• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LEPEK:
    manzelka si mimo Zentricha, Janci a Pavla Vani pochvaluje i (slovensky psanou) knihu "Lecive rostliny" od Kresanka, zakoupenou na doporuceni bud zde nebo ve vedlejsim klubu bylinek na zahradce
    BYLINYZJ
    BYLINYZJ --- ---
    Dobry den, jsem tu novacek, tak snad se mi podari odpovedet srozumitelne- tyka se to diskuse Continuity a Janyna ohledne ceskych bylin- uplne nahodou jsem je diky sve adrese: bylinyzj@seznam.cz, pres kterou dodavame byliny, o kterych tu asi mluvite, na tyto stranky a podarilo se mi zaregistrovat. Byliny jsou sice prevazne z louky z Jeseniku a nikoli Jizerek, ale to asi nevadi a podle te adresy, kterou jsem chtel timhle taky poopravit [nikoli centrum, ale seznam], bych rekl, ze se jedna o nas. Lide si pres tuhle adresu objednavaji byliny v podstate pred sezonou [brezen] na danou sezonu a dodame je, pokud vse dobre vyjde, zhruba zari-rijen. Dal se kdyztak prosim obracejte na ten uvedeny mail. Diky a at se vam dobre dari.
    KATALINA
    KATALINA --- ---
    LADYWAVE: na hlasivky je vybornej islandskej lisejnik. Sama mam s hlasem docela problemy a tohle se mi osvedcilo asi nejlip. Hrebicek jak rika Slappy je taky super, ale pouziva se spis pri bolestech v krku nebo na ty bolavy zuby. Ten lisejnik se doporucuje pit lidem s castym chrapotem a s namahanyma hlasivkama, jako treba ucitele apod. jinak je super i na kasel a dychaci cesty.)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    CONTINUITY: Před několika lety jsme kupovali přesně takhle vyráběné čaje od dvou manželů, neměli stránky, ale žijí v Praze a jezdí do Jizerek na chalupu, kde byliny sbírají. Komunikovalo se s nimi přes e-mail, pokud tuším správně bylinyzj@centrum.cz. Jinak by snad mohli být dohledatelní jako Byliny z Jizerek/Jizerských hor. Pokud by tě to hooodně zajímalo a nemohla ses na stopu dostat, ozvi se mi do pošty, pokusím se je dohledat přes známé.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ahoj :), je tu někdo, kdo nějak víc sbírá a suší bylinky v nějakém pěkném přírodním koutě naší země a podle všech správných postupů a měl by třeba zájem nějaké z nich odprodat, pro účel vaření zdravých čajů lidem při tanečních rituálech ?

čím dál víc zjišťuju, že jen bylinky dobře sbírané dobrýma lidma mají opravdickou sílu, věci v krabičkách už se mi chce kupovat čím dál méně, najít někoho takového, kdo se na to specializuje, by mi přišlo úplně nejlepší :)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    SLAPPY: aha ... slyšela sem,že když bolí zub tak pomáhá rozkousat hřebíček, dezinfikuje a nachvíli umrtví ten zub...na hlasivky to mě nenapadlo :)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    LADYWAVE: Zajímavě působí hřebíček - odhleňuje a je desinfekční. Super pomáhá na hlas, když člověk zpívá. Jestli působí na hlasivky přímo léčivě, toť otázka... Stačí chvíli cumlat jeden kousek, pak vyplivnout. A neni moc dobrý žvejkat ho často - je to anestetikum, mimojiné může umrtvovat chuťové buňky.. Někdo ještě používá na hlas mátu, ale to neni moc doporučovaný, údajně je moc agresivní a tak trochu leptá.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    LADYWAVE: majoránka - výluh (kupodivu ten čaj nechutná jako bramboračka)

EWUSHA: levandulová voda a prý i tinktura nebo olej, ale ty jsem nezkoušela
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    HHANULKA: dobrý nápad, díky
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Ahoj všem. Moje babička chytla ze stresu pásový opar a má chuděrka v tomhle počasí teplotu a mokvavé puchýře od levého prsu přes rameno až na levou lopatku. Nemáte náhodou někdo vyzkoušené nějaké léčivé obklady či podobně? Dost jí to svědí a pálí a já bych jí chtěla nějak ulevit.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    LADYWAVE: no není to bylinka, ale zkusila bych ayurvedsky caj Prana
    Himalájské ajurvédské čaje - Salvia - zdravá výživa
    http://www.salvia-zdravavyziva.cz/?756,prana-100-g
    tento konkretni jsem nezkousela, tak nemuzu rict, ale obecne mi tyhle ayurvedske caje prijdou ucinne
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj, neznáte nějakou bylinu na hlasivky? dííky
    VODA
    VODA --- ---
    HHANULKA: ta aloisie je něco jinýho než citronová tráva. Přijde mi nenaročná, mám ji druhým rokem v květináči a daří se, někrolikrát ročně ji seříznu a sklízím. Citronově voní stejně intenzivně jako citronela...
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    MIYU:
    VODA:
    díky, pořídím už rostlou...za 68,- je to v pohodě cena....jen jak se tam jednou vydám, koupím toho určitě mnohem víc ;)
    MIYU
    MIYU --- ---
    HHANULKA: kupovala jsem seminka v zahradnictvi krulichovi, bala jsem se vykliceni ktery bylo nakonec uplne v pohode, nicmene roste tedy velice pomalu, po vice jak dvou mesicich stale prcek ..
    jako rostlinka by to mohlo byt lepsi, substrat se doporucuje pisecny a nesmi se premokrit, coz bych mozna trochu nesouhlasila pac ma rada vodu stejne jako normalni kytky
    VODA
    VODA --- ---
    HHANULKA: aloisie trojlistá - lippia citriodora
    http://img00.elicriso.it/it/piante_medicinali/cedrina/1lippia_citriodora.jpg
    bylinka se silným citronovým aroma a nenáročná na pěstování i v nádobách, velice rychle se rozrůstá je-li na slunném stanovišti
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    pestujete nekdo citronovou travu? koukala jsem, ze maji ke koupi rostlinky v zahradnictvi Krulichovi.....tak ze bych si jednu poridila...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SANCHA: otec mi posekal celou kolonii a ještě změnil okolní podmínky, tak nevím, jestli a kolik ho příští rok vyroste :-/ proto sem si sebrala od kamarádů semínka, že to zkusím i takhle.
    zajímalo mě, jestli se třeba nemá sejt na podzim...
    PETEKKA: dík za info
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    SANCHA: když já na něj u nás na Vysočině zatím ještě nenarazil, tak zkusím příští sezonu vypěstovat vlastní...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    SANCHA: Ony mozna ty ze seminek pristi rok zesili
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam