• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    ANNA
    ANNA --- ---
    někde jsem četla v návodu na výrobu masti, že by teplota sádla neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia (ne při vyškvařování, ale při přípravě masti).
    - rozehřát sádlo, aby do něj šly dobře vmíchat byliny
    - vmíchat byliny
    - odstavit a nechat zchladnout
    - nechat v chladu 3 dny stát

    potom se může směs buď zcedit, nebo rozpustit, přidat další dávku bylin, odstavit, nechat 3 dny stát etc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DANUNA: jo - dát to do chladného sádla a zahřívat je asi šetrnější postup.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Recept na měsíčkovou mast sice nemám, ale rozhodně můžu potvrdit, že nejlepší masťový základ, jakož i promašťovadlo lidské kůži nejbližší, je vepřové sádlo. Doporučují i alopatové např. na zaléčený ekzém apod.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    SANCHA: Taky se priklanim k sadlu a hazim jeden recept (dost podobny, co psala ZUZKAOU: )

    (...z knizky 500 nejlepších receptu lidove mediciny)

    Ctyri hrsti kvetnich uboru, nejlepe cerstvych, nadrobno nasekame a dame do 1/2 kilogramu rozpusteneho veproveho sadla. Ohrivame, dokud nevzkypi, jeste zamichame, odstavime a nechame 12 hodin stat. Potom trochu ohrejeme a prefiltrujeme pres ridke platno. Dobre vymackame a ulozime do malych kelimku na chladne misto. Pouzivame k osetrovani vsech vnejsich poraneni a koznich onemocneni.
    ANNA
    ANNA --- ---
    experimentuju už nějakou dobu s nejrůznějšími mazadly, zvlášť přes zimu se mi hodně vysušují ruce + často pracuju s barvami, hlínou, což tomu přidává. plus mám kůži hodně citlivou.
    srovnávala jsem vazelínu, kokos. tuk, mast se základem z vepř. sádla, bambucké máslo, plus mast, kde je krom bambuckého másla v základu směs rostlinných olejů.
    - vazelína - stačilo pár zkoušek a rozhodla jsem se vazelínu vynechat ze seznamu toho, co na sebe patlám. nízká vstřebatelnost+iritace pokožky (pokud jsme měla na kůži praskliny, začaly skoro okamžitě krvácet).
    - kokos. tuk - chvíli trvá, než se začne vstřebávat, při dlouhodobějším použití mi přišlo, že se pokožka začne spíš vysušovat.
    - vepř. sádlo ok
    - bambucké máslo ok
    - mast v základu z bambuckého másla a rostlinných olejů - vcelku ok, ale vadilo mi, že je méně voskovitá, než samotné bambucké máslo, nevytváří tak na pokožce film.

    plus pozor na to, jaký rostlinný olej se používá. o slunečnicovém jsem slyšela, že při častějším používání kůži spíš vysušuje, vstřebává se hůř než olivový např. plus kamarádka měla na slunečnicový olej alergickou reakci (vyrážka).

    základ do mastí vlastní výroby dělám z vepř. sádla, lanolinu a trochy oliv. oleje většinou.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ZUZKAOU: muzu potvrdit, mast ze sadla jednoznacne nejlepsi (napriklad na bolavy nos po nachlazeni idealni)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAEL: v tom okamžiku vazelína + olejový výluh. Ale teda sládlo se daleko lépe vstřebává do kůže.
    RAEL
    RAEL --- ---
    Mám lékařskou vazelínu ;) Díky za rady.
    PETRF
    PETRF --- ---
    RAEL: Popripade vegetarianska obdoba sic presne pomery bych musel hledat a internet jiste poradi (třeba - http://www.rachelssupply.com/bwax.htm) - byliny naložit do oleje (min 2 tydny), pote precedit, olej rozehřát, do oleje vložit včelí vosk a rozmixovat - dle pomeru vznikne mast, telove mleko, balzam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: teď tak cvičně koukám na složení různých mastí - a z těch sušených to dělají tak, že je nechají macerovat v lihu a tento posléze smíchají se sádlem a dalšími ingrediencemi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAEL: jakákoliv mast, třeba i měsíčková.

    Asi by to šlo i ze sušenejch, ale z čerstvejch je to jednoznačně lepší. (Řekla bych, že se sušenejma se bude hůř zacházet, že se budou pálit.)

    Rozehřeješ vepřové sádlo (ideálně domácí, abys věděla že v tom je jen to sádlo - tj. kouit syrové sádlo, nakrájet na kostky, nechat vyškvařit, přecedit a to co se škvarečkama nesníš, použít na mast.), hrnec s horkým sádlem postav na nejmenší plotýnku, přidej do toho květy (dvě hrsti na 200g sádla, ale určitě se nic moc nestane, když to bude koncentrovanější).

    Nech to na slabém ohni zavadnout, pak to odstav a nech pár dní stát, aby se vylouhovalo co půjde. Pak to opatrně rozehřej a přeceď.

    Dají se do toho přidávat eterické oleje, nebo nějaké za studena lisované oleje (bude to pak trošku řidší), nebo propolis, umím si představit i nějakou mast s medem. Oleje, propolis i med přidávat až když je to studenější než 30 stupňů, jinak tam zničíš enzymy, které potřebuješ.

    Progoogli si složení různých prodávaných mastí a experimentuj.
    RAEL
    RAEL --- ---
    Dotaz:
    Kdysi si babička vyráběla měsíčkovou mast. Hrozně si to pochvalovala. Ráda bych si to taky vyrobila, ale babička už není abych s ejí zeptala na postup. Například: Vyrábí se z čerstvých nebo sušených květů? (Tedy pokud si dobře pamatuju že to byly květy. Taky heřmánková se snad dá udělat...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Ahoj, jsem ráda, že existuje takováto diskuse :) Objevila jsem na zahrádce mnoho léčivých bylinek (které se dost často považují za plevel): kopřivu, pampelišku, lopuch, hluchavku, řebříček a další. Plus některé bylinky cíleně pěstujeme, např. řepík, šalvěj, mátu, levanduli. Chtěla bych do budoucna počet léčivých rostlin rozšiřovat, takže jsem si koupila jeden tymián v květináči a pak různá semínka: diviznu, sléz, heřmánek, třezalku, meduňku, lichořeřišnici, mateřídoušku, třapatku. Mateřídouška a lichořeřišnice už jsou zasázeny v truhlíku za oknem, na ostatní jsem zatím neměla čas... Idea je taková, že v budoucnu chci jedlou a léčivou zahrádku.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jj, nechávají se přemrznout, protože jinak jsou na kaši (nejdou ani otrhat). My jsme to řešili tím, že se na podzim ořezali celé větvičky (plody jsou na nich opravdu "nahusto"), daly do krabic a zamrazit - pak se krásně oklepaly (trošku jsme jim pomohli vidličkou ;)

    Trny sběr plodů komplikují značně, protože jsou jimi větve hodně porostlé, ale nejde s tím nic dělat (ač jsem se snažila být opatrná, měla jsem ruce dost drasticky rozpíchané).
    V té chytré knížce píšou k řezu v kapitole "Ošetřování za vegetace":

    Řez rostlin k formování koruny provádíme za 2-3 roky po výsadbě s cílem získat kompaktní, nízce rozloženou korunu s pravidelnými základními větvemi. Zmlazovací řez se provádí u rostlin starých 10 i více let, kdy jsou přírůstky již velmi malé a dosahují pouze 10-15 cm, základní větve začínají usychat a výnosy se prudce snižují. V tomto případě se keře seřezávají pouze na tříleté dřevo. Ochranný řez se provádí každým rokem, kdy se vyřezávají uschlé a namrzlé větve. Všechny řezy provádíme časně na jaře ještě před rašením, pouze suché větve odstraňujeme v průběhu celého roku.

    No a víno jsme zatím nezkoušeli. Tady k tomu píšou:

    K získání rakytníkového vína je třeba šťávu zředít vodou a doplnit cukrem, a tio v několika dávkách. Rakytníková šťáva (1 litr) se doplní na 1,6 litru vodou a přidá se 0,5 kg cukru. Cukr se potom doplňuje v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít 13% cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto získané víno je velmi aromatické s velmi jemnou chutí.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Ještě mě napadlo, domácí víno jste z toho nezkoušely? Jinak pěkné ilustrativní foto :))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Díky za rady, další konkrétní dotazy zatím nemám, ty vyvstanou až časem až se doberu k zasazení :) Snad jen jestli Rykytníku nevadí řezání rozrůstajících větví, protože jestli se dorůstá až 6 metrů do šířky, tak to samo o sobě asi bude komplikovat sběr plodů (předpokládám, že je to keř podobné hustoty větví jako jiné trnité keře). Btw, já jsem se dočetl, že se plody nechávají na stromech zmrznout a pak se jen oklepají na plachtu která je rozprostřená na zemi, údajně se tak předejne rozmačkání měkčích plodů během "klasické" sklizně otrháváním.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    Tak jsem se prošla po zahrádce a vyblejskla jsem ho. Je přesazený přibližně tři dny - ostatní dvě rostliny jsou prozatím ve vodě...



    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Osobní zkušenosti bohužel nemám (zahrádce se doma úspěšně vyhýbám ;), ale rodiče zrovna před týdnem jeden zasadili (získali jsme od známých tři rostliny, ale máme problém s jejich umístěním, protože potřebují značný prostor). Je mi známo pouze to, že k tomu, aby rakytník plodil jsou potřeba samčí i samičí rostlina - je větrosnubný. Jedná se o dost rozměrný keř, který za pár let doroste "koruny" kolem 3 metrů co do šířky a výšky 1,5 až 6 metrů, takže je náročnější na prostor. Kořenový sysém je poměrně mělký a většina kořenů se rozprostírá v hloubce 10 až 60 cm. Co se týká podnebí, tak "u nás" (v Polabí) se mu daří velice dobře. Nedaleko v Ostré u Lysé nad Labem ho pěstují ve velkém, bez chemických prostředků a úroda byla opravdu veliká - podařilo se nám od nich část úrody získat. Sami jsme z něj pak vyráběli několik "produktů" - nejlepší zpracování je jednoznačně rakytníková marmeláda (je vynikající!!!), rakytníkový med, sušený rakytník, rakytníkový olej, otec se pokoušel nakládat rakytník i do lihu, ale zpracování bylo složité (směs se srážela) a výsledek neodpovídal vynaložené námaze. Ještě mě napadá jedna maličkost - před případným zpracováním plodů je nejlepší plody zamrazit přímo na větvičkách, jinak se celé rozpatlají a bude to k ničemu. Zmrzlé plody dostaneme z větviček, necháme rozmrznout a dále zpracováváme.

    Otec se do něho tak zamiloval, že si pořídil několik publikací o něm, z nichž bych doporučila především:

    Pavel Valíček, Emil V. Havelka: Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti, Nakladatelství Start Benešov, 2008, 86 str.



    ...je v ní popsán původ, historie, pěstování, množení, sklízení, případné choroby, léčebné účinky a nespočet receptů.

    Jak říkám - zahrádkaření není nic pro mě a netuším, co všechno je dobré vědět, ale kdyby byl nějaký konkrétní dotaz, můžu se optat - ten táta o něm ví snad všechno...

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Máte někdo zkušenosti s pěstování rakytníku řešetlákového?
    http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm
    Chci si několik exemplářu zasadit a zajímay by mne zkušenosti ostatních, v jakých podmínkách se mu nejlépe vede...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OMI: No odvar na vlasy sem si taky dělal ze vzrostlejších kopřiv a vlasy mi nevypadaly:-) takže předpokládám, že na vlasy by to vadit nemělo. Ale na pití se obecně doporučují mlaší kousky sebrané před rozkvětem (sbírané tak do 20. května).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam