tak snad..

navic, kdyby to byl ideal, tak jsme u nej zustali (myslim, ze na pocatku penez nic moc jinyho nez AC nebylo), kdezto soucasna existence statu dava za pravdu tem, co si mysli, ze to funguje jinak..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MATT: hlavne mi z myho laickyho pohledu prijde, ze tyhle predstavy dobrovolne smeny porad stavi na smithonianskych axiomech, ktery v trzni ekonomice neplati.
    MATT
    MATT --- ---
    JAZZZ: nevidel jsem konkretne tu o ekologii, ale videl jsem asi prvnich sest. v principu se mi to libi, ale imho to nepocita s realnejma lidma (ackoli urza tvrdi, ze jo). tu nerealnost vidim v tom, ze nelze zarucit ten zakladni predpoklad, ktery rika, ze smena musi byt oboustrane dobrovolna a "informovana", coz je teda imho idea i klasickyho kapitalismu. ale vpodstate uz jen existence re-klamy to popira.
    MATT
    MATT --- ---
    První velkoměsto, kterému dojde voda. Kapské Město se připravuje na nejhorší — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...-velkomesto-kteremu-dojde-voda-kapske-mesto-se-pripravuje-na-nejhorsi
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Solení D8 v Českém středohoří řeší soud, žalobu podal ústecký spolek - iDNES.cz
    https://usti.idnes.cz/...zaloba-krajsky-soud-pr9-/usti-zpravy.aspx?c=A180117_376910_usti-zpravy_vac2
    ANNA_IN
    ANNA_IN --- ---
    Babišova vláda odmítla strop na dotace velkým farmám - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...mity-evropske-fondy-ggi-/ekonomika.aspx?c=A180118_113838_ekonomika_rts
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAZZZ: přesně tak, ve finále je ta ideologie nebezpečná. Nemám teď čas dlouze reagovat, ještě se k tomu vrátím, ale přeci jen - taky jsem z toho dost "rozpačitý", přemýšlel jsem co mě na tom přístupu vlastně tak nadzvedává - v tom meta-principu - a je to především to, že jde i naivní ideologický teoretický přístup - ta adorace tržních mechanismů a "svobody pohybu jedince v tržních vztazích" a nekritickou obhajoba volného trhu.

Jde o to, že tato představa "volného trhu" byla teoretizován na základě městských tržišť, kde se setkávali v zásadě nezávislí výrobci a spotřebitelé. To je doba dávno minulá a dnešní době "kralují" oligopoly (v ČR se podívejte na Babišův Agrofert, jak výsledky jeho činnosti kurví krajinu a malé zemědělce kosí jak mor) a korporace. Ten přístup zaměřený na "svobodu na trhu" ve skutečnosti "obhajuje hlavně vynucování vlastnických práv". A slepě zírá jen na jednu stranu mince. Velmi kontroverzní....

Tady je k tomu celá úvaha:

Martin Urza již nějakou dobu pořádá osvětové přednášky o anarchokapitalismu v Paralelní polis. Na svém blogu sepsal kompilát, který jednoduše a přehledně vysvětluje způsob, jak má přísné vynucování vlastnického práva vést k optimálním výsledkům ve všech společenských oblastech, od zdravotnictví po důchodové pojištění. Přitažlivost takového univerzálního – a v zásadě velmi jednoduchého a redukcionistického – řešení, dělá z libertariánství velmi živě debatované téma na internetových fórech.
    (...)
    Libertariáni označují přesun bohatství od bohatých k chudým prostřednictvím daní za násilí, krádež a zločin.
    (...)
    Libertariánství je totiž především teorie dobra, která nás přesvědčuje o nevyhnutelnosti a morální správnosti extrémních společenských nerovností.
    (...) proč se po desítky let spojují miliardářské elity a snaží se nás přesvědčit o tom, že pracovat za málo peněž, v nebezpečných podmínkách a ve špatném životním prostředí je pro nás výhodnější, bezpečnější a zdravější.

Když jdou libertariáni přes mrtvoly | A2larm
    https://a2larm.cz/2018/01/kdyz-jdou-libertariani-pres-mrtvoly/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    M4JKL05: videli jste to? dava vam to smysl?
    na jednu stranu tam rika, ze cenu kvality zivotniho prostredi neni mozne objektivne urcit a na druhou stranu tohle pravo dava trhu. hlasa nenasili a zaroven pravo lidi privlastni sit a zplundrovat krajinu (ve jmenu prava silnejsiho) a zabit na ni zivot v zajmu svych ekonomickych aktivit. pokud se vam to nelibi, tak preci mate moznost ten drahocenny biotop s prateli vykoupit, spolecne ho vlastnit za ucelem jeho ochrany a tim vlastne suplovat ten nenavideny stat v roli ochrance sdilenych hodnot. kde je ta vyhoda oproti sprave takovych lokalit statem? adoruje osobni vlastnictvi a zaroven priznava dopad externalit, kdy vam do vlastnickych prav muze zasahnout i treba stavba dalnice na sousednim pozemku. nedej boze aby to byla soukroma chemicka, protoze to se pak uz neda strasit statem a kapitalisticke nenasili sklouzava k pomerovani sil jako v praveku. penize jsou dobry sluha, ale spatny pan.

tahle ideologie je logicky nekonzistentni a nebezpecna. a to rikam jako clovek, ktery ma ke kryptoekonomice vztah a vlastne i osobni zajem ji hajit. rad si prectu nazory na tohle tema.
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    M4JKL05: záznam z přednášky Anarchokapitalismus | Životní prostředí: https://www.youtube.com/watch?v=L6I-NajdkLw
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mohutné zalesňování: Čína plánuje vysadit lesy o celkové rozloze Irska | 100+1 zahraniční zajímavost
    http://www.stoplusjednicka.cz/...rozloze-irska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Čína čelí ohromnému znečištění svého životního prostředí. Čínské úřady to vnímají jako zásadní problém a už v roce 2014 vyhlásily „válku znečištění“. V rámci snah o zlepšení situace v zemi čínští představitelé ohlásili, že vysázejí dva ohromné lesy.

Jejich celková rozloha bude 66 600 kilometrů čtverečních, což je jen o něco méně, než kolik činí rozloha Irska.
    Zároveň to odpovídá 84 procentům rozlohy České republiky.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Skotsko zakázalo plastové vatové tyčinky. Důvodem je enormní znečištění pláží. | Zajímej.se
    https://zajimej.se/skotsko-zakazalo-plastove-vatove-tycinky/
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    Tady něco k račímu moru ze Živy: http://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/biologicke-invaze-a-paraziti-pribeh-raku-a-raciho.pdf
    Rakům se věnuje mimo jiných i prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D., když mi volal do práce chlápek, co si taky chtěl raky vysadit, odkazoval jsem ho na něj...
    Nechci bejt zlej, ale potkat někoho, jak v kýblu přenáší raky, tak to nebude milý setkání... Není snad lepší se o tom s někým relevantním poradit a aby se o tom případném přesunu vědělo?
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Uranium Miners Pushed Hard for a Comeback. They Got Their Wish. - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2018/01/13/climate/trump-uranium-bears-ears.html
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TADEAS: Bacha právě na ten račí mor, obzvlášť pokud raci vypadají, že jim není nejlíp, může takové přesazení znamenat rozšíření račího moru do míst, kde předtím nebyl. (A na strážce zákona - nechtěl bych vysvětlovat nabroušenému porybnému, že nechci ten tucet raků, co si nesu v kýblu, doma sežrat, ale že mám soukromý projekt račího potoka. :D)
    ANNA_IN
    ANNA_IN --- ---
    KUATO: Já to záměrně ve svém příspěvku nehodnotila. Spousta druhů je nepůvodních a přitom je často lidi vnímají jako typické. Prostě jsou tu déle než pár lidských generací. A člověk se spolupodílí na vytváření prostředí. Netroufnu si hodnotit, co jaký dopad může mít, stejně to nikdo neví.
    Co mi vadí, je spíš ztráta diverzity, trendy v zemědělství a tvorbě krajiny, kdy se postupně vytvářejí přehnojené pouště, neřeší se hospodaření s vodou, nemluvě o nějakém esteticky citlivém chápání, jak zasahovat do krajiny, jak vůbec vracet lidský prvek do krajiny (jinak, než vybetonovat cyklostezku). Krása a nějaký trochu povznešenější prožitek už jsou dnes nějak vlastně sprosté pojmy, všechno se to odehrává jako naprosto nevyrovnaný souboj mezi kapitalismem a environmentalismem (který přebírá kapitalistickou hantýrku a nakonec i smýšlení do jisté míry).
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANNA_IN: ja se trosku bojim, ze priroda se proste meni a prizpusobuje v globalu a tyhle veci stejne nemame sanci nejak zasadne ovlivnit, kdyz uz jsou v chodu..
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: zadne srani s mladou pani, nekde kde jich je dostatech bych jich chytil deset patnact do kybla a prenesl. ono tam bude i tak zit plno drobne havete, ktere si okem ani nevsimnes, takze bych to nejak zvlast neresil, jestli maji co zrat. pokud ne, tak pojdou a bude rovnovaha opet nastolena ;o). ja jako synek delal rad na potokach tune a prehrady a takhle v kyblu jsem prenasel male pstruhy z jedne do druhe. predpokladam, ze kdyby me videl nejaky rybar, ktery tam ten pludek vysazoval, tak by ho asi kleplo a me by kopnul do zadele :o).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JAZZZ: podivej se na raci lifecycle, co takovy rak potrebuje v prostredi, kde zije. ceho je indikatorem. udelej monitoring toho, jak je na tom prostredi, kam ho chces vypustit. identifikuj nejslabsi parametry prostredi vzhledem k zivotnimu cyklu raka a pak se podivej, ktere z tech nejslabsich muzes zacit ovlivnovat s nejmensimi vynalozenymi prostredky. :) nejsem raci expert, ale nejdriv bych ceknul, jestli tam rak bude chtit, pak bych ho tam klidne dal, a to i z kyble. :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TADEAS: nojo ale nejak se tam ten prvni par musi dostat, ne? kazdopadne uvitam vsechny tipy, co takoveho raka dokaze potesit a navnadit ke spolubydleni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam