• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    Než získáte přesvědčení jací Svobodní jsou podle toho, co se píše zde v klubu, podívejte se prosím nejdříve jestli diskutující mají se Svobodnými něco společného zde [ FRONEMA @ Strana svobodných občanů 5.24% v eurovolbách. Gratulujeme ]
    rozbalit záhlaví
    WANAH
    WANAH --- ---
    IVANA_ANAVI: Vážně nemůže darovat člověk krev jenom na základě odlišné sexuální orientace?
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    SWT: Jinak co se týče dárcovství krve, tak to je kvůli riziku přenosu některých pohlavních chorob.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    SWT: K čemu je dobrá úřední změna pohlaví? K tomu, abys byl oficiálně považován za takové pohlaví, jakým chceš být a jakým se cítíš být (to je teda spíš otázka genderu, ale to je jedno).

Představ si, že by ses narodil jako žena, ale celý život by ses cítil jako muž. I když by ti to bylo protivné, měl bys ženské jméno, musel bys o sobě mluvit v ženském rodě, v pubertě bys dostal menstruaci, začala ti růst prsa, později by sis mohl vzít pouze osobu mužského pohlaví...

Sice bys mohl okolí říct, že nechceš být považován za ženu, ale v občance bys měl pořád svoje ženské jméno a z právního hlediska bys byl tedy nadále považován za ženu, tzn. musel bys pod tímto jménem nadále uzavírat smlouvy a tak dále.
    WANAH
    WANAH --- ---
    SWT: Co tě k takovému postoji vede?

V otázce manželství souhlasím, zejména proto, že ho považuji primárně za církevně/náboženský obřad , který krom vyjasnění majetkoprávních vztahů a vtažení společnosti do vztahu jinou funkci nemá , i když romantická představa většiny společnosti to vidí jinak.

Ale to že byla rodina devalvována na: muž + žena = rodina. Mi nepříjde jako něco co by se mělo hájit.

Proto mě zajímá proč by jsi to nechal pro M-F model.
    SWT
    SWT --- ---
    FRONEMA: Jen drobná poznámka pro interpretaci toho, co jsem napsal zde SWT - nejde mi o vynucování modelů soužití, spíše o nerozmělňování či devalvaci pojmu "rodina" a "manželství/sňatek", to bych nechal vyhrazené skutečně pro tradiční M-F model.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: tak pak jim svobodni asi nemaji co nabidnout
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tady bude asi (mezi nevolici a nepriznivci Svobodnych) rozdil v tom, ze ne kazdy chape stat jako kazdym coulem usurpatora, ale i jako toho, kdo dokaze nejak vylepsit stavajici podminky dotycnych. "dej nam pokoj a my ti taky dame pokoj", takhle si vetsina lidi stat v idealnim pripade nepredstavuje.
    WANAH
    WANAH --- ---
    V otázkách a odpovědích to je uvedené.

Q: Souhlasím se Svobodnými téměř ve všem. Nedokážu však pochopit odmítavý postoj k registrovanému partnerství. Proč chtějí Svobodní homosexuálům upírat svobodu svazku?

A: Svobodní nikomu žádné svobody upírat nechtějí. Manželství vzniklo v dávných dobách jako slib věrnosti před bohem či před svědky. Manželství není vynálezem státu, stát se do něj začal vměšovat až později. Dnes stát v manželství detailně řídí majetkové vztahy, často proti zájmům manželů. Toto vměšování je proti smýšlení Svobodných. Nechme životní partnery, ať si uspořádají majetkové vztahy, jak uznají za vhodné. Pak nebude třeba registrovaného partnerství, ani státního vměšování do manželského slibu. (rs)

Q: Podporujete adopce dětí homosexuály?

A: Každá adopce musí být rozhodnuta soudem v nejlepším zájmu dítěte. Adopce dětí by neměla být brána jako něčí "právo". Domníváme se, že pro zdravý vývoj dítěte je důležité, aby dítě žilo v rodině a mělo v ní pokud možno jak (náhradního) otce, tak (náhradní) matku. Považujeme tedy za přirozené, že nejlepším adeptem pro adopci jsou manželé. (pm)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FRONEMA: pokud vím, tak oficiální stanovisko existuje a je to více-méně to tvoje. Akorát ohledem adopcí z domovů se tam psalo něco o soudním rozhodnutí. T.j. pokud jakýkoliv pár (homo/hetero) má zájem o osvojení dítěte z dětského domova, tak příslušný soud rozhodne, jestli jsou způsobilí se o dítě postarat
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    A jeste bych k tomu dodala, ze statem posvecene manzelstvi se absolutne neosvedcilo jako uchovatel nejakyho standardniho modelu rodiny (podle nekterych tradicni) a nevidim duvod, nejak lpet na tom to udrzovat. Stejne je zjevne ze manzelstvi dvou leseb/gayu nijak nezmeni zivot heterosexualniho paru kterej bydli vedle. A naopak jeho zakaz (ve jmenu nejaky snahy o tradicnost) zase nijak neprimeje ty dotycne aby se rozesli a nasli si hetero partnery.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    IVANA_ANAVI: musim rict, ze ted nevim jeslti jsme k tomu kdy vubec vydali nejaky stanovisko. Ale muzu ti rict co si o tom myslim ja. (a i mnoho dalsich clenu)

Osobne jsem pro to, aby se ty prava naprosto sjednotili. Tj. chteji li LGBT svatbu, klidne (Osobne bych si dokazala predstavit svet, kde by vubec manzelstvi neposvecoval stat, a potom by tenhle problem vubec nevznikl. ale to je vzdalenej svet).
    Jsem pro adopci deti, obzvlast kdy je to takovej ten model kdy to dite uz tak zije v te domactnosti, a jde o pripad zajisteni pro pripad ze by se biologickemu rodici neco stalo nebo tak. Ale nezavirala bych dvere ani adopci z detskych domovu. Samozrejme bych byla pro to, aby se pri tom procesu zeptali ditete pokud je schopne se uz nejak vyjadrit a prrihledli k tomu.

To s tim darovanim krve je naprosta ptakovina.

Obecne jsem pro to, aby stat co nejmin zasahoval lidem do zivota na zaklade orientace at uz je ta jakakoli. Tyhle situace ukazuji na to ze stat je az moc nalezlej do otazek osobni svobody vsech.
    SWT
    SWT --- ---
    IVANA_ANAVI: K čemu je dobrá úřední změna pohlaví? Skutečně mě to zajímá, není to žádný trolodotaz ...
    Co se týče tý krve, to jsem ani netušil, že je nějak omezený - předpokládám, že krev se druhem sexu nekazí, ani LGBT není snad krví přenosná genetická změna ;) takže kvůli předpokladu zvýšeného rizika?

Jinak tajně doufám, že nejpodstatnější příčinou, proč se SSO vyhýbá Prague pride je něco jako zásadní odpor k "homosexualismu".

FRONEMA: tohle IVANA_ANAVI by mě taky celkem zajímalo, tedy ten sňatek a adopce. I když tedy předpokládám, že z úplně obrácenýho důvodu než zrcadlovou IVANU. "Sňatek" mezi osobami opačného pohlaví odporuje mé definici pojmu sňatek, byť je mi jedno, jaké jiné druhy právních vztahů LGBT mezi sebou uzavírají, a u adopcí se přiznám jsem slyšel několik důvodů, které mi zněly poměrně rozumně, ale přesto jsem tak nějak vnitřně proti adopci jinam než do M-F párů.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jak se drobné podnikání stává skoro nemožným – sladká 90. léta. Blog - Eva Hrindová (blog.iDNES.cz)
    http://hrindova.blog.idnes.cz/...84/Jak-se-drobne-podnikani-stava-skoro-nemoznym-sladka-90-leta.html
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    FRONEMA: Nejde o pohavní styk, jde o ty situace okolo, které životy lgbt lidí mohou provázet. Např. možnost sňatku s další osobou bez ohledu na pohlaví, možnost adopcí, možnost úřední změny pohlaví bez nutnosti chirurgického zásahu, možnost darovat krev, i když měl potenciální dárce pohlavní styk s osobou stejného pohlaví.
    THETAN
    THETAN --- ---
    FRONEMA: no ted me napada jestli jestli zástupci co "řeší LGBT problematiku" chtějí, aby státu do toho něco bylo.
    THETAN
    THETAN --- ---
    IVANA_ANAVI: tak to aby změnil stranu, kterou volí. Pokud vím tak Svobodní politickou podporu této akci (na rozdíl od jiných) neprovolávali.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    IVANA_ANAVI: Co presne myslis LGBT problematikou?
    Svobodni si mysli, ze cokoli co se deje mezi dospelymi osobami za oboustranneho souhlasu je ok. A statu do toho urcite nic neni.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Zdravím, zajímalo by mě, jestli měli Svobodní někdy stánek na Prague Pride, případně jak vidí problematiku LGBT+ osob. Kamarád libertarián včera zoufal, že jste na Letné nebyli (volič Svobodných, bisexuál).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mel jsem za to, ze Svobodni chteji silny stat, ale maly
    SWT
    SWT --- ---
    BONGI: IMHO to vnímáš naprosto přesně, taky jsem si z toho odnesl, že je to namířené na střední třídu, kterou nejspíš autor vnímá, jako že by hrozilo, že by Svobodné volili a tak je potřeba jim "pomoct prozřít".
    BONGI
    BONGI --- ---
    NJAL: No, presne. Silny stat ridici ekonomiku se vzdy lepe dohodne s korporacemi a ty se pres nej prosadi daleko snadneji. Naopak administrativni sikanou, ruznymi poplatky a limitacemi bude daleko vic korigovat stredni podnikani, kde si prokaze svou "ochranou ruku"nad spotrebitelem.
    Koneckoncu plnou pusu podpory stredni tridy tu ma pomalu kazda nastupujici vlada, zvlast ve volebnim obdobi, ale pritom stale zustava fackovacim panakem statu.

Jenze tenhle clanek se snazi tvrdit opak. Stat stavi do role ochrance stredni tridy, ktera by bez jeho pomoci padla a skoncila jako low end. Prida si k tomu trochu hnede barvy, vytahne polopravdy o jedincich a cele to naserviruje jako objektivni socialni pohled. Je napsany jednoduse, bez slozitych terminu, a evidentne populisticky zamereny na stredni tridu, ktera ma ocekavat nebezpeci ze strany SSO. Je to soucat predvolebniho boje a muze naznacovat smer, kterym se budou strany proti SSO vymezovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam