DNF: ja s tebou v podstate ve vsem souhlasim.
lisime se v tom, ze ja se zameruju na ten problem obecne (a formluju ho jako rozpor mezi regenerativitou a degenerativitou), a to delam z toho duvodu, ze si myslim, ze pokud je to nastaveno tak, ze resime jakousi rovnici plochy a spotreby, nemame sanci vystoupit z tech degenerativnich praktik, i pokud napr. snizenim produkce a spotreby tuto degenerativitu omezime (a to povazuji take za dobre, ale nedostatecne cilici na jadro veci). pro tebe je to prilis dlouhodobe a s malym impaktem ted. pro me je ta uplne obecna perspektiva naprosto klicova, protoze zde jeste neexistovala lidska civilizace, ktera by dokazala svuj ekosystemovy management otocit k te regenerativite, a pokud si to v nejake pristi verzi explicitne nedame za cil, nikdy ani takova existovat nebude. tohle je informace, kterou bychom se meli snazit nyni v dobe informacni propojenosti zakodovat velmi hluboko do kultury pro pouziti v dalsich civilizacnich cyklech. zda si myslim, ze tato nase soucasna civlizacni struktura ma sanci se transformovat v tu regenerativni, o tom mam velmi velkou pochybnost.
ja asi porad nerozumim tomu, jak to myslis s tim casem - na co je nebo neni cas, co se ma stihnout nebo nestihnout? produkce je a bude takova, jakou ekosystem a praktiky vyzivane ke kolektovani energie z nej dovoli. a dovoli v te prumyslove variante minimalne nekolik dalsich dekad jeste velmi velkou produkci, takze se cinska stredni trida prozere zdroji jizni ameriky a afriky. konvertuji na vegetariany, budou snizovat spotrebu masa? dokud nebudou muset (protoze uz opravdu nebude kde), nekonvertuji a nebudou. je mozne zamerit se na to, jak regenerativne produkovat relativne kvalitni bilkoviny? mozne to je, a pozitivni dopady techto praktik jsou potencialne obrovske, ale zaroven tato snaha bude vzdy omezovana tim, jak si polozime tu otazku toho co chceme a jak to delame, a zda jsme schopni toto jako spolecenstvi seberegulovat.