KOCOURR: Osobní zkušenosti bohužel nemám (zahrádce se doma úspěšně vyhýbám ;), ale rodiče zrovna před týdnem jeden zasadili (získali jsme od známých tři rostliny, ale máme problém s jejich umístěním, protože potřebují značný prostor). Je mi známo pouze to, že k tomu, aby rakytník plodil jsou potřeba samčí i samičí rostlina - je větrosnubný. Jedná se o dost rozměrný keř, který za pár let doroste "koruny" kolem 3 metrů co do šířky a výšky 1,5 až 6 metrů, takže je náročnější na prostor. Kořenový sysém je poměrně mělký a většina kořenů se rozprostírá v hloubce 10 až 60 cm. Co se týká podnebí, tak "u nás" (v Polabí) se mu daří velice dobře. Nedaleko v Ostré u Lysé nad Labem ho pěstují ve velkém, bez chemických prostředků a úroda byla opravdu veliká - podařilo se nám od nich část úrody získat. Sami jsme z něj pak vyráběli několik "produktů" - nejlepší zpracování je jednoznačně rakytníková marmeláda (je vynikající!!!), rakytníkový med, sušený rakytník, rakytníkový olej, otec se pokoušel nakládat rakytník i do lihu, ale zpracování bylo složité (směs se srážela) a výsledek neodpovídal vynaložené námaze. Ještě mě napadá jedna maličkost - před případným zpracováním plodů je nejlepší plody zamrazit přímo na větvičkách, jinak se celé rozpatlají a bude to k ničemu. Zmrzlé plody dostaneme z větviček, necháme rozmrznout a dále zpracováváme.
Otec se do něho tak zamiloval, že si pořídil několik publikací o něm, z nichž bych doporučila především:
Pavel Valíček, Emil V. Havelka: Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti, Nakladatelství Start Benešov, 2008, 86 str.
...je v ní popsán původ, historie, pěstování, množení, sklízení, případné choroby, léčebné účinky a nespočet receptů.
Jak říkám - zahrádkaření není nic pro mě a netuším, co všechno je dobré vědět, ale kdyby byl nějaký konkrétní dotaz, můžu se optat - ten táta o něm ví snad všechno...