PHAILO: no, nase unie je porad na trosku slabsim levelu nez jejich federace :) ale jinak souhlas, mozna jsem se jen blbe vyjadril - spis jde o to, ze zatimco drivejsi rozhodnuti soudu v angloamerickem soudu jsou zavazna, tak u nas nikoliv. Tam je ten uhel pohledu - nekdy to muze byt vyhoda (zvlast u cerstvych veci), nekdy spis naopak komplikace (kdyz nekdo vystracha nejakou davnou minulost). Strachat se v minulosti rozhodnuti soudu v CR moc smysl nedava, pokud nejde o judikaty - soudy nizsich instanci tim vazane nejsou :-) V angloamerickem systemu je ta minulost proste urcita komplikace, co komplikuje i pozici soudu (vule menit drivejsi rozhodnuti je mala). Tak to vnimam ja.
BONGI: ja tohle srovnavani "vedle to maj lepsi" nejak od natury nemam rad. Spousta veci je o pristupu majority lidi. Zit majorita Cechu v USA, tak tam IMHO vznikne naprosto stejna dzungle, jako tady. A mozna diky tamnimu systemu jeste vetsi. To se vracime k mistne oblibenemu
vyjebavani se vsim :) Spousta
problemu s odvolavanim se je primo spojena s tou zakladni naturou. On to asi neni jen problem ciste pravni - ale i obecny problem respektu k autoritam, ktere obdobi po 2.SV u nas znacne podlomilo (a rozhodne i 2.SV samotna). Na druhou stranu, ani v US nektere lidi autority
moc netankuji (pro odlehceni) ;-)
Rozhodne ale s
tebou souhlasim v jednom - zakladni chybou bylo nevyporadani se s rezimem, ktery je oznacovan jako totalitni. Ma v tom prsty spousta lidi. Samozrejme po ~25 letech to je mnohem slozitejsi systemove resit - takze ani nelze cekat, ze se to dnes doresi. Bohuzel to nahrava ruznym teoriim o tom, ze ve skutecnosti slo o preden naplanovane divadelko pro beznou ovec obcana. Ale to nejde vycitat jen komunistum - spousta paralel dnes vyplouva na povrch i o nacistech... velkohube to oboji kdekdo odsuzuje, ale jakmile dojde na konkretni lidi, reakce se mirni.