• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě přicházím z Hradu... totiž, pardon, právě jsem přijela z permakulturní konvergence v Domašově nad Bystřicí. Letmo moje dojmy: Pořadatelé (družstvo Trvalý život) jsou asi 4 lidičky, kteří před rokem koupili starou rozlehlou budovu zotavovny a snaží se ji dávat dohromady, obklopit vzorovým PK pozemkem a zřídit zde centrum eko osvěty. Kdybyste jim někdo chtěl pomáhat, přidat se k nim, zabrigádit si tam apod., budou nadšení. Zatím je všechno v plenkách. Kolem je nádherná příroda Nízkého Jeseníku. Na akci přijelo něco mezi 15 - 20 lidmi, někteří s dětmi, také několik zbloudilých fanoušků indiánského hnutí, kteří pak zase odjeli. Jádro "tahounů" působí velmi přepracovaně - předsedkyně Dana Kellnerová je ekologická pedagožka z Brna, pokladnu, časopis Klíčová dírka, členskou základnu apod. táhne v zásadě několik jejích kolegyní. Lenka Kvasničková, šéfredaktorka Klíčové dírky, působila až zdeptaně a skoro toho chtěla nechat, tak jsem se okamžitě dala "zapřáhnout" do spolupráce. Ze Slovenska přijela mj. Patrícia Černáková, dcera legendárního Karola Končka a velmi silná osobnost, z Čechů výrazně diskutoval Mirek Jílek - např. o tom, že správně má etika PK obsahovat i princip regulace populačního růstu, což v CS překladech zcela chybí. Nakonec se většina přítomných dala uvrtat do rady (já taky) a řekli jsme si, že příště by to chtělo místo dlouhého schůzování lepší a zajímavější program i pro ty, kdo schůzovat nechtějí (prezentace různých PK projektů nebo dokonce festiválek), tak uvidíme. V Brně snad bude počátkem prosince mikulášské PK setkání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: také se počítám mezi neolitické kontrarevolucionáře, tak trochu :-)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Permakulturní konvergence - 9. - 11. července 2010
    Základna Družstva Trvalý život
    U Bystřičky 181, Domašov nad Bystřicí
    pro všechny příznivce i členy Permakultury (CS)

    Podrobnosti:

    http://permakultura.cz/view.php?nazevclanku=pozvanka-na-permakulturni-konvergenci-2010&cisloclanku=2010050003
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Omlouvám se, že jsem dříve neodpověděl, neměl jsem teď příliš volného času na diskuse. K Holmgrenově knize, Jindřich Kalous ji před časem poměrně detailně a přehledně shrnul: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

    Kdybyste knihu chtěla přeložit (což by byl záslužný počin), našla byste pro ni nakladatele? Možná, že bych v tomto směru mohl trochu pomoci, její vydání by nemuselo být ani tolik nákladné vzhledem k tomu, že je to poměrně útlý paperback. Jedině snad barevné fotografie by je mohly prodražit.

    Sám se stran budoucího domnívám totéž co vy, už jenom proto, že Holmgren stran ropného zlomu vychází z předpokladu, že do budoucna ropa poteče stejným poměrem jako dosud.

    P.S.: Kdo by si chtěl knihu přečíst v angličtině, je celá dostupná zde: futurescenarios.org (Na stránkách je dostupná i verze pro tisk, ovšem Holmgren struktuře webových stránek přikládá poměrně velký význam. - http://www.futurescenarios.org/index2.php?option=com_showall&task=view&pop=1 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: především ovšem většina lidí nebude odmítat uznat souvislost mezi případným oteplováním a činností člověka. a ani nebude ochotna uznat nevyhnutelnost vyčerpání zdrojů - za vším budou hledat nějaké spiknutí ...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě jsem přelouskala knížku Davida Holmgrena z roku 2009 Future Scenarios..., kde popisuje čtyři základní modely pro budoucí "energetic descent" neboli energetický sešup, způsobený jednak ropným zlomem a jednak globálním oteplováním. Sesumíruju:
    Pomalé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Green tech (zelená politika dnešního střihu)
    Pomalé oteplování, rychlé vyčerpávání fosilních paliv - Earth Stewardship (nízkoenergetický permakulturní model)
    Rychlé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Brown tech (spoléhání na technologie v dnešním duchu)
    Rychlé oteplování, rychlé vyčerpání fosilních paliv - Lifeboats, v zásadě katastrofický scénář, jaký známe ze sci-fi, lidstvo zčásti vymře, ale mohou se zachránit ostrůvky znalostí a dovedností v "záchranných člunech" - lifeboats.
    Je to inspirativní, i když si samozřejmě myslím, že v budoucnosti nastane nějaká směs všech scénářů. Bezva čtení pro lidi, které baví tak jako mě spekulovat. Je to útlá knížka, uvažuju, že bych ji třeba přeložila...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Plánuje někdo z Brna jet do Olomouce na schůzku českého EnergyBulletinu?

    http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/otevrena-schuzka-redakce-priznivcu-energybulletinu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (odkaz je "inverzně" k tématu tohoto klubu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Cory Doctorow: My computer says no - opinion - 07 June 2010 - New Scientist
    http://www.newscientist.com/article/mg20627635.700-cory-doctorow-my-computer-says-no.html?full=true&print=true
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    WIPER: nene, je to ze současnosti. Mluví o tom, jak převedli velkou část radnice na SPOL. S.R.O. a dokázali tak zaplatit dluhy a naspořit si peníze do obecního rozpočtu. zásadní na tom je to, že lidi dělají některé činnsoti dobrovolně a zdarma (údržba něterých prostor a objektů, stráž u přechodu před školou, ... ) a zároveň vedou o investicích diskuze. Ten starosta má obrovskou podporu asi 93% hlasů.

    Je to možná příliš málo "alternativní", ale do začátku proč ne.
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: Oboji je iluze. Zadny rozdil. Oboji predpoklada schopnost predpovedet, nebo stoprocentne ovlivnit budoucnost. Bavime se o vecech v oblasti plany alespon 10 let dopredu.
    B_ART
    B_ART --- ---
    PIZI: ok, necháme to bejt :)
    já vidim podstatnej rozdíl mezi "naplánovat si deset konkrétních kroků dopředu" a "vědět přesně, k čemu směřuju", ale dokuď se nebavíme v nějaký konkrétní rovině, tak je to asi fakt jenom slovní přestřelka..
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: Vim co je smer, ale nevim z jakych kroku se sklada. Vim ze prvni krok vede tim smerem. To staci. To ze se druhy krok bude rusit s prvnim je nesmysl. Druhy krok budu vymyslet az po tom prvnim. Samozrejme ze jako druhy nezvolim nejaky ktery se bije s prvnim.

    Neefektivni je planovat x kroku, kdyz vim, ze budoucnost nedokazu predpovedet, tudiz je mi jasne, ze cim vzdalenejsi kroky planuji, tim mene pravdepodobna je jejich skutecna realizace. Je neefektivni planovat neco o cem tusim, ze se to nerealizuje.

    Zakladem pro tve uvazovani necht je toto pravidlo. Planovat budoucnost na urovni statu, je tim vic posetile cim delsi casovou vzdalenost se snazime preklenout.
    B_ART
    B_ART --- ---
    PIZI: ano, myslim, že kdyý děláš dílčí opatření, tak musíš mít nějakou představu, co budeš dělat po něm nebo současně s nim, jak se budou jednotlivý kroky doplňovat, jaký má bejt mezi nima načasování, propojení atd. .. i dva kroky stejnym směrem se můžou navzájem rušit a tlouct, když nebudou provedený koordinovaně a s nějakou jasnou představou, co z nich má vlastně vylézt a kam to má pokračovat, nebo přinejmenším to může bejt dost neefektivní..
    možná, že jsem ten cíl v prvním příspěvku definoval moc radikálně, ale plánovat jenom po jednotlivejch krocích a nevidět dál mi připadá zcestný.
    (a už se opakuju, co...)
    JAGA
    JAGA --- ---
    IDENTITY: Jo, tu Alenu Wagnerovou trochu znám, to ona před časem tak dlouho hučela do Rut Kolínské, že v ČR potřebujeme síť mateřských center, až ji do toho uvrtala. Hezké počtení!
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Zrovna dneska jsem si na tohle téma moc pěkně početla.
    http://www.radioservis-as.cz/tydenik/24_vidi1.htm
    JAGA
    JAGA --- ---
    B_ART: No já mám z médií takový pocit, že vláda, parlament, nejvyšší manažeři nadnárodních společností atd. atd. opravdu posedle a nervózně hlídají hlavně ten růst HDP a svá rozhodnutí mu podřizují, zatímco ty ostatní věci jdou až v druhé linii. Samozřejmě že kdyby se úplně vykašlali na školství, zdravotnictví, policii... atd. a nechali tyto oblasti úplně zpustnout a rozložit se, zadělali by si na průšvih, protože pro lidi je to důležité taky. Ale blbé je to, že ten růst HDP není jen nějaké prázdné abstraktní číslo, ale při současném nastavení ekonomiky se v praxi skutečně projevuje tak, že lidé mají práci a daří se jim pomaloučku čím dál líp, kdežto stagnace a pokles HDP znamená nezaměstnanost a všeobecnou nespokojenost. Takže ono to opravdu důležité je - ale to je podle mě právě špatně, v tom systému je cosi shnilého. Ono to připomíná biologický systém, který je ve stádiu růstu a bujení, jenomže každý růst a bujení se musí někdy zastavit. A pak nastane rozklad a degenerace. Ideální by bylo, kdyby to lidé včas zachytili a vymysleli nějaké řešení. To znamená najít nějaký rovnovážný (leč dynamický, trvale udržitelný) stav, o to jde myslím i tomu Holmgrenovi v té jeho knize. On si zřejmě nepředstavuje, že by se tato regulace děla na úrovni státu, spíše na úrovni komunit - ale předkládá spíše postřehy o fungování systémů než nějaké praktické rady, jak konkrétně by se lidé mohli dohodnout a "zesíťovat".
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: To, co rikas, ze musim vedet musim vedet jen pro to opatreni ktere se prave chystam udelat. Tedy na zacatku pro to prvni. To je cesta, ne cil. Cil je treba 50 opatreni v rade a u nej tohle promyslene mit nemusis. Ani nevis jestli jich bude 50. Mas prvni o kterem jsi presvedcen ze je spravnym smerem, totiz smerem, ktery nejak zlepsuje zivot. Udelat ho, je podle tebe cesta do pekla?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam