Zdravím, s lupénkou žiju zhruba čtyři roky. Naštěstí mám pouze základní formu nemoci, takže se potýkám s ložisky na loktech a párkrát do roka (hlavně na podzim, při stresu, nebo v jinak náročném období) se mi objeví lupénka i jinde na těle.
Ovšem ne vždy tomu bylo takto a určitou dobu sem toho měl po těle víc. Lupénku mi způsobovala/je kombinace faktorů, kterých se teď snažím vyhnout, případně je redukovat na minimum - jsou to stres, látky namáhající játra - drogy (hlavně extáze) a tvrdý alkohol (hlavně vodka s energy drinky), dále zakouřené prostředí, černé oblečení (ano zní to divně, ale opravdu černá barva působí na lupénku dráždivým efektem), nedostatek spánku, smažené nezdravé jídlo atd
Zkoušel sem spoustu různých přípravků a rad. Nakonec nejvíc zafungovala již zmíněná konopná mast a speciální směs bilin, kterou mi namíchali ve Vinohradské nemocnici, kde sem byl na pozorování. Pokud máte ložiska na krajích vlasů (na horní části čela), tak mohu doporučit roztok Belosalic.
Výborný kožní lékař je MuDr Milan Junášek z Prahy, který má velmi příjemný přístup a nezatěžuje vás zbytečnými dotazy jako mnoho dalších lekářů, se kterými sem měl to štěstí/smůlu se setkat.
Po všech těch vyšetřeních, která sem absolvoval, sem pochopil, že lupénka není normální nemoc. Člověk se musí smířit s tím, že úplně vyléčit nejde a musí začít uvažovat, co dělá v životě špatně - co mu tu lupénku způsobuje. Musí změnit svůj styl života a začít více dbát o své tělo. Kortikoidům se vyhýbám úplně - zkoušel sem je, ale v tuto chvíli na mě má daleko lepší efekt mastička z Vinohradské nemocnice - až mi dojde a půjdu si tam pro ni znova, tak se zeptám na přesné složení a napíšu vám ho sem.
Snad někomu tento příspěvek pomůže, nebo aspoň ulehčí od nemoci díky vědomí, že v tom není sám. Hlavně klid :) Jsou i horší nemoci...