DNF: ad "nepoucene zastavas nazor, ze masa jime akorat, jen problem je nekde jinde, ale nereknes kde"
takovy nazor nezastavam. nejsem pro zvireci koncentraky ani prumyslovou vyrobu, muzu to napsat pred kazdy prispevek, jestli je to potreba.
zduraznujes slovo "vyroba". je pro tebe dulezite, aby to byla vyroba a ne chov? davas mi za ukol, abych se omezil na zpusoby, kterym rikas vyroba a snazil se vymyslet jine lepsi zpusoby vyroby? ja si takovy ukol nedavam, ani me management zvirat, kteremu rikame vyroba, nezajima, protoze je ve svem zakladnim uvazovani a praxi degenerativni. jiste jsou zpusoby, jak tuto degenerativnost velkovyroby mirnit, ale neni to muj primarni zajem.
to na co jsem se snazil poukazat, mozna zbytecne, je to, ze uvazovani, ktere je nejak popularni a bylo obsazeno napr. v textu i nadpisu toho novinoveho clanku, je zavadejici. vubec netvrdim, ze koncentraky zvirat nejsou problem - jsou, je to degenerativni praxe, ja jsem proti ni. muze se tato praxe stat nedegenerativni tim, ze nejak zmenime parametry teto praxe, parametry toho systemu? mozna tam nejaky prostor je, ale omezene. jednim z tech omezenych zpusobu je, ze budeme mene konzumovat. ano, jsem pro. ... a co dal? zmirnila se degenerativita, ale nikam jsme se prilis neposunuli. a tady nastupuju ja a ptam se -- nevezime porad v tom stejnem zpusobu smysleni (napr. management ekosystemu a zvirat v nem jakozto "vyroba")? podle me jo. a prvni otazka je, jaky management ekosystemu a zivrat v nem je takovy, ze neni degenerativni, ale je regenerativni? znamena to, ze cim min zvirat, tim lepe? neznamena, ta zvirata tam maji svou obrovskou roli a zaroven, pokud se bavime o lidskych produkcnich ekosystemech, je tedy nekdo musi jist. a ja nevim, jake jsou limity teto produkce, a tedy nevim, jaka by mela byt spotreba toho masa z takovychto regenerativnich produkcnich ekosystemu.
jestli se ti tohle zda jako prilis obecne kecy tak se asi proste nepotkame. pokud nebudeme uvazovat obecneji, nikdy se nikam nedostaneme. v ramci tehle diskuse je to jedno, protoze predpokladam, ze zadni relevantni praktikujici nebo decision-makeri tu nejsou. ale co se tyce nazoru verejnosti a toho co nejak obiha v mediich a obecnem povedomi to dulezite je.
ad "Ne nejaky obecny reci, ale JAK to udelas"
tak, ze managujes s ohledem na socialni strukturu, ekonomickou strukturu a ekosystemove procesy, ktere se snazis podporit, a to v ramci toho, ze si jako jeden z cilu stanovujes tu regeneraci ekosystemu. je to prilis obecne? ano je, a bez teto obecnosti se nelze vymotat z industrialnich praktik, ktere se rozjizdi nejakych 170 let a neni vubec snadne se k nim dobre vztahnout.
pokud se bavime o konkretnich praktikach a strategiich ve vztahu k dobytku, pak jsem ti tu uvadel ten holistic planned grazing nebo trochu osekanejsi mob grazing. z takovejch provarenejsich lidi to dela salatin, gabe brown, savory a spousta dalsich lidi - savory institute, holistic management international jsou dve relevantni organizace.
...
soucasti toho industrialniho systemu je taky to neustaly zjednodusovani, takze my proste jedem podle tabulky 1 krava = takova a takova plocha na krmivo a tecka. a pak nam z toho vyjde, ze musime snizit pocet krav, protoze to moc zabira polochu, nebo vykacet lesy, protoze potrebujeme vetsi plochu... na stejny plose (geometricky uvazovani, ne ekosystemovy) se toho deje mnoho, je na nas, jestli to zjednodusime na jednu vrstvu, jeden proces (industrialni pristup) nebo jestli jich tam nechame vic a zda jich vyuzijeme pro lidskou potrebu. atd. atp.
jeslti to budes ale otacet porad proti me a rikat mi, jak akorat obhajuju koncentraky, tak fakt brzo skoncim, trochu me to demotivuje (koucoura mikese jsem leta vydrzel, ale uz skoncil v ignoru).