• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SWT: tak vzhled k tomu ze psal scifi,tak to jiste byl snilek. a samozrejme to zasazoval do patricneho kontextu, jinak by to nefungovalo. je to proste beletrie, ne vedecka studie. ale prislo mi to zajimave, i kdyz ja sam jsem spise tradicni (v podstate mam velmi podobny pohled jako ty), ovsem zaroven respektuji to, ze to ostatni muzou videt jinak.
    SWT
    SWT --- ---
    ANDY_WARHOL: Čemu jsi neporozuměl v té části co píšu "pro mě" a "čistě osobní"? A ano, rodina je (opět pro mě) užší a širší, přičemž ta širší zahrnuje blízké i vzdálenější příbuzné (biologické i přiženěné). Nicméně asi je pochopitelné, že jsem mluvil o"jádru" rodiny spojené s pojmem "sňatek". Svý definice nikomu nevnucuju, jen jsem se snažil sdělit, že pro mě prostě rodina (jádro) je pouze M-F + potomci, a jen ty M a F mohou uzavřít manželství. A ani nepopírám, že by se mi líbilo, kdyby jiné typy vztahů (této kategorie "rodina-alike", kterou zde diskutujeme) lidi neměli potřebu navazovat/uzavírat. Pro jistotu vypichuji - "lidi neměli potřebu". Což vede k tomu, že samozřejmě budu mít tendenci preferovat takové právní úpravy, které toto pojmově oddělí, a nebudou žádné formě dávat lepší podmínky než rodině/manželství - stejný podmínky a jiný název by pro mě bylo akceptovatelné (tzn sice by mi to vnitřně vadilo, ale neměl bych potřebu to nějak řešit).
    Henlein je v tomhle směru podle mě občas dost ulítlej snílek, docela by mě zajímalo jestli si ventiloval nějaký svý vnitřní pnutí nebo jestli to byly jen intelektuální rozcvičky, nicméně nepopírám, že některé jeho modely by byly IMHO v kontextu odpovídajícího okolí funkční.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Tak se tady omlouvám za offtopic ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    GLADILAF: pro anální styk nemusí být žádnej z aktérů "homo" :-) proto je to nesmysl
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    JIMIQ: nejnakažlivější - nevím ... ale měl jsem za to, že nejčastější forma přenosu HIV je běžný pohlavní styk. Slovíčkaření.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SWT: rodina nejsou ken muz a zena. to mozna ted se to tak bere. ale driv byla rodina spis klan ruzne blizskych pribuznych. hadam ze ted uz pro to neni az takove ekonomicke opodstatneni.

nicmene k tematu ruznych typu rodin doporucuji nektere knihy od r.a. henleina, coz je pomerne znamy scifi spisovatel.ten se s tim moc neparal
    SWT
    SWT --- ---
    WANAH: Je to čistě osobní, obsah definice pojmů - pro mě prostě rodina je pouze M-F, cokoliv jinýho neumím nazvat rodinou. To ale neznamená, že bych jiné typy soužití nebo smluvních vztahů chtěl zakazovat, to ne, jde mi čistě o obsah pojmu "rodina" a "manželství/sňatek". Asi jako by většině z nás přišlo divný říkat Slunci Měsíc.
    Když o tom tak přemýšlím, asi to odvozuji z přirozené biologie, kdy dva dospělci a jejich potomci u homo sapiens může být pouze M-F (přirozené - početí "přírodní" cestou bez dopomoci vědy).

IVANA_ANAVI: Rozumím, vzhledem k tomu, že se tímhle směrem moje myšlenky nikdy neubíraly tak mě nenapadlo proč.
    Ale asi je to dobrej nápad, rozviňme tuto myšlenkovou stezku dále a konečně se na stará kolena budu moci stát černošskou matkou samoživitelkou, nebo modrým dinosaurem. Proč ne? Oh, wait ...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    IVANA_ANAVI: pokud vím, tak to bylo buď za posledních 12 měsíců, nebo poslední 3 měsíce. A imho jde primárně o to, že homosexuální anální styk je (po jehle) nejnakažlivější forma přenosu HIV.

Ale stejně tu krev na HIV testovat musí, tak to nedává smysl. To jsou pozůstatky z poloviny 80. let imho
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    WANAH: Možná je to spíš na základě toho, jestli měl člověk někdy/v poslední době sex s osobou stejného pohlaví, moc si ta pravidla nepamatuju (a teď nemám čas to hledat), jenom vím, že Zelení možnost dárcovství chtěli rozšířit i na LGBT.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: se snazim :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANDY_WARHOL: je te holt malo, musis se lip mnozit ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: jo kdyz potrebuji aby je nekdo neustale vodil za rucicku, tak je to jejich problem. bohuzel to zasahuje i do me svobody a to uz je i muj problem

MOTASH: jo, urcite tam budou takove problemy.
    me by treba zajimalo, zda kdyz se narodim jako muz a necham se uredne zmenit na zenu, na jaky pak budu moct chodit zachodky, asi by se to damam nelibilo, kdybych chodil na damske, ale uredne jsem zena, tak jak ?
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    ANDY_WARHOL: No já vidím důvodů několik. Třeba chybná identifikace mrtvoly, těžko budeš zjišťovat "jak se cítila". Je to možná extrém, ale na tomhle principu bude těch důvodů víc.
    Prostě se zaznamenává fyzický - prokazatelný, stálý stav.
    Že to takovej člověk má těžký, je jasný. A tohle mu tu jeho těžkost imrvére předhazuje. Ale měnit kvůli tomu celospolečenskej přístup k rozpoznávání žena x muž je snad trochu přehnanej požadavek.
    WANAH
    WANAH --- ---
    IVANA_ANAVI: Vážně nemůže darovat člověk krev jenom na základě odlišné sexuální orientace?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANDY_WARHOL: nemaji. a takovych lidi, kterym Svobodni nemaji co nabidnout, bude asi drtiva vetsina.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IVANA_ANAVI: mnohe by se vyresilo i jen tim, kdyby v nasem state nebylo povinne prechyleni zenskeho prijmeni.

ale chapu co tim myslis a nevidim duvod proc by to nemohli uzakonit, ale maji asi vic starosti s vymejslenim jak nas vsechny bez rozdilu pohlavi ci orientace odrbat
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    IVANA_ANAVI: Ja tomuhle rozumim. Jeden nejmenovany drive clen strany se zrovna stava clenkou. Jak jsem to pozorovala tak svobodni kolem jsou sice casto prekvapeni, ale nejakou negativni reakci jsem nezaznamenala.

Obecne nas postoj ke svobode je vazne vseobjimajici. Tj to, ze ostatnim nemame co kecat do zivota, (dokud neskodi ostatnim) se vztahuje i na veci, ltery nechapu, neznam, pripadaj mi potrhly atd. Kazdymu pripada potrhly neco jinyho samozrejme, ale zdrava reakce ma to imho je pokrceni rameny a "kdyz je to bavi..."

Je velka skoda ze Svobodni nejsou vic znami tim jak je pro nas osobni svoboda dulezita. Smetka pri svem poslednim kandidatskem projevu rikal, ze se bude snazit to vic prezentovat, ale asi se na to nejak nedostava, cemuz rozumim. Holt o tom aspon muzu rikat lidem tady na nyxu:)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    SWT: Jinak co se týče dárcovství krve, tak to je kvůli riziku přenosu některých pohlavních chorob.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    SWT: K čemu je dobrá úřední změna pohlaví? K tomu, abys byl oficiálně považován za takové pohlaví, jakým chceš být a jakým se cítíš být (to je teda spíš otázka genderu, ale to je jedno).

Představ si, že by ses narodil jako žena, ale celý život by ses cítil jako muž. I když by ti to bylo protivné, měl bys ženské jméno, musel bys o sobě mluvit v ženském rodě, v pubertě bys dostal menstruaci, začala ti růst prsa, později by sis mohl vzít pouze osobu mužského pohlaví...

Sice bys mohl okolí říct, že nechceš být považován za ženu, ale v občance bys měl pořád svoje ženské jméno a z právního hlediska bys byl tedy nadále považován za ženu, tzn. musel bys pod tímto jménem nadále uzavírat smlouvy a tak dále.
    WANAH
    WANAH --- ---
    SWT: Co tě k takovému postoji vede?

V otázce manželství souhlasím, zejména proto, že ho považuji primárně za církevně/náboženský obřad , který krom vyjasnění majetkoprávních vztahů a vtažení společnosti do vztahu jinou funkci nemá , i když romantická představa většiny společnosti to vidí jinak.

Ale to že byla rodina devalvována na: muž + žena = rodina. Mi nepříjde jako něco co by se mělo hájit.

Proto mě zajímá proč by jsi to nechal pro M-F model.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam