OMNIHASH: Ale jo, ještě to zkusím. ;)
Nemusíš být odborník na právo, aby jsi pochopil obsah UKR Ústavy. I chápu, že považuješ vojenskou "invazi" (uvozovky jsou zde proto, bo o invazi z hlediska mez. práva nejde, ale for the sake of argument píšu invazi, bo tam ruský vojáci jsou a došlo k obejití mez. práva Rusáky) za mnohem horší než uznání pučistů apod.
Situace je tedy taková, že na UKR je "občanská" válka, kdy na jedné straně stojí legitimně zvolený prezident a na druhé straně pučisti. Pučisti jsou podporováni USA a EU, prezident Rusy. Prezident utíká ze země. Poté se proti pučistům vzbouří část země, podporována a uznána za rebely Rusy (uznání rebelů jim dává pozici strany v mez. právu). Paradoxně ani jedna ze stran není stopro legitimní. Pučisti ani rebelové. Jedna strana je uznaná západem, druhá Ruskem. Obě uznání jsou ale přes čáru.
Když odhlídneš od toho, že je to UKR a Rusko, tak si představ, co by se stalo, kdyby např. na Portoriku provedli puč, pučisté by byli uznání zemí A, prezident Portorika by zdrhl na Floridu a USA by následně podporovali rebely, kteří se proti pučistům vzbouřily, stejně jako Rusáci dnes podporují rebely (Oni by tam USA spíše vlítli přímo, ale to pomíjím). Bral by to někdo tak strašně, jako se to bere dnes s Ruskem?
To je ta hysterie, která mně osobně nejvíce vadí.
Základem tedy je, kde udělali soudruzi z USA a EU chybu. :) Proto ta kritika Svobodných s postupem USA a EU při ukrajinské krizi. Já bych byl strašně rád, kdybych mohl být stopro pro kroky USA a EU v ukrajinské krizi, ale to nemohu, nemohu přehlížet porušení mez. práva těmito zeměmi (uznání pučistů je vměšování se do záležitostí cizí země z hlediska mez. práva.). Stejně jako nemohu přehlížet porušování mez. práva Rusáky (zde ale paradoxně porušování práva UKR na celistvost země, tedy proti právu na sebeurčení).
To nic nemění na tom, že jsem RÁD, že UKR bude součástí EU. Když v červenci UKR armáda v Donbasu vyhrávala, tak jsem si říkal, dobudou Donbas, situace se uklidní a bude to ok. Krym sice UKR ztratila a už ho nikdy nezíská zpět, ale zase taková ztráta to není. PAK bude moci nastat uklidnění. Jenže to se nestalo a v těch sračkách jsme pořád a řešení to nemá. HLAVNĚ řešení nelze nalézt jinak než jednáním, klasické silové řešení přes sankce (neboli předstupeň války dle mez. práva) ničemu nepomůže. Jestli ta ropa zlomí Rusku vaz, tak to bude zázrak, za který se modlím. Vůbec mi nevadí, když Rusko bude zahnáno zpět, kam patří. IMHO čím slabší Rusko, tím lépe pro svět.
Co je ale v diskusi šílené, je skutečnost, že být nekritickým podporovatelem jedné strany znamená, že člověk MUSÍ přehlížet porušování mez. práva právě tou stranou, kterou podporuje. Člověk může být pokrytec a marginalizovat porušení své strany a démonizovat porušení druhé strany, jestli je to rozumný postoj už je ale jiná.
Co Svobodní dělají je právě KRITICKÝ postoj k oběma stranám s tím, že nabádají ke krokům, které se liší od těch nynějších (nikdo už nemůže vrátit zpět, že USA a EU uznala pučisty). Jenže dnes už to není tak jednoduché, kroky jako sankce běží a aby bylo Rusko bez jeho PORÁŽKY v této "kvaziválce" ochotné ustoupit, musí se jim něco nabídnout. Co jim může EU a USA nabídnout?
Jestli ale Rusko udrží ekonomiku jakžtakž na nohou, nejsou demokracie, takže mají větší výdrž, tak bude Ukrajina rozdělená jako Podněstří apod. s tím, že každá ze stran bude uznávat jednu stranu. Pro mezinárodní mír (poprvé používám tenhle termín, neskutečný ::D) je to ale průser. Co vidím teď je bohužel situace bez východiska.