• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    Než získáte přesvědčení jací Svobodní jsou podle toho, co se píše zde v klubu, podívejte se prosím nejdříve jestli diskutující mají se Svobodnými něco společného zde [ FRONEMA @ Strana svobodných občanů 5.24% v eurovolbách. Gratulujeme ]
    rozbalit záhlaví
    WANTON
    WANTON --- ---
    PLANDAK:
    THETAN:

Tak pro mne ten Bělobrádek není rozhodující. Spíše vidím, že se těm kvótám nevyhneme. Zajímavý mi přijde ten názor toho autora (takže zdroj neřeším, je to názor). Docela jsem studoval historii Izraele a jak se tam Palestinci s izraelským občanstvím množí jak králíci, podobně v západních zemích EU. Ten vývoj se již děje, jen kvůli komančům se na východě Evropy pozdržel.

Pro Svobodné by ten vývoj, jak je naznačen v článku, byl nepochybně výhodný, v tomto scénáři by Svobodní mohli být vhodnou stranou pro všechny rozumné xenofoby (tj. i konzervativce), kteří nebudou chtít volit extrémní strany (ať již levicové nebo pravicové) až přistěhovalci začnou vystrkovat rohy.
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    WANTON: on jeste existuje nekdo kdo bere aeronet vazne? No nekecej :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
    WANTON
    WANTON --- ---
    Imigrace:

Je vymalováno! Česko bude přijímat uprchlíky, něco přes 1,000 ročně a časem mnohem víc. Notičky z USA a Bruselu zafungovaly, Bělobrádek se odkopal a řekl, co neměl. Oheň na střeše? Ne, hoří už i ve sklepě! | AE News
    http://aeronet.cz/...govaly-belobradek-se-odkopal-a-rekl-co-nemel-ohen-na-strese-ne-hori-uz-i-ve-sk/
    WANTON
    WANTON --- ---
    Proti monopolům - Anglie 17. století - dnes dobré pro argumenty o rušení úřadů a regulací, jak navrhují Svobodní:

https://mises.ca/posts/articles/the-principles-of-liberalism-in-17th-century-england/
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ZARREMGREGARROK: Myslím ten aktuální vládní návrh.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    FRONEMA: Vychytralá prasárna, jen co je pravda.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Vláda navrhla zákon o rozpočtové odpovědnosti tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá | Svobodní
    https://web.svobodni.cz/...kon-o-rozpoctove-odpovednosti-tak-aby-se-vlk-nazral-ale-koza-zustala-cela
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    Imigranti neochotu Evropanů reprodukovat se nevyřeší - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...ukovat-se-nevyresi-pgd-/tema.aspx?c=A150611_135729_pozice-tema_lube
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak hledat jiné zdroje bylo myslím rozumné celou dobu (než jen z Ruska), ale pokud uvažuješ, jak tomu bude za 15-20 let, nevím jaký má smysl dělat si z Ruska nepřítele TEĎ :-)
    THETAN
    THETAN --- ---
    VYHULENY_UFO: rozdělení rizika je pochopitelně správná cesta...každopádně věnoval bych do toho stejné úsilí, jako do budování dobrých obchodních vztahů s Ruskem (jejich plyn je opravdu vysoce kvalitní, a např. já osobně považuji alternativní těžbu plynu z břidlic za výrazné ekologické riziko).

Např. za totáče, Rusko nemělo problém přes naší tranzitní soustavu obchodovat se západním německem a problém mít nebude ani když např. budeme "v západním bloku" a oni ve "východním". Dle mých osobních zkušeností je obchod s Rusy velice pragmatický a politika je to poslední, co je zajímá - důležité je, aby to teklo a je jedno kam.
    THETAN
    THETAN --- ---
    VYHULENY_UFO: mm, tak to je dobrá haluz…, protože v oboru tranzitního plynárenství pracuju, tak pár poznámek. Rusko je strategický partner, jeho plyn je nejkvalitnější (výhřevnost, čistota) a nejlevnější + vysoká stabilita dodávek (tedy nesmí jít přes Ukrajinu). Z ekonomického pohledu nahrazení ruského plynu v nejbližší době nehrozí. Leda urychlenou výstavbou částečného southstream, ale z Ázerbájdžánu místo Ruska.
    Pokud bys chtěl ruský plyn nahradit v nejbližší době, musel bys přesvědčit distributory, aby kupovali plyn dražší (z jiných zdrojů, jiná logistika apod.), což by se ovšem projevilo na koncové ceně. Dále konkrétně ČR je na ruském plynu závislá, plyn z jiných lokací jako Norsko apod., úspěšně konzumují země na západ od nás a dle mého odhadu by v případě nedostatku dodávek ČR dostala do problémů mezi 1. skupinou tj. Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko…
    Jen pro info. Pokud by naše země přišla o dodávky z Ruska v zimním období, máme zásobu na 2-3 měsíce, s odstřižením domácností jako prvních z důvodu podpory klíčový průmysl. Ono dovážet plyn z Norska a jiných alternativ je sice dobrá volba, ale na trhu přepravních kapacit se na úrovni EU na jakousi solidaritu nehraje. Každá země bojuje za sebe, nebudu vyvracet, že dominantní pozici má Německo.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    trosku k jinemu tematu, ktere bude myslim velmi brzo aktuální
    Milton Friedman - Case Against Equal Pay for Equal Work
    https://www.youtube.com/watch?v=hsIpQ7YguGE
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: nechápu proč furt otevíráš nová témata. já se o polsku vůbec nebavim. jsi si jistej, že tam plyn neni? co to je za otázky? začal ses bavit o rusku, že se ten plyn jednoduše dá nahradit a zatim tady meleš pátý přes devátý. vytahuješ tady norsko, který se rusku trochu přiblížilo, ale jeho zásoby dojdou za pár let, zatímco rusko, by tě mohlo zásobovat dalších 50.
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: já myslel, že polákům vadilo, že je tam velmi hluboko a těžba by způsobila velké škody. na ukrajině investoři utekli kvůli válečnému konfliktu. no nic, jdu zase něco dělat, než se tady donekonečna dohadovat o dalších a dalších věcech.... :D
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: no zatím tady vyprávíš pohádky spíš ty o tom, kde ten plyn vezmeme a ještě sem jako důkaz házíš grafy, které tvůj názor vyvracejí, tak zas neodbíhej od tématu :)
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: můj pohled na situaci je daleko širší, než si ty umíš vůbec představit. nevím, kde jsi vzal, že se na to dívám z pohledu čech. já se na to dívám z pohledu ekonoma, co o tom něco ví. samozřejmě, že je dobré být nezávislý na rusku. k tomu ale máme ještě dost daleko. což dokládá jak tvůj graf, tak moje tabulka. tvůj graf navíc ukazuje, že se situace zhoršuje, protože spotřeba plynu roste a prohlubuje závislost na dodavatelích.

mimochodem jsem názoru, že celý spor kolem urajiny je stejně jen díky obrovským zásobám břidlicového plynu, který nedávno na východní ukrajině objevili. proto o ní evropa tolik stála a proto rusko východní ukrajinu nechce pustit.
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: 20% je strategický partner, navíc s největším podílem na trhu. alespoň se v těch grafech nauč číst. a jestli tě zajímá, jak bychom to třeba odskákali my, tak:
    COOLER
    COOLER --- ---
    LONESTAR: no podle obrázku by asi hrdý předseda bytového družstva nahradil dodávky z Ruska dodávkami ze Supply gap :D jak prosté :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    VYHULENY_UFO: co je to "supply gap" a "advanced projects"?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    VYHULENY_UFO: já, nebo ty? :) tvůj příspěvek, na který reaguju, má zhruba stejnou logiku...
    tak kde vezmeš ten plyn?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam