• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WIPER: Nejsem si jistej, jak to bude řešit problém hoarderů ze začátku, ale taky se mi líbí.

    Každopádně - to by byla pravda, kdyby byl variabilní počet mincí, tim že jich má být 21 mega (jenom - zdá se to jenom mě fakt málo?), tak by se to pak mělo rovnat příslušné n-tině obchodovaných služeb...ne?
    WIPER
    WIPER --- ---
    PIZI: ten bitcoin vypada fakt zajimave. Vidi nekdo nejakou chybu/slabost v designu tehle meny? Jestli jsem to pochopil dobre, tak jeji podstata je ve tom ze jeji hodnota bude fixova vuci cene energie, ktera je zapotrebi k dosazeni urciteho pocitacoveho casu.

    http://www.bitcoin.org/sites/default/files/bitcoin.pdf
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: The total eventual circulation of Bitcoins will be 21,000,000 coins. There will never be more coins than that. The coins are entering circulation gradually, at a steady pace over many years, to nodes supporting the network in proportion to the CPU time they contribute.

    .. je třeba přiznat, že toto má velice blízko k některým mým dřívějším vizím, týkajícím se právě i distribuovaných výpočtů, apod.

    nevím jestli to v tomto klubu někoho zajímá, protože to souvisí jen velice volně - ale jsem autorem koncepce komunikačního protokolu, který by byl náhradou protokolů používaných na Intenretu, a který by operoval s proměnnou délkou adresy (dnes má IPv4 32 bitů a IPv6 128 bitů - ale navzdory obrovskému množství adres je samotná adresa stále v podstatě "neobnovitelným zrojem"). Síť používající adresy proměnné délky (v podstatě by šlo o libovolný řetězec a nikoliv číslo) by umožňovala zapojit teoreticky nekonečný počet strojů, a fungovala by na bázi neustálého automatického přečíslování v případě požadavku na rozšíření adresního prostoru. "Vzácným zdrojem" v ekonomickém smyslu by zde nebyly adresy a jejich rozsahy samotné - ale pouze velikost rozsahu propagovaného jednotlivými sítěmi. Což pochopitelně ve svém důsledku usnadní propojování menších, rozumě hospodařících sítí mezi sebou navzájem bez nutnosti centrální koordinace - a zkomplikuje to život každému, kdo by si chtěl "pro jistotu" zabrat nějaký větší rozsah (viz nedávná kauza s obřím IPv6 rozsahem, který si nárokuje tuším americké ministerstvo obrany, apod.)
    PIZI
    PIZI --- ---
    http://www.bitcoin.org/

    Zajimava internetova mena.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě přicházím z Hradu... totiž, pardon, právě jsem přijela z permakulturní konvergence v Domašově nad Bystřicí. Letmo moje dojmy: Pořadatelé (družstvo Trvalý život) jsou asi 4 lidičky, kteří před rokem koupili starou rozlehlou budovu zotavovny a snaží se ji dávat dohromady, obklopit vzorovým PK pozemkem a zřídit zde centrum eko osvěty. Kdybyste jim někdo chtěl pomáhat, přidat se k nim, zabrigádit si tam apod., budou nadšení. Zatím je všechno v plenkách. Kolem je nádherná příroda Nízkého Jeseníku. Na akci přijelo něco mezi 15 - 20 lidmi, někteří s dětmi, také několik zbloudilých fanoušků indiánského hnutí, kteří pak zase odjeli. Jádro "tahounů" působí velmi přepracovaně - předsedkyně Dana Kellnerová je ekologická pedagožka z Brna, pokladnu, časopis Klíčová dírka, členskou základnu apod. táhne v zásadě několik jejích kolegyní. Lenka Kvasničková, šéfredaktorka Klíčové dírky, působila až zdeptaně a skoro toho chtěla nechat, tak jsem se okamžitě dala "zapřáhnout" do spolupráce. Ze Slovenska přijela mj. Patrícia Černáková, dcera legendárního Karola Končka a velmi silná osobnost, z Čechů výrazně diskutoval Mirek Jílek - např. o tom, že správně má etika PK obsahovat i princip regulace populačního růstu, což v CS překladech zcela chybí. Nakonec se většina přítomných dala uvrtat do rady (já taky) a řekli jsme si, že příště by to chtělo místo dlouhého schůzování lepší a zajímavější program i pro ty, kdo schůzovat nechtějí (prezentace různých PK projektů nebo dokonce festiválek), tak uvidíme. V Brně snad bude počátkem prosince mikulášské PK setkání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: také se počítám mezi neolitické kontrarevolucionáře, tak trochu :-)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Permakulturní konvergence - 9. - 11. července 2010
    Základna Družstva Trvalý život
    U Bystřičky 181, Domašov nad Bystřicí
    pro všechny příznivce i členy Permakultury (CS)

    Podrobnosti:

    http://permakultura.cz/view.php?nazevclanku=pozvanka-na-permakulturni-konvergenci-2010&cisloclanku=2010050003
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Omlouvám se, že jsem dříve neodpověděl, neměl jsem teď příliš volného času na diskuse. K Holmgrenově knize, Jindřich Kalous ji před časem poměrně detailně a přehledně shrnul: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

    Kdybyste knihu chtěla přeložit (což by byl záslužný počin), našla byste pro ni nakladatele? Možná, že bych v tomto směru mohl trochu pomoci, její vydání by nemuselo být ani tolik nákladné vzhledem k tomu, že je to poměrně útlý paperback. Jedině snad barevné fotografie by je mohly prodražit.

    Sám se stran budoucího domnívám totéž co vy, už jenom proto, že Holmgren stran ropného zlomu vychází z předpokladu, že do budoucna ropa poteče stejným poměrem jako dosud.

    P.S.: Kdo by si chtěl knihu přečíst v angličtině, je celá dostupná zde: futurescenarios.org (Na stránkách je dostupná i verze pro tisk, ovšem Holmgren struktuře webových stránek přikládá poměrně velký význam. - http://www.futurescenarios.org/index2.php?option=com_showall&task=view&pop=1 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: především ovšem většina lidí nebude odmítat uznat souvislost mezi případným oteplováním a činností člověka. a ani nebude ochotna uznat nevyhnutelnost vyčerpání zdrojů - za vším budou hledat nějaké spiknutí ...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě jsem přelouskala knížku Davida Holmgrena z roku 2009 Future Scenarios..., kde popisuje čtyři základní modely pro budoucí "energetic descent" neboli energetický sešup, způsobený jednak ropným zlomem a jednak globálním oteplováním. Sesumíruju:
    Pomalé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Green tech (zelená politika dnešního střihu)
    Pomalé oteplování, rychlé vyčerpávání fosilních paliv - Earth Stewardship (nízkoenergetický permakulturní model)
    Rychlé oteplování, pomalé vyčerpávání fosilních paliv - Brown tech (spoléhání na technologie v dnešním duchu)
    Rychlé oteplování, rychlé vyčerpání fosilních paliv - Lifeboats, v zásadě katastrofický scénář, jaký známe ze sci-fi, lidstvo zčásti vymře, ale mohou se zachránit ostrůvky znalostí a dovedností v "záchranných člunech" - lifeboats.
    Je to inspirativní, i když si samozřejmě myslím, že v budoucnosti nastane nějaká směs všech scénářů. Bezva čtení pro lidi, které baví tak jako mě spekulovat. Je to útlá knížka, uvažuju, že bych ji třeba přeložila...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Plánuje někdo z Brna jet do Olomouce na schůzku českého EnergyBulletinu?

    http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/otevrena-schuzka-redakce-priznivcu-energybulletinu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (odkaz je "inverzně" k tématu tohoto klubu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Cory Doctorow: My computer says no - opinion - 07 June 2010 - New Scientist
    http://www.newscientist.com/article/mg20627635.700-cory-doctorow-my-computer-says-no.html?full=true&print=true
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    WIPER: nene, je to ze současnosti. Mluví o tom, jak převedli velkou část radnice na SPOL. S.R.O. a dokázali tak zaplatit dluhy a naspořit si peníze do obecního rozpočtu. zásadní na tom je to, že lidi dělají některé činnsoti dobrovolně a zdarma (údržba něterých prostor a objektů, stráž u přechodu před školou, ... ) a zároveň vedou o investicích diskuze. Ten starosta má obrovskou podporu asi 93% hlasů.

    Je to možná příliš málo "alternativní", ale do začátku proč ne.
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: Oboji je iluze. Zadny rozdil. Oboji predpoklada schopnost predpovedet, nebo stoprocentne ovlivnit budoucnost. Bavime se o vecech v oblasti plany alespon 10 let dopredu.
    B_ART
    B_ART --- ---
    PIZI: ok, necháme to bejt :)
    já vidim podstatnej rozdíl mezi "naplánovat si deset konkrétních kroků dopředu" a "vědět přesně, k čemu směřuju", ale dokuď se nebavíme v nějaký konkrétní rovině, tak je to asi fakt jenom slovní přestřelka..
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: Vim co je smer, ale nevim z jakych kroku se sklada. Vim ze prvni krok vede tim smerem. To staci. To ze se druhy krok bude rusit s prvnim je nesmysl. Druhy krok budu vymyslet az po tom prvnim. Samozrejme ze jako druhy nezvolim nejaky ktery se bije s prvnim.

    Neefektivni je planovat x kroku, kdyz vim, ze budoucnost nedokazu predpovedet, tudiz je mi jasne, ze cim vzdalenejsi kroky planuji, tim mene pravdepodobna je jejich skutecna realizace. Je neefektivni planovat neco o cem tusim, ze se to nerealizuje.

    Zakladem pro tve uvazovani necht je toto pravidlo. Planovat budoucnost na urovni statu, je tim vic posetile cim delsi casovou vzdalenost se snazime preklenout.
    B_ART
    B_ART --- ---
    PIZI: ano, myslim, že kdyý děláš dílčí opatření, tak musíš mít nějakou představu, co budeš dělat po něm nebo současně s nim, jak se budou jednotlivý kroky doplňovat, jaký má bejt mezi nima načasování, propojení atd. .. i dva kroky stejnym směrem se můžou navzájem rušit a tlouct, když nebudou provedený koordinovaně a s nějakou jasnou představou, co z nich má vlastně vylézt a kam to má pokračovat, nebo přinejmenším to může bejt dost neefektivní..
    možná, že jsem ten cíl v prvním příspěvku definoval moc radikálně, ale plánovat jenom po jednotlivejch krocích a nevidět dál mi připadá zcestný.
    (a už se opakuju, co...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam