• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    Lokální měny jsou sice zajímavá a bezpochyby užitečná věc, ale jakým způsobem třeba řešit koupi/stavbu domu/bydlení bez využití finančních institucí (banky, spořitelny, ...)?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    OLYFKA: Kamarád o LETS před pár lety napsal svoji bakalářku, na VŠE, a obhájil ji. V internetech se mi ji nepodařilo dohledat, kdysi jsem ho o ni prosil, ale bez odezvy, tak kdybyste o ni moc stáli, mohu to zkusit ještě jednou...
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jj, orlik ho dost upravil, pro np je to moc referatovity .)
    kazdoadne tahle verze je podrobnejsi
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    OLYFKA: Taky v NP vyšel, že? http://novyprostor.cz/

    Umyté nádobí za pokácenou soušku
    autor: Alexandr Budka, Olivie Brabcová
    Mohou v moři peněžní směny existovat ostrůvky směnného obchodu a nepředstavovat pouhou obdobu vykopávek? Nejde o rejdiště potrhlých bláznů nebo naopak prohnaných podvodníků vyhýbajících se placení daní? A kolik hodin angličtiny koupíte za žaludy?
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    O stávajícím ekonomickém systému jinak

    Je ekonomický systém, v němž žijeme, skutečně jediný možný? Lze v jeho rámci uvažovat i jinak? V roce 2010, v období recese, si tyto otázky klademe v seriálu pořadu Člověk a trh o tzv. heterodoxních přístupech v ekonomii. S pravidelným hostem, ekonomkou dr. Naďou Johanisovou z Masarykovy univerzity v Brně, probíráme aspekty současného ekonomického nastavení světa a diskutujeme jeho alternativy.

    http://www.rozhlas.cz/cro6/aktuality/_zprava/769834
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Dokumentární film Tomáše Škrdlanta "Lokální a globální: O smyslu blízkosti" - http://www.thinktank.cz/index.php?id=290&tx_ttnews[tt_news]=301&tx_ttnews[backPid]=266&cHash=6b68f91f51
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    PIZI: Výborné, díky za odkaz.

    Vyjma toho, povedené pojednání o HDP.
    Marta Nachtmannová - Fetiš růstu
    http://denikreferendum.cz/clanek/4975-fetis-rustu
    PIZI
    PIZI --- ---
    http://medialove.cz/flattr-alternativa-k-pausalne-placenemu-obsahu/

    Redakce po celém světě řeší, jak donutit uživatele na internetu, aby platili za obsah jejich zpravodajských serverů. Flattr nikoho nenutí. Lidé platí, protože chtějí poděkovat, podpořit, nebo v doslovném překladu polichotit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Michael Hauser: Víra ve změnu - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/4856-vira-ve-zmenu
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WIPER: Nejsem si jistej, jak to bude řešit problém hoarderů ze začátku, ale taky se mi líbí.

    Každopádně - to by byla pravda, kdyby byl variabilní počet mincí, tim že jich má být 21 mega (jenom - zdá se to jenom mě fakt málo?), tak by se to pak mělo rovnat příslušné n-tině obchodovaných služeb...ne?
    WIPER
    WIPER --- ---
    PIZI: ten bitcoin vypada fakt zajimave. Vidi nekdo nejakou chybu/slabost v designu tehle meny? Jestli jsem to pochopil dobre, tak jeji podstata je ve tom ze jeji hodnota bude fixova vuci cene energie, ktera je zapotrebi k dosazeni urciteho pocitacoveho casu.

    http://www.bitcoin.org/sites/default/files/bitcoin.pdf
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: The total eventual circulation of Bitcoins will be 21,000,000 coins. There will never be more coins than that. The coins are entering circulation gradually, at a steady pace over many years, to nodes supporting the network in proportion to the CPU time they contribute.

    .. je třeba přiznat, že toto má velice blízko k některým mým dřívějším vizím, týkajícím se právě i distribuovaných výpočtů, apod.

    nevím jestli to v tomto klubu někoho zajímá, protože to souvisí jen velice volně - ale jsem autorem koncepce komunikačního protokolu, který by byl náhradou protokolů používaných na Intenretu, a který by operoval s proměnnou délkou adresy (dnes má IPv4 32 bitů a IPv6 128 bitů - ale navzdory obrovskému množství adres je samotná adresa stále v podstatě "neobnovitelným zrojem"). Síť používající adresy proměnné délky (v podstatě by šlo o libovolný řetězec a nikoliv číslo) by umožňovala zapojit teoreticky nekonečný počet strojů, a fungovala by na bázi neustálého automatického přečíslování v případě požadavku na rozšíření adresního prostoru. "Vzácným zdrojem" v ekonomickém smyslu by zde nebyly adresy a jejich rozsahy samotné - ale pouze velikost rozsahu propagovaného jednotlivými sítěmi. Což pochopitelně ve svém důsledku usnadní propojování menších, rozumě hospodařících sítí mezi sebou navzájem bez nutnosti centrální koordinace - a zkomplikuje to život každému, kdo by si chtěl "pro jistotu" zabrat nějaký větší rozsah (viz nedávná kauza s obřím IPv6 rozsahem, který si nárokuje tuším americké ministerstvo obrany, apod.)
    PIZI
    PIZI --- ---
    http://www.bitcoin.org/

    Zajimava internetova mena.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě přicházím z Hradu... totiž, pardon, právě jsem přijela z permakulturní konvergence v Domašově nad Bystřicí. Letmo moje dojmy: Pořadatelé (družstvo Trvalý život) jsou asi 4 lidičky, kteří před rokem koupili starou rozlehlou budovu zotavovny a snaží se ji dávat dohromady, obklopit vzorovým PK pozemkem a zřídit zde centrum eko osvěty. Kdybyste jim někdo chtěl pomáhat, přidat se k nim, zabrigádit si tam apod., budou nadšení. Zatím je všechno v plenkách. Kolem je nádherná příroda Nízkého Jeseníku. Na akci přijelo něco mezi 15 - 20 lidmi, někteří s dětmi, také několik zbloudilých fanoušků indiánského hnutí, kteří pak zase odjeli. Jádro "tahounů" působí velmi přepracovaně - předsedkyně Dana Kellnerová je ekologická pedagožka z Brna, pokladnu, časopis Klíčová dírka, členskou základnu apod. táhne v zásadě několik jejích kolegyní. Lenka Kvasničková, šéfredaktorka Klíčové dírky, působila až zdeptaně a skoro toho chtěla nechat, tak jsem se okamžitě dala "zapřáhnout" do spolupráce. Ze Slovenska přijela mj. Patrícia Černáková, dcera legendárního Karola Končka a velmi silná osobnost, z Čechů výrazně diskutoval Mirek Jílek - např. o tom, že správně má etika PK obsahovat i princip regulace populačního růstu, což v CS překladech zcela chybí. Nakonec se většina přítomných dala uvrtat do rady (já taky) a řekli jsme si, že příště by to chtělo místo dlouhého schůzování lepší a zajímavější program i pro ty, kdo schůzovat nechtějí (prezentace různých PK projektů nebo dokonce festiválek), tak uvidíme. V Brně snad bude počátkem prosince mikulášské PK setkání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: také se počítám mezi neolitické kontrarevolucionáře, tak trochu :-)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Permakulturní konvergence - 9. - 11. července 2010
    Základna Družstva Trvalý život
    U Bystřičky 181, Domašov nad Bystřicí
    pro všechny příznivce i členy Permakultury (CS)

    Podrobnosti:

    http://permakultura.cz/view.php?nazevclanku=pozvanka-na-permakulturni-konvergenci-2010&cisloclanku=2010050003
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Omlouvám se, že jsem dříve neodpověděl, neměl jsem teď příliš volného času na diskuse. K Holmgrenově knize, Jindřich Kalous ji před časem poměrně detailně a přehledně shrnul: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

    Kdybyste knihu chtěla přeložit (což by byl záslužný počin), našla byste pro ni nakladatele? Možná, že bych v tomto směru mohl trochu pomoci, její vydání by nemuselo být ani tolik nákladné vzhledem k tomu, že je to poměrně útlý paperback. Jedině snad barevné fotografie by je mohly prodražit.

    Sám se stran budoucího domnívám totéž co vy, už jenom proto, že Holmgren stran ropného zlomu vychází z předpokladu, že do budoucna ropa poteče stejným poměrem jako dosud.

    P.S.: Kdo by si chtěl knihu přečíst v angličtině, je celá dostupná zde: futurescenarios.org (Na stránkách je dostupná i verze pro tisk, ovšem Holmgren struktuře webových stránek přikládá poměrně velký význam. - http://www.futurescenarios.org/index2.php?option=com_showall&task=view&pop=1 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: především ovšem většina lidí nebude odmítat uznat souvislost mezi případným oteplováním a činností člověka. a ani nebude ochotna uznat nevyhnutelnost vyčerpání zdrojů - za vším budou hledat nějaké spiknutí ...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě jsem přelouskala knížku Davida Holmgrena z roku 2009 Future Scenarios..., kde popisuje čtyři základní modely pro budoucí "energetic descent" neboli energetický sešup, způsobený jednak ropným zlomem a jednak globálním oteplováním. Sesumíruju:
    Pomalé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Green tech (zelená politika dnešního střihu)
    Pomalé oteplování, rychlé vyčerpávání fosilních paliv - Earth Stewardship (nízkoenergetický permakulturní model)
    Rychlé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Brown tech (spoléhání na technologie v dnešním duchu)
    Rychlé oteplování, rychlé vyčerpání fosilních paliv - Lifeboats, v zásadě katastrofický scénář, jaký známe ze sci-fi, lidstvo zčásti vymře, ale mohou se zachránit ostrůvky znalostí a dovedností v "záchranných člunech" - lifeboats.
    Je to inspirativní, i když si samozřejmě myslím, že v budoucnosti nastane nějaká směs všech scénářů. Bezva čtení pro lidi, které baví tak jako mě spekulovat. Je to útlá knížka, uvažuju, že bych ji třeba přeložila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam