• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jo, a na medvědí česnek je teď akorát nejvyšší čas. Začíná kvést a za týden, za čtrnáct dní je po něm (aspoň u nás). My už máme na zimu v mrazáku dva balíky "medvědího" špenátu - dá se podusit na cibulce podobně jako čerstvý listový špenát a nemá chybu. Doporučuju ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOVOUN: ještě česnek medvědí, cituji z jedné knihy o bilinkách:
    "Česnek medvědí je výborným prostředkem na odhlenění a pročišťuje krev. Pomáhá při chronických kožních onemocněních (lišeje). Obdobné účinky mají i cibule pěstovaného čeneku kuchyňského a cibule kuchyňské."
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOVOUN: na odkašlávání je taky dobrá hluchavka a na průdušky přeslička rolní (!!nikoliv přeslička bahenní!!), ovšem s přesličkou opatrně, preventivní denní dávka by neměla překročit 150ml odvaru

    Jen tak mimochodem, nemohl byste mi někdo doporučit odrůdu třešně, višně a hrušně, kterým se dobře daří na vysočině? Oblast žďárských vrchů, nadmořská výška cca 540mnm...pardon za lehké OT, ovocné dřeviny přeci jen nejsou bylinky v pravém slova smyslu :)
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    ok díky moc
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KOVOUN: Proti zahlenění dost pomáhá divizna, zejména při kašli, kdy se zatím nedá odkašlávat např. Pak tymián a na vykašlávání již uvolněného jitrocel. Taky lze použít mateřídoušku, tymián.
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    čau lidi hele mám v dost zahleněný průdušky a brutální opar pod rty, nevíte co by na to pomohlo? já si dělám čaj z lékořice a meduňky
    ANNA
    ANNA --- ---
    někde jsem četla v návodu na výrobu masti, že by teplota sádla neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia (ne při vyškvařování, ale při přípravě masti).
    - rozehřát sádlo, aby do něj šly dobře vmíchat byliny
    - vmíchat byliny
    - odstavit a nechat zchladnout
    - nechat v chladu 3 dny stát

    potom se může směs buď zcedit, nebo rozpustit, přidat další dávku bylin, odstavit, nechat 3 dny stát etc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DANUNA: jo - dát to do chladného sádla a zahřívat je asi šetrnější postup.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Recept na měsíčkovou mast sice nemám, ale rozhodně můžu potvrdit, že nejlepší masťový základ, jakož i promašťovadlo lidské kůži nejbližší, je vepřové sádlo. Doporučují i alopatové např. na zaléčený ekzém apod.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    SANCHA: Taky se priklanim k sadlu a hazim jeden recept (dost podobny, co psala ZUZKAOU: )

    (...z knizky 500 nejlepších receptu lidove mediciny)

    Ctyri hrsti kvetnich uboru, nejlepe cerstvych, nadrobno nasekame a dame do 1/2 kilogramu rozpusteneho veproveho sadla. Ohrivame, dokud nevzkypi, jeste zamichame, odstavime a nechame 12 hodin stat. Potom trochu ohrejeme a prefiltrujeme pres ridke platno. Dobre vymackame a ulozime do malych kelimku na chladne misto. Pouzivame k osetrovani vsech vnejsich poraneni a koznich onemocneni.
    ANNA
    ANNA --- ---
    experimentuju už nějakou dobu s nejrůznějšími mazadly, zvlášť přes zimu se mi hodně vysušují ruce + často pracuju s barvami, hlínou, což tomu přidává. plus mám kůži hodně citlivou.
    srovnávala jsem vazelínu, kokos. tuk, mast se základem z vepř. sádla, bambucké máslo, plus mast, kde je krom bambuckého másla v základu směs rostlinných olejů.
    - vazelína - stačilo pár zkoušek a rozhodla jsem se vazelínu vynechat ze seznamu toho, co na sebe patlám. nízká vstřebatelnost+iritace pokožky (pokud jsme měla na kůži praskliny, začaly skoro okamžitě krvácet).
    - kokos. tuk - chvíli trvá, než se začne vstřebávat, při dlouhodobějším použití mi přišlo, že se pokožka začne spíš vysušovat.
    - vepř. sádlo ok
    - bambucké máslo ok
    - mast v základu z bambuckého másla a rostlinných olejů - vcelku ok, ale vadilo mi, že je méně voskovitá, než samotné bambucké máslo, nevytváří tak na pokožce film.

    plus pozor na to, jaký rostlinný olej se používá. o slunečnicovém jsem slyšela, že při častějším používání kůži spíš vysušuje, vstřebává se hůř než olivový např. plus kamarádka měla na slunečnicový olej alergickou reakci (vyrážka).

    základ do mastí vlastní výroby dělám z vepř. sádla, lanolinu a trochy oliv. oleje většinou.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ZUZKAOU: muzu potvrdit, mast ze sadla jednoznacne nejlepsi (napriklad na bolavy nos po nachlazeni idealni)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAEL: v tom okamžiku vazelína + olejový výluh. Ale teda sládlo se daleko lépe vstřebává do kůže.
    RAEL
    RAEL --- ---
    Mám lékařskou vazelínu ;) Díky za rady.
    PETRF
    PETRF --- ---
    RAEL: Popripade vegetarianska obdoba sic presne pomery bych musel hledat a internet jiste poradi (třeba - http://www.rachelssupply.com/bwax.htm) - byliny naložit do oleje (min 2 tydny), pote precedit, olej rozehřát, do oleje vložit včelí vosk a rozmixovat - dle pomeru vznikne mast, telove mleko, balzam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: teď tak cvičně koukám na složení různých mastí - a z těch sušených to dělají tak, že je nechají macerovat v lihu a tento posléze smíchají se sádlem a dalšími ingrediencemi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAEL: jakákoliv mast, třeba i měsíčková.

    Asi by to šlo i ze sušenejch, ale z čerstvejch je to jednoznačně lepší. (Řekla bych, že se sušenejma se bude hůř zacházet, že se budou pálit.)

    Rozehřeješ vepřové sádlo (ideálně domácí, abys věděla že v tom je jen to sádlo - tj. kouit syrové sádlo, nakrájet na kostky, nechat vyškvařit, přecedit a to co se škvarečkama nesníš, použít na mast.), hrnec s horkým sádlem postav na nejmenší plotýnku, přidej do toho květy (dvě hrsti na 200g sádla, ale určitě se nic moc nestane, když to bude koncentrovanější).

    Nech to na slabém ohni zavadnout, pak to odstav a nech pár dní stát, aby se vylouhovalo co půjde. Pak to opatrně rozehřej a přeceď.

    Dají se do toho přidávat eterické oleje, nebo nějaké za studena lisované oleje (bude to pak trošku řidší), nebo propolis, umím si představit i nějakou mast s medem. Oleje, propolis i med přidávat až když je to studenější než 30 stupňů, jinak tam zničíš enzymy, které potřebuješ.

    Progoogli si složení různých prodávaných mastí a experimentuj.
    RAEL
    RAEL --- ---
    Dotaz:
    Kdysi si babička vyráběla měsíčkovou mast. Hrozně si to pochvalovala. Ráda bych si to taky vyrobila, ale babička už není abych s ejí zeptala na postup. Například: Vyrábí se z čerstvých nebo sušených květů? (Tedy pokud si dobře pamatuju že to byly květy. Taky heřmánková se snad dá udělat...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Ahoj, jsem ráda, že existuje takováto diskuse :) Objevila jsem na zahrádce mnoho léčivých bylinek (které se dost často považují za plevel): kopřivu, pampelišku, lopuch, hluchavku, řebříček a další. Plus některé bylinky cíleně pěstujeme, např. řepík, šalvěj, mátu, levanduli. Chtěla bych do budoucna počet léčivých rostlin rozšiřovat, takže jsem si koupila jeden tymián v květináči a pak různá semínka: diviznu, sléz, heřmánek, třezalku, meduňku, lichořeřišnici, mateřídoušku, třapatku. Mateřídouška a lichořeřišnice už jsou zasázeny v truhlíku za oknem, na ostatní jsem zatím neměla čas... Idea je taková, že v budoucnu chci jedlou a léčivou zahrádku.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jj, nechávají se přemrznout, protože jinak jsou na kaši (nejdou ani otrhat). My jsme to řešili tím, že se na podzim ořezali celé větvičky (plody jsou na nich opravdu "nahusto"), daly do krabic a zamrazit - pak se krásně oklepaly (trošku jsme jim pomohli vidličkou ;)

    Trny sběr plodů komplikují značně, protože jsou jimi větve hodně porostlé, ale nejde s tím nic dělat (ač jsem se snažila být opatrná, měla jsem ruce dost drasticky rozpíchané).
    V té chytré knížce píšou k řezu v kapitole "Ošetřování za vegetace":

    Řez rostlin k formování koruny provádíme za 2-3 roky po výsadbě s cílem získat kompaktní, nízce rozloženou korunu s pravidelnými základními větvemi. Zmlazovací řez se provádí u rostlin starých 10 i více let, kdy jsou přírůstky již velmi malé a dosahují pouze 10-15 cm, základní větve začínají usychat a výnosy se prudce snižují. V tomto případě se keře seřezávají pouze na tříleté dřevo. Ochranný řez se provádí každým rokem, kdy se vyřezávají uschlé a namrzlé větve. Všechny řezy provádíme časně na jaře ještě před rašením, pouze suché větve odstraňujeme v průběhu celého roku.

    No a víno jsme zatím nezkoušeli. Tady k tomu píšou:

    K získání rakytníkového vína je třeba šťávu zředít vodou a doplnit cukrem, a tio v několika dávkách. Rakytníková šťáva (1 litr) se doplní na 1,6 litru vodou a přidá se 0,5 kg cukru. Cukr se potom doplňuje v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít 13% cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto získané víno je velmi aromatické s velmi jemnou chutí.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Ještě mě napadlo, domácí víno jste z toho nezkoušely? Jinak pěkné ilustrativní foto :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam