Nechtel jsem puvodne vubec do tehle debaty zasahovat, nicmene:
Politicka strana ( a SSO se hlasi k tomu, ze je politicka strana) ma nejaky program, ktery mluvi o jejim smerovani v ekonomice, zahranicni politice, vntrostani execituve atd. To, ze ma pomerne slusny ekonomicky program ( kteremu bohuzel schazi dalsi rozpracovani z puvodni iniciacni faze), nestaci. Bohuzel to na me pusobi, ze vse ostatni je shrnuto do jednoho pristupu - nestarat se , neplest se jako stat do toho a a nechat at si jednotlive, ci jakakoli vyssi zainteresovana vyssi organizacni jednotka vyridi sam/sama. Jedinou starosti je, aby se zase nikdo nepletl do nas.
Je jedno jakeho tam maji prezidenta, ikdyby to byl treba Hitler, neni to nas prezident, je to jejich prezident, proc to hodnotit, ci ovlivnovat. Rvou se a je pritom spousta mrtvych? Nema cenu se starat, kdo je vinik, stejne se to nezjisti, at si to vyridi sami mezi sebou. Nejsou to nasi mrvi, nam se nic nedeje. Proste proc mit politicky postoj konkretne se stavici na jednu stranu. Nestavime se ani na jednu, protoze nevime, kde je pravda. A protoze nas ani nezajima kde je pravda - nas se to bezprostredne nedotyka.
Tenhle postoje inertniho postoje ke vsemu, co je mimo nas, je ale hodne nebezpecny. Kdybychom byli uz jen na hranici s Ruskem, a meli tu mensinu, byl by ten postoj stejny? Kdyby nas napadli a ostatni staty se k tomu postavily tak, ze se jich to netyka ...
Nebo je to vsechno jen alibisticky postoj, ktery umoznuje posleze, az bude jasnejsi situace, se priklonit na tu spravnou stranu, bez rizika omylu?
Nejsme Putinovci ani pravdolaskari, SSO asi neni ani primym podporovatelem muslimu, asi nebudou fasisti, ani komunisti, nebudou zahradkari ci vyznavaci zednaru atd, Jenze me nezajima, co nejsou, ale co v zahranicni politice JSOU?
Vysloveni jasneho postoje nese riziko a tak mi trochu pripada, ze je lepe vyjadrit jasne, jaky postoj to neni. Ale to je malo.