• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATOMRusíni, alebo máme korene v oblastiach Zakarpatskej Ukrajiny
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Babička, když ji bylo asi 25.

    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Prababička, když jí bylo asi 20.

    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Podkarpatská rus.
    Nejvýchodnější kouty Slovenska, staré lesy, zvláštní jazyk, moje kořeny. Ale taky vymírající místní populace, chudoba a alkohol.
    Miluju to tam. Vracím se tam ráda a snažím se alespoň 1 do roka. Dokud ještě mám za kým.

    Moje prababička (91) pochází z vesnice Zboj, odkud pocházel její otec, její máma byla z Runiny.
    Její dcera - moje babička (69) se narodila ve Zboji, na střední školu odešla do Humenného, kde žije dodnes. Ale do Zboje často jezdí za prababičkou, která tam žije jinak sama.
    Můj děda (+2015) pocházel taky ze Zboje, ale žil s babičkou v Humennom. Díky své práci ale hodně cestoval, doma skoro nebyl a před cca 30 lety se usadil v Praze, bez babičky.
    Můj táta (48) žil do svých 27 let v Humennom, kde poznal mojí mámu, která odtamtud pochází (není z rusínské rodiny).
    Když mi bylo 5 let, přestěhovali jsme se s rodičema do Prahy. Doma jsme mluvili vždy Slovensky, ale ve Zboji to byla jiná :) Rozumím většině z toho co slyším, ale sama tak mluvit příliš nesvedu.

    Na fotce jsou zachyceny 4 generace, s tím, že až ta nejmladší (já a sestřenice) nejsme čistokrevný rusíní (původem).
    Legenda: dole uprostřed já, nejstarší: prababička, červený vlasy: babička, blondýna uprostřed: - teta, blondýna napravo: sestřenice

    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Pardon, pokud to tady někdo sleduje, a má kontakty na rusíny či tamní média, mohl by přinést nějaké svědectví o tom, jak to tam aktuálně mají se vztahem k Ukrajině, RF, Novorusku, separatistickým tendencím apod.?
    JANAD
    JANAD --- ---
    V lětě jedeme :-). Můžete, prosím, poradit nějakou rusínskou krásnou literaturu? (krom Olbrachta něco dalšího). Díky!!
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Tak nalezení tohoto auditka mi udělalo opravdu radost :) Tak to tu trochu oživím.

    Moje babka s dědou jsou Rusíni, babka z Výravy, děda Olšinkov . Je to kousek od Medzilaborec. Co si pamatuji, vždy jsme o těhle končinách mluvili jako o podkarpatské Rusi. Bohužel tato místa jsem navštívila pouze dvakrát, pokaždé na jeden měsíc, jenže jsem byla ještě opravdu malá, tak si toho už tolik nepamatuji. Tenkrát jsem tedy neměla absolutně žádný problém všem těm strynám porozumět, ale třeba moje máma když poprvé navštívila tchány, přesto že byla zvyklá na slovenštinu, s jejich dialektem měla ze začátku problém. :) Dlouhá léta žijí v Bratislavě tak už mluví v podstatě normálně slovensky. škoda..:) Slečna co tady psala, že pochází rodina z Valentovce, je asi nejblíž ze zde zmíněných. Vlastně přes kopec :)

    A co vy? Jezdíte tam někdo? Já bych ráda v létě, nějak mě to tam táhne, tak snad to vyjde :))

    Video — Na cestě po Podkarpatské Rusi — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste-po-podkarpatske-rusi/211562260120034/video/



    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAYAM: Dobré vědět!! Díky!
    HAYAM
    HAYAM --- ---
    GOBERS: Tak vraj sa vojvodinská rusnáčtina podobá skor šarišskému nárečiu, či východniarštine než slovenskej rusnáčtine :)
    HAYAM
    HAYAM --- ---
    GOBERS: Hm, to nevím, asi jsem málo světoběžník, co se používá ve Vojvodině v Srbsku nevím, nebyla jsem tam. Jen v Bosně v Brčku.
    Zeptám se táty, ten to možná bude vědět :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAYAM: Vidíš, tak to bych se Tě mohl zeptat... jak moc se liší podkarpatská rusínština od té rusínštiny ve Vojvodině v Srbsku?
    HAYAM
    HAYAM --- ---
    Ahoj, vítám se tady :) Táta je rusín, narozený ve Valentovciach, snad 27km za Humenným. Já po rusnácku nebešeduju, ale u táty doma se tak mluvilo běžně, se svým bráchou tak dodnes mluví a já rozumím, i když nemluvím. Ve Valentovciach na mně nikdo jinak ani nemluvil...
    KATJA
    KATJA --- ---
    Ahoj, neni tu nekdo, kdo by mluvil "(zapado)ukrajinsky"? Potrebovala bych maly rychlokurz :)
    nejlip z Prahy.. kdyztak posta, dik.. ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TOTAL_MANGEL: No, tak paradoxne jedine misto, kde se rusinstina ujala jako uredni a oficialni jazyk, jsou nektere casti srbske Vojvodiny. Dokonce tam vychazi pekny tydenik v rusinstine: Руске слово ( http://www.ruskeslovo.com ) a na universite v Novem Sadu se asi na jako jedinem miste na svete da studovat rusinstina jako universitni obor.
    MATOM
    MATOM --- ---
    Moja babka bola zo Suchého pri Michalovciach, dedko zo Šarišských Lúk, druhá babka z Jarabiny a dedko z Rokytova pri Humennom .
    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    a nebo zde najdeme příbuzné :)

    praděda je ze Suché, prababička z Dričné, děda se narodil už ve Veľkropu - 9 sourozenců.

    Btw. Děda o rusínech a "rusínštině" píše:

    Nevím jestli na Podkarpatské Rusi na východ od Užhorodu nějaký spisovný jazyk existoval, ale u nás v Prešovském kraji se pojem Rusíni poprvé objevil po válce na sčítacích arších - národnost Rusín. Do té doby obecně si říkali Rusnáci, což bylo chápano spíš nábožensky (pravoslavní). Ti co mluvili šarišským nářečím o něco na jih byli katolíci a také nikdo jim neříkal Slováci......

    ... proto si myslím, že po zavedení pojmu Rusín kdosi na honem zplodil jakýsi rusínský jazyk. Jistě to nebyl jazyk "rodný", protože mu nikdo nerozuměl. Do dnes nevím proč by se mělo doma mluvit jazykem tak aby mu žádný nerozuměl....

    ... Bylo třeba naučit s azbuku, gramatiku a něco jako pravopis a podobně. Nevím kdo to všechno vymyslel, ale v každém případe to nemělo nic společného s místním nářečím, kterým se tam mluvilo...

    atd.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TSOH: Ale prd. Národnost můžeš mít třeba eskymáckou, pokud budeš chtít, to je na Tvé volbě k jaké se přihlásíš. A v občance se neuvádí...
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    Cela rodina z maminej strany je zo zakarpatska ...
    a co si pamatam tak nikdo tomu inac nepovedal ako zakarpatie ...tak ja neviem :)
    zaujmava skupina ... budem urcite sledovat :)
    A_TERISITA
    A_TERISITA --- ---
    Tak to by mě taky zajímalo - myslím, že domorodci tomu kraji říkají "Zakarpaťja" nebo tak ňák, a to by teda znamenalo, že je to "vnucené" pojmenování, a musí existovat eště ňáký starší a domorodější..?
    HARALD
    HARALD --- ---
    HELLISH: Já měl vždycky za to, že onen region se jmenuje Podkarpatská Rus. Zakarpatská Ukrajina se to začalo nazývat v době, kdy Beneš toto území nabídl Stalinovi aniž ten ho o to žádal. A začal se tak nazývat proto, aby se odůvodnilo jeho "navrácení" Sovětskému svazu. Je to tak, nebo jsou mé informace chybné?
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    FIYAH: hlavně úplně nechápu co to má přesně společnýho se Zakarpatskou Ukrajinou?
    já měl dědka z Drahova (http://www.maplandia.com/ukraine/zakarpatska/drahovo/ )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam