• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

PhysX
    CUDA, vývoj

Ovladače: nVidia download

NVCUVENC dll download

Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FORTRESS: Nemam ani skills ani vzdelani ani praxi s predikcemi trhu (koupit a drzet pocitat nebudeme). Ale citil bych to asi takhle a hlavne takhle FORTRESS. Plest se muzu.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FORTRESS: nečekáš ani korekci na trhu?
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Moje předpověd je že "nothing ever happens" a pokud se bude zlepšovat AI tempem jaký vidíme i dál, tak to pojede ještě několik následujících let.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HNIZDO: jj, a ten ASIC je optimalizovaný pro anthropic, takže to nebude imho CUDA.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: vlastní ekosystém, zákazníkem je Anthropic/Claude, paralelně se dál jede nvidia pro osttaní klienty
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. netušil jsem, že AWS si udělalo vlastní ASIC trainium. Musím se podívat, jestli je CUDA compatible nebo potřebuje vlastní ekosystém.

New Largest AI Datacenter — Not a Single GPU Inside
    https://youtu.be/N10w1KvFKNQ?si=KnH8v1tz_Qc_VnrL
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: spousta těch peněz měl tech industry ulitý v Irsku a myslím že v roce 2017 se zlevnilo, jak ty peníze dostat do US. A roky se čekalo, kde má smysl ten kapitál investovat. Nevěřím, že AGI bude v horizontu deseti let. Ale já říkám, že to má parametry space race. Tj. US vs China. A dokud nebude jisté, že AGI nelze dosáhnout, tak ani pád kapitálového trhu, nezastaví race. Protože je to strategický cíl US a China. Podle mě ekonomická krize nenastane kvůli AI, jen se ukáže že US bez AI neroste a z dopadu tarifů bude pěkná kocovina.

OpenAI je hlavně Microsoft a dokud MS bude používat modely od OpenAI, tak se nic nemění, i když OpenAI padne na hubu.

Je teď boj o AI výzkumníky, ty jsou královsky zaplacený a firmy se o ně přetahují. Ale od boku si myslím, že je rádi koupí jinde, nebo snadno založí něco vlastního a seženou investory.

Podle mě ani nevadí, že ty kapacity v Evropě nevybudujeme, pokud se bude moci pronajmout levněji, než by nás stála elektřina;-)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MAGUMI: jako takhle, už to co běží teď lze bez obtíží udržet. třeba takový google s tím nemá problém. čína taky ne. v tom problém není. to není bublina ale úspešný komerční provoz. co je problém je investice OepnAI do výkonu a vývoje, které rostou o dva řády rychleji než lze normálně ufinancovat, přitom si nejsem jist jestli to po nich někdo (trh) chce. takže pokud něco krachne, nebude to bublina, ale OpenAI. A to už dneska není celý trh ani zdaleka.

LAUNCHER: rozvoj civilizace závisí na zlevňování (=dostupnosti) energií veškerého druhu. Evropa se vydala opačným směrem, zbytek světa pokračuje vzghůru, Evropa tedy půjde do prdele. To je matematika.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MAGUMI: No a shortujes ty US akcie, když tak pevně věříš tomu pádu v AI a zejména v US? 😊
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Kdyz uz tady spekulujeme, taky bych mel jednu predpoved - je to bublina, do roka praskne a bude z toho největší hospodarska krize od devadesatych let, ktera ze vseho nejvic dopadne na Spojene staty. Muzeme si za rok ty predpovedi porovnat. :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Tohle je mmj bohužel důvod, proč firmy v EU nemají v delším horizontu v AI žádnou šanci. S EU cenami energii to nejde. Sázka na klesající spotřebu energií bohužel nevyšla (já / nejen já jsem to říkal).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Souhlas.

Ale na té druhé misce vah máš naloženo též masakr - pharma, robotika, autonomní řízení, nové materiály, reaktory a energetika obecně, optimalizace kde čeho.

Případně též industrial military complex včetně hacking tools, ovlivňování veřejného mínění, sledování zájmových osob nebo skupin, cenzuru...
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    HNIZDO: Ještě doplním že náklady na pouhý provoz se ročně odhadují na 24 miliard
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: Bavíme se tu o 1400 miliardách dolarů v příštích několika letech. Příjem mají 12 miliard ročně. To je dost jízda.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Plány na tu monetizaci jsou papírově jasně dané. Jednak ty reklamy o kterých píšeš, druhak očekávají vysoké konverze na platící zákazníky, Grok mi tu píše že až 8%+. Za třetí v rámci API služba pro další. Tohle má velký potenciál pro mnoho oblastí.

Samozřejmě, papír snese vše, realitu teprve uvidíme.

Jako tech optimistovi mi ty investice ale přijdou fér. V rámci soutěže o ty nej AI se bojuje o hodně a v mnoha segmentech zároveň, což láká a váže hodně kapitálu. Mé subjektivní hodnocení, plést se můžu.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: very-IMHO, nejsem senior CEO, oni (zejména OpenAI) šíleně přepalují investice v honbě za AGI, aniž by měli plán na monetizaci stávajícího provozu, natož budoucího AGI. Brzo budou muset opustit free služby a minimálně zavést reklamy, imho to nebude stačit.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: jako že si všimli, co všichni vědí, že AI potřebuje obrovský investice do elektřiny? A že prodat GPU neznamená ho okamžitě provozovat.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: to jsem nevěděl, a doufám že to vyjde, fingers crossed
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Neříkám že AI bublina zplaskne, ale kdyby jo. Tak tu máme silicon valley Detroit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Pane, těch fabrik se staví fakt hned několik naráz...

SK Hynix, Cheongju M15X Fab - H1 2026

SK하이닉스 “20조 풀베팅”…“청주 공장 전격 가동”
    https://youtu.be/deV2Bfu_H2k?si=THnt8qpOFgLHuykp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam