• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    HAWKS: máta, pažitka, divizna, saturejka, rajčata?
    GRISS
    GRISS --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s plísní na meduňce? Je od babičky ze zahrady, kde všechny rostliny vypadají dobře i teď. Po měsíci, co jí mám na balkóně, se začaly objevovat bílé fleky na listech. Pokud by někoho napadlo co s tím, budu ráda. díky
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    musim se pochlubit..manzelcina zahradka.. Tak mensi kviz...co tam kdo najdete a identifikujete ? :)

NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    PROPHETX7: nevidím důvod, proč by to nešlo :o) Sice jsem to s ním nezkoušela, ale přijde mi to jako zdravější volba a princip by to mělo mít stejný (zahuštění)
    PROPHETX7
    PROPHETX7 --- ---
    NATHAELEN: Možná blbej dotaz, ale můžu použít hnědý cukr?
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: Děkuji, jdu to natrhat ;-)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    MFIN: já tam házela listy i květy, jak mi to přišlo pod ruku - ale bez stonků, to by se mi tam nevešlo. Měla jsem to pěkně napěchované. Ale prý stačí i menší množství. A svařit jen ten výluh, přesně jak píšeš
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: blbě jsem si to přečetla. Asi jsi měla na mysli, celé rostliny vylouhovat a pak pouze výluh svařit, viď?
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: louhuji celé rostliny nebo už bez lístků?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    MFIN: sirup - necháš zastudena 24+ hodin vylouhovat, bez lístků svaříš s cukrem a citrónem (cca v poměru 1kg:1l:1ks) a pak zcedíš do čistých lahví
    MFIN
    MFIN --- ---
    Zdravím, jdu si pro radu. Rodičům se vysemenilo na zahradě spousta meduňky a chtějí to vyhodit. Listy asi usuším na čaj...Máte nápad ještě na další využití? A už jde i dost do květu, je možné i ty využít? Dal by se udělat třeba olej? Děkuji předem za radu.
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    nějakej čerstvější kotvičník, koupeny dvě sazeničky za 30kč - sázený někdy ke konci května, první várka sklizně cca před deseti dnama, málo toho není na to jak vypadaly na začátku :)

SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    Ted jsem videla tady u nas v bylinkarstvi ceduli, ze pry nemaji devetsil, protoze se u nas zakazal prodavat, nevite o tom neco?
    (samozrejme me to udivilo tak 4 min po precteni, kdyz uz jsem byla skoro doma)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    BONEMINA: zuzitkovat koreny? naloupane jsem je primichvala do salatu...
    TYET
    TYET --- ---
    Mochna plazivá

Mochna plazivá je bylina očištění, ochrany a hojnosti.
    Pět okvětních lístků této nenápadné rostlinky představuje lásku, moc, moudrost, zdraví a bohatství. Snítky zavěšené v domě mají ochrannou moc.
    TYET
    TYET --- ---
    OMI: to bude nějaký druh pryskyřníku
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OMI: Nevím, ale já to zrovna tenhle týden vyplela ze zanedbaného záhona a šlo to rovnou na kompost.
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    BODY_SUIT: taky je ho plno kdyz se jede z Prahy do Lyse nad Labem po kralovehradecky - tak 100 m pred "novym" mostem pres Labe jsou planiny a vzdycky to tam na jare voni. Letos jsem tam tedy jeste nebyla, ale byva to kazdorocne.
    Delam z nasekanych listu, strouhaneho syra, zakysane smetany, soli a pepre takovy jako dip - klidne ke kurecimu stejku s ryzi, smazenym spagetam nebo vubec ke grilovanym vecem je to supr.
    OMI
    OMI --- ---
    Prosím, co je tohlecto za bejlí a případně jeslti to k něčemu je (dogooglím si):
    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/838/dsc01472kx.jpg/
    Jsem napřed zajásal, že je tam nasypaná petržel, ale zajímavě nijak to nevoní.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    OMI: Přenosná kovárna - měch, pár kusů nářadí, a nůž si vykove kdekoli, kde se válí šutry a dá se rozdělat oheň. Netušila jsem, že žije v Praze.
    Ale to už je dost OT.

Napadá někoho, co s pampeliškama, když listí už je na salát moc velké a pampeliškový med mi nejede?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam