• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    Lokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky Diskusní platforma k TES - thinktank.cz a) otevírat a rozšiřovat odbornou i veřejnou diskusi a kritiku převládajících premis neoklasické ekonomie a neoliberalismu, jakožto dominantního paradigmatu formujícího politiky (ve smyslu anglického pojmu "policy") nejen v České republice b) přispět k formování a rozvoji kritického myšlení v české společnosti c) analyzovat důsledky a možná rizika současných politik pro sféru sociální a ekologickou a pro koncepci demokratického a právního státu d) podporovat vznik, rozvoj a fungování lokálních, etických, demokratických ekonomických alternativ fungujících v praxi e) napomáhat osobnostnímu rozvoji, zvyšovat počet, odbornost a sociální status odborníků i veřejnosti, kteří v teorii nebo praxi prosazují ekonomické a společenské postupy směřující k prohloubení demokratických procesů, právního státu a trvalé udržitelnosti f) podporovat a rozvíjet ekonomické nástroje vytvářející rovnováhu mezi lidskou činností a životním prostředím
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENKIE: neřekl bych rozhodně neetické... spíš je to "mimo etická kritéria".

    mě to nejspíše ze všeho připomíná mariáš hraný o padesátníky a dvacetníky. nebo nějaký jiný druh koníčku. ale současně to i ukazuje cestu, kterou by se to v budoucnu mohlo dál vyvíjet....
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Proc by konkretne mel byt "neeticky"? Nekdo tam na nekom pacha nejake donucovani nebo nasili? Ja jsem mel pocit, ze si v te siti lide pouze nejakym novym a celkem originalnim zpusobem vymenuji informace, zcela dobrovolne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    [ XCHAOS @ Bitcoin - šifrovaná virtuální měna ]

    ... a vůbec celý ten Vitexův klub o Bitcoinu (nevím, jestli už je veřejný, nebo musíte žádat o přístup).

    Nevím, jestli je Bitcoin etický - mám podezření, že ani moc ne - ale rozhodně je alternativní a zajímavý. A ovšem i totálně globální :-)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    The Wealth of Nature | New Society Publishers
    http://www.newsociety.com/Books/W/The-Wealth-of-Nature
    JAGA
    JAGA --- ---
    Ahoj, neznáte nějakého permakulturistu ze severní Moravy, který by měl zájem prezentovat publikace Permakultury CS (tedy Klíčovou dírku, manuál ekologického stavitelství, Plakát Plané rostliny apod...) na Letním knižním veletrhu v Ostravě? Je to v červnu, podrobnosti na www.hejkal.cz, stánek by byl zadarmo, protože organizátorka Markéta Hejkalová je moje kamarádka (domluvila bych to). Vhodné pro někoho, kdo si chce přihřát vlastní polívčičku a něco tam sám prezentovat...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Cílem semináře je představit a stmelit směry lokálních ekonomických aktivit, které omezují dálkový obchod a podílí se na vytváření zdravého životního prostředí. Případně se zasazují o sociální a environmentální vztah ke krajině u produktů, které se k nám dovážejí ze vzdálených krajin. Na semináři budou představeny fungující lokální ekonomiky na jižní Moravě.

    ..:: HORNÍ MLÝN ::..
    http://www.hornimlyn.cz/index.php?clanek=seminare

    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Permakulturní zahrada: Vaše cesta věkem nedostatkového průmyslu | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/permakulturni-zahrada-vase-cesta-vekem-nedostatkoveho-prumyslu/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Let's face it: none of our environmental fixes break the planet-wrecking project | George Monbiot | Comment is free | The Guardian
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/may/02/environmental-fixes-all-greens-lost
    HASH
    HASH --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Pozvánka na mezinárodní konferenci o mikroúvěrech, jež se koná v Praze 18.-20. května.

    Conference Agenda | MFC 2011
    http://www.mfc2011.com/en/conference-venue/conference-agenda
    B_ART
    B_ART --- ---
    WIPER: jenže fór je v tom, že oni vypláceli garance za vklady a platili dluhy banky ze státního rozpočtu, akorát jenom svejm občanům, ne zahraničním klientům banky - což je jasná diskriminace a nechutnej populismus, rozhodně bych měl dost daleko k tomu mluvit o tom jako o vítzství demokracie a zdravýho rozumu...
    WIPER
    WIPER --- ---
    A jak se jim to podarilo? Maji poradnou ustavu s mechanismy umoznujici odvolatelnost presidenta a rozpusteni poslanecke snemovny primo obcany. Neni divu ze pak zastupitele opravdu zastupuji. Asi take dost pomaha ze na Islandu zije mene lidi nez v Ostrave ;)

    Constitution | Government Offices | Constitution | How Iceland is governed | Government Offices
    http://www.government.is/constitution/
    (Althingi = parlament)

    Article 3
    The President of Iceland shall be elected by the people.

    ...

    Article 5
    The President shall be elected by direct, secret ballot of those who are eligible to vote in elections to Althingi. A presidential candidate shall be proposed by not less than 1500 voters and not more than 3000. The candidate, if there is more than one, who receives the most votes is duly elected President. If there is only one candidate, he is duly elected without a vote.
    ...


    Article 11
    The President of the Republic may not be held accountable for executive acts. The same applies to those who exercise presidential authority.

    The President may not be prosecuted on a criminal charge except with the consent of Althingi.

    The President may be removed from office before his term expires if approved by a majority in a plebiscite called pursuant to a resolution adopted by three-fourths of the Members of Althingi. This plebiscite shall be held within two months from the date of adoption by Althingi of the resolution. The President shall not perform his duties from the time the resolution is adopted by Althingi until the results of the plebiscite are known.

    If the resolution by Althingi is not approved in the plebiscite, Althingi shall be immediately dissolved and new elections called.

    Article 13
    The President entrusts his authority to Ministers.

    Article 15
    The President appoints Ministers and discharges them. He determines their number and assignments.



    Article 20
    The President appoints public officials as provided by law.

    ...

    The President may remove from office any official whom he has appointed.

    ...

    Article 21
    The President of the Republic concludes treaties with other States. Unless approved by Althingi, he may not make such treaties if they entail renouncement of, or servitude on, territory or territorial waters, or if they require changes in the State system.



    Article 24
    The President of the Republic may dissolve Althingi. A new election must take place within 45 days from the announcement of the dissolution. Althingi shall convene not later than ten weeks after its dissolution. Members of Althingi shall retain their mandate until Election Day.

    Article 25
    The President of the Republic may have bills and draft resolutions submitted to Althingi.

    Article 26
    If Althingi has passed a bill, it shall be submitted to the President of the Republic for confirmation not later than two weeks after it has been passed. Such confirmation gives it the force of law. If the President rejects a bill, it shall nevertheless become valid but shall, as soon as circumstances permit, be submitted to a vote by secret ballot of all those eligible to vote, for approval or rejection. The law shall become void if rejected, but otherwise retains its force.


    WIPER
    WIPER --- ---
    Island, konecne prvni zeme ktera odmitla bailout banksterum a necha zkrachovat banku a zpalatit dluh z jejiho majetku misto tunelovani duchodu svych obcanu:


    Iceland people 'won't accept payments'
    BBC News - Iceland people 'won't accept payments'
    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13029069
    10 April 2011 Last updated at 14:04 GMT Help

    Iceland's Finance Minister said the people "are not prepared to accept payments... unless there's a clear legal obligation to do so".

    Steingrimur Sigfusson was speaking to reporters after 70 percent of Icelandic people voted in a referendum against repaying the UK and the Netherlands the nearly 4bn euros lost when the country's banking system collapsed in 2008.

    The issue will now be referred to an international court, the European Free Trade Association Surveillance Authority, a process which could take several years.


    Iceland president says UK and Holland will get money back
    Iceland president says UK and Holland will get money back - European, Business - Independent.ie
    http://www.independent.ie/business/european/iceland-president-says-uk-and-holland-will-get-money-back-2615973.html

    ICELAND President Olafur R Grimsson said there's no case in pursuing depositor claims because the UK and the Netherlands will be more than compensated from the estate of the failed bank.

    "By the end of this year and next year Britain and the Netherlands will have received over $9bn," he said yesterday in an interview with Maryam Nemazee on Bloomberg Television.

    "When people finally realise that, they will see that there isn't really any case against Iceland because this money is paid out of the estate of the bank."
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VANGUARD: Rádo se stalo. Tomáš Tožička ale stojí především za touto iniciativou:

    Home : Udrzitelnost.cz
    http://udrzitelnost.cz/

    A občas také píše do Deníku Referendum. http://denikreferendum.cz/autor/17-tomas-tozicka

    Na můj vkus je někdy až moc velký radikál, žlučovitý, neschopný věcné diskuse, ale to je spíše drobnost, kterou vnímám citlivě, protože se s ním neshodnu stran tématu, které mě zajímá především, a tím je energetika. Ale jinak dělá skvělou práci a ta v jeho případě hovoří především.
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Díky za odkaz. Nedávno jsem pana Tomáše Tožičku jsem viděl na projekci dokumentu Doba Měděná, kde mluvil na závěr o lokálním rozvoji v Afrických zemích a velmi informovaně, řekl bych. Jsem rád že si ho můžu spojit s konkrétní českou iniciativou, překvapivě právě tou, které jsem se nedávno pokoušel re-designovat image (logotyp konkrétně), byť neúspěšně. :)

    Omlouvám se za malý osobní příběh, prostě díky. :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YouTube - Tomáš Tožička (Alternativa zdola)
    http://www.youtube.com/watch?v=HaOIFD-UMWU
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YouTube - Úvod - Jiří Silný
    http://www.youtube.com/watch?v=v0R0u4yHO_o


    YouTube - Vlasta Hábová (KSLP)
    http://www.youtube.com/watch?v=5krdfTTcTCg
    JAGA
    JAGA --- ---
    Když už ho drbeme, tak na dokreslení - říkal, že ve dvaceti letech vydělával půl milionu měsíčně transakcemi na burzách, no a potom nějak prohlédl a dal se na to ekostavění. Čili místo aby něco v mládí studoval, trávil čas machrováním - tohle mi přesně ladí s tím, jak vystupuje a působí. (Přiznám to - nemám ráda machrující frajery.)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Jo, to jo. Jenomže on je dost zásadní rozdíl postavit slaměnou chajdaloupku a dejme tomu klasický rodinný dům, kde je potřeba zabudovat vzduchotechniku, vodu a odpady, splnit stavební normy kvůli bezpečnosti, zohlednit všeliké radony a další z hlediska chajdaloupky zbytečnosti. My jsme si taky s bratránkem a bráchou ve 14 postavili chatku a měli jsme na to akorát Dva divochy, Chatu v jezerní kotlině a Přítele lesa, chatka stojí dodnes a stavil ani jeden z nás není (ačkoliv brácha teď spolustaví v Hradčanech jednu Brotánkovu dřevostavbu). Prostě stavění je zvlášť v evropských poměrech dost věda, a to, co o Skořepovi píšeš, mi moc nepřidává na názoru, že by ty potřebné znalosti měl. Možná se mýlím.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Je fakt, že Max taky naznačoval, že Skořepa je neseriózní a ne všechny jeho výtvory fungují tak, jak by měly. To je ale těžko posoudit. Skořepa má určité úlety, např. propaguje jakýsi "vyvíječ vodíku do auta", což je asi úplný nesmysl, neb se to může přendávat z jednoho auta do druhého, mělo by to pomáhat šetřit palivem a sestává to z jakési 2 dl nádobky na vodu (princip jsem fakt nepochopila a pochybuju, že ho chápe sám Skořepa), nebo tak ukazoval a nabízel k prodeji asi za 5000 jakýsi ionizátor vzduchu, s tím, že záporné ionty jsou prý zdravé, ale když jsem se ptala, o jaké ionty jde, zda kyslíku, evidentně netušil a pravil, že hlavně musí být záporné - to ve mně taky moc důvěry nevyvolalo. Jinými slovy - připadá mi jako takový samouk rychlokvašák, který nemá žádné základy vzdělání, ale nevím, jak moc to vadí - u slaměných domů třeba ne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam