• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    JAGA
    JAGA --- ---
    Je fakt, že Max taky naznačoval, že Skořepa je neseriózní a ne všechny jeho výtvory fungují tak, jak by měly. To je ale těžko posoudit. Skořepa má určité úlety, např. propaguje jakýsi "vyvíječ vodíku do auta", což je asi úplný nesmysl, neb se to může přendávat z jednoho auta do druhého, mělo by to pomáhat šetřit palivem a sestává to z jakési 2 dl nádobky na vodu (princip jsem fakt nepochopila a pochybuju, že ho chápe sám Skořepa), nebo tak ukazoval a nabízel k prodeji asi za 5000 jakýsi ionizátor vzduchu, s tím, že záporné ionty jsou prý zdravé, ale když jsem se ptala, o jaké ionty jde, zda kyslíku, evidentně netušil a pravil, že hlavně musí být záporné - to ve mně taky moc důvěry nevyvolalo. Jinými slovy - připadá mi jako takový samouk rychlokvašák, který nemá žádné základy vzdělání, ale nevím, jak moc to vadí - u slaměných domů třeba ne...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    PIZI: Tak nepochybně i tohle hraje roli. Otázkou však je, nakolik můžeš sdílet něco, co sám dost dobře neznáš... respektive sis o tom někde přečetl. U Skořepy to vnímám tak, že vycítil, že je tu o to zájem a že se tomu nikdo nevěnuje, takže si postavil svoji chajdaloupku, jednu další, sehnal si literaturu, studoval to, k tomu na to ještě nabalil onen potřebný balast, který láká ty správné lidi (nevím proč mi to tolik připomíná Svobodu), a začal dělat normální byznis, což je nepochybně jedna z hlavních motivací proč tuto znalost předávat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Chtěl jsem tím říct ze motivací pro to abych se o svou znalost podělil není to že to umím, nebo neumím, ale nějaké jiné faktory. Jako třeba nějaká touha sdílet, nebo tak něco. Prostě to, že se někdo nemá zájem dělit není důsledkem toho, že to umí.

    Tak nějak jsem pochopil to: "když už to někdo umí, tak nemá moc důvod to předávat dál."
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    PIZI: Jak to myslíš? Já jsem tím chtěl říct, že když už se to někdo naučí, tak je to většinou kvůli stavbě vlastního domu, jehož dokončením se tak mnohdy završí i proces učení, a dotyčný/á pak nemají moc valných důvodů tuto svoji takto nabitou znalost předávat dál. To je zdá se mi případ Gavlovského a jemu podobných. Pak tu je hrstka firem, které jsou s to slaměnný dům postavit, ale svoji znalosti si střeží (což je myslím případ Navrátila a jeho stavební firmy, jakkoliv jeho prioritou jsou spíše hliněné omítky, jejich výroba, a pak firem, které pracují pro Suskeho, Brotánka, Martona a jiné). Na rozdíl od Skořepy, který navrhuje a staví DIY chajdaloupky, takže pro něj konkurence není de facto moc konkurencí. Pak tu jsou lidi jako Daniel Grmela, který teprve taky staví svůj dům (tedy rekonstruuje hanácký tradiční dům) a u pár dalších asistoval, mezitím začal dělat konzultanta. Jiný případ je Kuba Wihan, který působí převážně v Británii a navíc je to hlavně architekt.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Myslím si, že důvod předávat to dál s tím zda to umí, nebo neumí nesouvisí.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Ten bude dělat lektora zde: [ WILLHELM @ alternativní & tradiční stavební techniky ]

    Na kurzy bych se ptal spíše v těchto auditcích:
    [ EARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby ]
    [ alternativní & tradiční stavební techniky ]

    Kurzy u nás probíhají, Skořepa je však jedinečný v tom, že se zaměřuje na DIY domy, tedy volí takový řekněme punkovější přístup, takže zvládne pojednat celý dům (pokud se nepletu), zatímco profesionálnější kurzy jsou zaměřené spíše na určité techniky, materiály, postupy atdp. Na PermaLotu takový kurz dělali minulý rok, byl ale v angličtině na myslím na 4-5 týdnů. Tento rok nic takového Max nedělá, zaměřili se na řemesla, zručnosti a dovednosti, které se budou hodit v době energetického nedostatku. Potíž je, že tady to moc lidí stále neumí pořádně (já v tomhle P. Skořepovi nedůvěřuje, on sice možná postavil 3-4 slaměné chajdaloupky, které vypadají pěkně, nějaké jurty k tomu, ale to z něj v mých očích nedělá stavitele, kterému bych plně důvěřoval), a když už to někdo umí, tak nemá moc důvod to předávat dál.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Jo! Tomáš Bužek, myslím.
    JAGA
    JAGA --- ---
    AMBIENTIUM: Já myslím, že kdybys šel ke Skořepovi na praktický kurz - tj. aby se nejen někde sedělo a řečnilo, ale něco konkrétního dělalo - tak by ses asi tu konkrétní věc (slaměný dům) naučil. Počítám, že tlachání se v takových případech nechá na večer. Jinak jsem viděla workshop stavění ze slámy a z hlíny v Zaježové, konkrétně v usedlosti Brána, kde to dělá Tomáš ... (na příjmení si nevzpomenu), možností bude asi víc.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JAGA: levo/pravo...? omg :-D Jsou tu kurzy prosté těchhle ptákovin zaměřené čistě na stavění?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: "JEDINĚ o tom, jestli tam má pravotočivé nebo levotočivé řádky a co to dělá s vesmírnými energiemi. O tom mluvili snad několik hodin!!!" Panenko skákavá...

    Kdyby někoho zajímal pan Ján Šlinský více, tak zde záznam jeho TED talk přednášky z Bratislavy (ve slovenčině, hej?).

    Šlinský, Ján - Ján Šlinský - Rečníci - TEDxBratislava
    http://www.tedxbratislava2010.sk/sk/recnici/slinsky-jan

    Je to zajímavý vynález, ale myslím, že mnozí agronomové by k tomu řekli své...
    JAGA
    JAGA --- ---
    AMBIENTIUM: Přiznávám, že jsem na kurzu strávila jen asi půlku času, po který probíhala výuka - každý den jsem odešla domů dřív, protože jsem potřebovala stíhat jiné věci. Ale to, co jsem viděla a slyšela, byla směs užitečných informací a různých ezoterických tlachů a spikleneckých paranoidních teorií, což já osobně zrovna moc nemusím. Ale zase - účastníci kurzu byli také velmi různí, na jedné straně majitelé pozemků, kteří chtějí dělat něco konkrétního, na druhé straně psychologové, koučové, ezoterici, farář a podobně, takže ta náplň asi odpovídala. Například Skořepa promítal film o nekonvenčním biozemědělci Jánu Šlinském, který pěstuje zeleninu v kruhových záhonech, protože se tak lépe obdělává mechanickými rameny, načež ti lidé diskutovali JEDINĚ o tom, jestli tam má pravotočivé nebo levotočivé řádky a co to dělá s vesmírnými energiemi. O tom mluvili snad několik hodin!!! Když srovnám se seminářem Seppa Holzera, tak Skořepa i Holzer jsou dosti narcistní sebestředné osobnosti, ale Skořepa daleko líp reagoval na všechno, na co se ho kdo zeptal, čili pokud se někdo chtěl dozvědět něco konkrétního, tak dostal odpověď, což se o Holzerovi říct nedá, ten si pořád mlel to svoje dokola. Ale Holzer je už starší pán, to určitě taky hraje roli.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JAGA: Jakej ten kurz byl? Někdo to tady na nyxu hodnotil nedobře, byť to bylo hodnocení ze druhé ruky.... viz. [ DIXIE @ EARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby ]
    JAGA
    JAGA --- ---
    Teď jsem byla na víkendovém kurzu přírodního stavitelství Petra Skořepy a sešli se tam vesměs lidičkové, kteří prodávají městské byty, nakupují pozemky a chystají se stavět ze slámy a nepálené hlíny, spoléhat se co nejvíc na samozásobitelství, co nejlíp se nachystat na celoplanetární kolaps a v mezích možností pokud možno přežít. V současnosti je obrovský boom slaměných domů, před třemi lety, když jsem o nich natáčela ten Tv dokument, byly v Čechách jen asi tři, teď jich jsou desítky a dokonce i úřady už si na ně zvykly a nevyšilujou z nich.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    eMergy accounting

    Lidská společnost je prokazatelně závislá na využívání přírodních zdrojů. Neobjedeme se ani bez služeb ekosystému jako jsou například dešťové srážky nebo sluneční energie. To si žádá cestu jak společně vyhodnotit volné vstupy z přírody spolu s těmi co přichází z lidské ekonomiky. Řešení nabízí hodnocení pomocí paměti energie, energy memory ve zkratce EMERGY. Tato metoda se již řadu let využívá v USA, ale i jinde ve světě.

    DATUM: 15. dubna 2011
    ČAS: 09:30 – 12:30
    KDE: Česká zemědělská univerzita v Praze
    AII. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    MÍSTNOST: A II.

    Vstup je volný. Přednáška bude v angličtině

    PŘEDNÁŠEJÍCÍ:
    Docent Torbjörn Rydberg se zabývá více jak 15 let výukou a výzkumem v oblasti ekologie systémů a životního prostředí. Působí na oddělení rozvoje venkova na Švédské zemědělské univerzitě v Uppsale. Jeho cílem je vývoj, plánování, navrhování a kvantitativní hodnocení udržitelných modelů zahrnujících lidské a přírodní systémy. Teoreticky se opírá o celistvé chápání přírodních a lidských systémů a studuje jejich propojení a unifikaci. Torbjörn Rydberg jako jeden z prvních upozornil na problematiku neefektivnosti využívání biopaliv.

    OBSAH PŘEDNÁŠKY
    - Emergy a Environmental Accounting systémová perspektiva
    - proč je dnes systémové uvažování důležitější než kdykoliv v minulosti,
    - co jsou klíčové komponenty systémů
    - stručný koncept problematiky "environmental accounting",
    - definice Emergy
    - Emergy syntéza a analýza

    Emergy a zdroje
    - Emergy a lidské a přírodní systémy na lokální, národní
    a světové úrovni
    - Emergy a peníze
    - Emergy ukazatelé ekonomických a přírodních výkonů
    - Emergy a rovnost obchodu
    - Konkrétní příklady Emergy hodnocení zemědělských systémů, práce přírody, národních ekonomik , produkce biopaliv, atd.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Pondělí 28.3. v 17.30
    Úvod do lokální ekonomiky
    Vlasta Hábová a Tomáš Tožička
    Café V lese, Krymská 12, Praha 10
    uvod | café V lese, café V lese
    http://www.cafevlese.cz

    Co to je lokální ekonomika a proč je důležitá. Konkrétní příklady:
    komplementární měny, LETS, lokální multiplikátor atd.
    Jaké jsou perspektivy takových alternativních konceptů u nás?
    S příspěvky vystoupí Vlasta Hábová (KSLP) a Tomáš Tožička
    (Alternativa zdola), moderovat bude Jiří Silný (Ekumenická akademie).

    Srdečně zveme

    Dr. Jiří Silný
    ředitel
    Ekumenická akademie Praha
    Sokolovská 50, 186 00 Praha 8 Nová adresa!!!
    Tel. a fax: +420 272 737 077
    Mobil: +420 737 574 412
    Skype: Ekumenicka akademie

    www.ekumakad.cz www.fair-bio.cz
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Proč potřebujeme školu alternativ? - Ekumenická akademie Praha
    http://www.ekumakad.cz/cz/temata/proc-potrebujeme-skolu-alternativ
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    PIZI: Přesně tak. Akorát že cíle takové společnosti jsou jiné než cíle plynové komory.

    Je to řešení problému rigidity hierarchických organizačních struktur a s ní spojené firemní kultury. Což je problém který dalece přesahuje firemní prostředí a je úzce spojený s naší kulturně společenskou zkušeností.
    PIZI
    PIZI --- ---
    VANGUARD: Asi nerozumim. Plynove komory pak take funguji a to ze neco funguje tedy neni argumentem ze je to zadouci.

    Pouzil jsi pojem prokazane funkcni reseni. Reseni ceho?
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    PIZI: Samozřejmě.

    To ale není vlastnost té věci, to je vlastnost vědecké skepse, náhledu na svět. Tím nijak neovlivňuješ hodnotu toho co běží a slouží svým cílům. Funguje, neboli plní svou funkci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam