Právě přicházím z Hradu... totiž, pardon, právě jsem přijela z permakulturní konvergence v Domašově nad Bystřicí. Letmo moje dojmy: Pořadatelé (družstvo Trvalý život) jsou asi 4 lidičky, kteří před rokem koupili starou rozlehlou budovu zotavovny a snaží se ji dávat dohromady, obklopit vzorovým PK pozemkem a zřídit zde centrum eko osvěty. Kdybyste jim někdo chtěl pomáhat, přidat se k nim, zabrigádit si tam apod., budou nadšení. Zatím je všechno v plenkách. Kolem je nádherná příroda Nízkého Jeseníku. Na akci přijelo něco mezi 15 - 20 lidmi, někteří s dětmi, také několik zbloudilých fanoušků indiánského hnutí, kteří pak zase odjeli. Jádro "tahounů" působí velmi přepracovaně - předsedkyně Dana Kellnerová je ekologická pedagožka z Brna, pokladnu, časopis Klíčová dírka, členskou základnu apod. táhne v zásadě několik jejích kolegyní. Lenka Kvasničková, šéfredaktorka Klíčové dírky, působila až zdeptaně a skoro toho chtěla nechat, tak jsem se okamžitě dala "zapřáhnout" do spolupráce. Ze Slovenska přijela mj. Patrícia Černáková, dcera legendárního Karola Končka a velmi silná osobnost, z Čechů výrazně diskutoval Mirek Jílek - např. o tom, že správně má etika PK obsahovat i princip regulace populačního růstu, což v CS překladech zcela chybí. Nakonec se většina přítomných dala uvrtat do rady (já taky) a řekli jsme si, že příště by to chtělo místo dlouhého schůzování lepší a zajímavější program i pro ty, kdo schůzovat nechtějí (prezentace různých PK projektů nebo dokonce festiválek), tak uvidíme. V Brně snad bude počátkem prosince mikulášské PK setkání.