• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Diskuse o tom, kdo reprezentuje řecký lid, jako vážně?
    GOONER
    GOONER --- ---
    OTAVA: i kdyby ho v neděli odvolali, tak to nic nemění na tom, že ve středu byl stále legitimně zvoleným premiérem, není se o čem bavit.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PHAILO: Tsipras rovná se cca 60 procent Řeků, kteří hlasovali o odmítnutí návrhu věřitelů. Toť přímá demokracie v praxi. A s tímto mandátem jel jako zástupce celého Řecka na jednání do EU parlamentu apod.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: jenom to nedele (nebo kdu o tom necha hlasovat ;-)
    Klidne si pockam a pak muzeme v teto debate pokracovat.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PHAILO:

1. Tak jinak, Mach tleskal Tsiprasovi? („Vážený pane premiére Tsiprasi, já vám skláním poklonu. Umožnili jste lidem v Řecku demokraticky rozhodnout. A lidé řekli, že nechtějí diktát Evropské unie, který jim evidentně škodí. Kdybych byl Řek, tak hlasuju stejně jako vy. Teď je ale řada na dalších politicích v jiných zemích, aby nechali své voliče demokraticky rozhodnout," přiznal při projevu v europarlamentu český europoslanec.)
    2. Černobílý vidění světa nás může dostat do pekla. Nemůže najít řešení. Troufám si tvrdit, že by brutální šetření jako udělali Litevci znamanalo občanskou válku. Řekové nejsou ochotni ani schopni začít brutálně šetřit. Proto je nutná devalvace, která to skrytě udělá za ně.
    3. Hlasovalo se o řešení bankrotu. Co z toho hlasování vyplývá je o diskusi. Pro mne je to i) eurozona jako politický projekt je tak politicky cenný, že Německo udělá vše pro to, aby nikdo nevystoupil a zachovali ji celistvou; pak Řecku dají vše za řeckých podmínek, ii) Řekové vystoupí z eurozony a vrátí se k drachmě.
    GOONER
    GOONER --- ---
    OTAVA: tonoucí se stébla chytá, ano Řekové mají prezidenta, ano je oficiální hlavou státu, nicméně jeho pravomoci jsou, jak už to bývá, značně omezené. Tsipras vyhrál v Řecku volby, sestavil většinu a byl jmenovám premiérem, dokud nebude odvolán, je de facto i de iure legitimním zástupcem řeckého lidu a stav se třeba kvůli tomu na hlavu
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GOONER: Odvádíš to jinam. Tsipras nerovná se řecký lid. Potlesk Tsiprasovi je pořád potlesk Tsiprasovi.
    GOONER
    GOONER --- ---
    PHAILO: mi tu pořád nikdo nevysvětlil, kdo jiný, když ne premiér, je tedy legitimním reprezentantem Řecka. Jean Claude Juncker, Angela Merkelová nebo Donald Tusk? :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: BTW nevim jak v Recku ale ceska ustava rika ze CR reprezentuje President. Mozna je to terminus technikus, ale porad bych cekal od nekoho kdo se pohybuje v politice ze je schopen tyto veci vnimat a rozlisit.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GOONER: To mi přijde jako silné tvrzení.

WANTON: Nevím o čem Mach mluvil, já jsem mluvil o tleskání marxistovi. Pokud myslíš jeho následný komentář, tak tím to moc nevylepšil. A pokud se za liberála označuje někdo, kdo schvaluje odmítnutí splácení duhu, tak nevím.

WANTON: Dnes je osmého července. (Asi takovou vypovídací hodnotu má tvůj příspěvek).

WANTON: Ono bylo v referendu odhlasováno vystoupení z eurozóny a návrat k drachmě? Měl jsem za to, že tak otázka nezněla.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: Ja rikam ze on nema vetsinu v parlamentu. Jestli jde o rozhodnuti A nebo B nebo X je mi jedno. On neni schopen prezit hlasovani o duvere, je takovy sasek co zije v nastavenem case.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: Je prece uplne jedno kolik hlasu ziskal, v parmalnetni demokracii - kterou tady taky mame - jde o to kdo ma vetsinu v parlamentu. tecka.

Protoze at vyjedna cokoliv nebude to schopen doma prosadit a tim to konci. Kdyz ustoupi bruselu, leve kridlo syrzy nezvedne ruku (cetl jsem o 35 poslancich), kdyz bruselu neustoupi, prave kridlo nezvedne ruku.
    GOONER
    GOONER --- ---
    OTAVA: takže když není schopen v řeckém parlamentu prosadit to, co mu nadiktují v Bruselu, znamená to, že není egitimním zástupcem řeckého lidu, už tomu konečně začínám rozumět. :)))
    WANTON
    WANTON --- ---
    OTAVA: Jako premiér jistě, jako zástupce největší části řeckého lidu nikoliv. To je zase diskuse. :(
    GOONER
    GOONER --- ---
    OTAVA: nemylíš, že bez toho, že by dostal hlas od více jak dvou milionů Řeků, by žádnou většinu nebyl schopen sestavit?, přijde ti 36 procent hlasů jako slabý mandát? :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: Empiricky se to neda overit, protoze hlasovat nenechal. Hlasovat musi o tom co priveze z bruselu a to neprojde - klidne si tech par dni pockam, abych mohl rict ze jsem to rikal.
    WANTON
    WANTON --- ---
    OTAVA:
    OTAVA: Spekulace. Navíc on nepotřeboval získat důvěru poslanců, ale potřeboval získat potvrzení od lidí, že jde žádaným směrem.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    WANTON: Legitimitu nema volbami (ehm, ehm) ale vetsinou v parlamntu. Je smutne ze si jako zastupce politicke strany takovou vec nejsi schopen rozlisit.
    GOONER
    GOONER --- ---
    OTAVA: a tvoje tvrzení jest dostatečným důkazem. :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GOONER: Sobotka je schopen usat hlasovani o duvere. Ja tvrdim ze jeho protejsek v Recku to neni schopen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam