• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    MVEK
    MVEK --- ---
    Při sběru plodů bezu černého jsme na některých keřích narazili na dost rostlin chmelu se šišticemi. Nevím, jestli u té silnice (mezi dvěma malinkými vesnicemi, slepá na konci, takže malý provoz) vyrostl z dřívějšího pěstování (bylo to u pole/louky), nebo je to divočejší varianta atp.

    Proto bych se chtěl zeptat, máte někdo zkušenost nebo nastudováno, že by existovaly varianty chmelu, který je vysloveně škodlivý na zpracování, nebo takřka bez jakéhokoliv účinku? Nechci to vysloveně na intenzívní kúru, spíš jen tak příležitostně nasušit v sušičce šistice z pár rostlin a zkonzumovat, ale nechtěl bych si vysloveně škodit:-).
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    BODY_SUIT: tak nakonec jsem na to našel appku a spíš to vypadá na oman britský
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    nevíte co je tohle?

    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    mohlo by někoho zajímat :-), kopíruju z FB zprávu od nakladatelství Kořeny
    Milí přátelé, VSTUPENKY na přednášku a besedu bylináře, etnobotanika a antropologa, WOLF-DIETERA STORLA, dne 11. září 2017, od 17.30 do 21.30, v Městské knihovně v Praze, je možné objednávat zde - http://koreny.eshop-zdarma.cz/index.php?c=logout_submit . Vstupenky budou rezervovány po zaplacení, místa v sálu se budou plnit odspodu nahoru podle data platby. Prosím, kdo máte nějakou konkrétní otázku, napište ji do zpráv, vše předáme v předstihu.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    SAJFA: takhle nějak to proběhlo... takže vlastně docela fajn :)





    SAJFA
    SAJFA --- ---
    CARNAQE: Jj urcite nejlepsi reseni. Max sila alkoholu (ikdyz macerovat se da v cemkoli s alkoholem - i 20% alk da vyluh, ale cim vic tim lip) a rozhodne rozhodne tmu. Chlad neskodi, ale zpomaluje louhovani latek(pri malem % alkoholu lepsi v chladu at to nezkvasi). Kazdopadne pravidelne protrepavat (otacet ci michat - zratka rozpohybovat. Osobne chci pri dalsi prilezitoski zkusit vyzdimat a zase to spolu smichat...)

    Obecne pri vlastni vyrobe nikdy nezmas vysednou silu. Pokazde bude jina, nebot i kazda rostlina ma jiny obsah latek. Obcne se zacina s minimalnim mnozstvim (vlastovicnik treba i 1 kapka do litru a po lzickach zkouset) a postupne zvysovat. Kdyz si vsimas svych reakci, rychle se da odhadnout kolik je optimum a treba preskocit nejake faze zvysovani davek a prejit rovnou k vyssim. Je ale dulezite vzdy vnimat reakci tela, samo si rekne (navic ma hodne dobry obranny mechanizmy - bliti atd...)
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    FAR_IDA: nahoď fotku...
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Zdravim, vsechny milovniky velmi zveme 11.7. na akci osazovani bylinkovych zahonu v Praze na Rohanskem ostrove, v prostoru Pristav 18600. Nejake rostliny prineseme my, dalsi doufame, ze prinesou navstevnici. Vitame i jakekoli prebytky z vasich zahradek! Bylinky ze zahonu pak budou po cele leto k uziti pro vsechny prichozi. Vice info zde https://m.facebook.com/events/440394829666327/
    CARNAQE
    CARNAQE --- ---
    ZUZKAOU: Tak to ještě nevim :) Ale neměly by mít.
    Prý je to dobrý po kapce na játra a na lupénku.
    Jenže sem se to (možná teda naštěstí) nikdy neodvážil zkoušet, protože nikde sem nenašel jednoznačnej návod na další ředění/konzumaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: hmmm, ale tam je účinná látka thujon, to je úplně jiná hra :-)

    Ty vlaštovičníkové alkaloidy nemaj žádné psychotropní účinky,ne?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ja taky kdyz na zahrade koukam na rozkvetly vratic, tak si rikam, ze by stalo za toho ozkouset;) jiste to bude nezapomenutelny zazitek..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SANCHA: a Ota Nepilý radí používat ředěnou bazénovou chemii. A proti parazitům se drív doporučovalo pít odvar z tisu.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ZUZKAOU: Tak třeba M. Treben radí užívat vnitřně vlaštovičníkovou šťávu. Denně čajovou lžičku zředěnou šálkem vody. Mimo to také čaj a víno. Ne dlouhodobě teda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CARNAQE: moment, kdo proboha radí užívat plnohodnotnou vlašťovičníkovou tinkturu vnitřně?

    ty co se prodávaj na pití jsou pochopitelně homeopatický, takže jaksi nemá žádné účinné látky.

    Jako ordinovat si sám tinkturu z vlaštovičníku neznámé síly (fakt netušíš co a kolik se ti tam toho vyluhovalo, žejo)

    Jako výhodou je, že to bude na chuť strašně hnusné a budeš reagovat, takže pokud nejsi pošahaný očišťovač, co má pocit že obranné reakce těla jsou detox, tak s tím přestaneš. Snad.

    To že se člověk někde dočte, že látky z vlaštovičníku jsou zkoumány pro možné rakovinotvorné účinky přece neznamená že je to něco čím se má člověk začít krmit. Zejména když jim to zatím funguje jen in vitro a už na krysách to vedlo k tomu, že umíraly....


    http://www.ema.europa.eu/...document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2012/01/WC500120711.pdf
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    CARNAQE: Jestli si dobře vzpomínám z hlavy, tak vlaštovičníková tinktura z obchodu byla 60% a ca 10-25 kapek 2-3x denně před jídlem. A užívat omezenou dobu, nebo dělat alespoň přestávky. Na bradavice je imho nejjednodušší po cestě kdekoliv vlaštovičník utrhnout a bradavice natřít čerstvou šťávou, pokud možno denně. Za sezonu jsou pryč.
    CARNAQE
    CARNAQE --- ---
    Připojil bych se k dotazu.
    Maceroval sem vlaštovičníkovou nať ve 100% alkoholu (z lékárny p.a.) co se tam vešlo a nechal to cca měsíc ve sklepě.
    Pak sem to přecedil a nevím, jestli sem to tak udělal dobře.
    Na bradavice bych si s tim troufnul, ale k per os. sem nikde nenašel jednoznačný dávkování, takže to radši neužívám.
    Přece jenom je to jed..
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ahoj, chystám se na tinkturu z dubové kůry a zajímá mě, jestli je vhodnější použít spíše slabší alkohol nebo silnější. Mám k dispozici různé druhy domácí pálenky o různé síle (50-75%). Taky by mě zajímalo jestli macerovat na slunci nebo ve tmě. Máte někdo zkušenosti?
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    ahoj me tak napadlo se optat tady... a v zime je stejne pod snehem(pokud teda zrovna nejakej mate u nas bida)
    mate nekdo nejakou zkusenost se shanenim zensenu? sem slysel ze je ho fura ruznejch kvalit a ze se to tezko pozna... tak budu rad za rady a tipy. mozna i za vtipy, je mi ponekud neveselo.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    pozorovani od prachatic: u nas je taky hovno. treba davaj nejakej vision council a tak sou cely zalezly v korenech a povidaj si.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    URPUTNIK: ono cesta od květu k plodu je daleká a opravdu rok od roku je jich méně a méně. Fenomén, který je u trnek vypozorován, že většinou "cestují", každý rok se urodí jinde. Většinou se na stejném místě plody nevyskytují. Proto mě hlavně zajímá, zda někdo ví o tom, kde jsou plody...trnkovišt je mnoho, ale plodů už tolik ne...:/
    Každopádně děkuji za tip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam