• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OMNIHASHalternativní & tradiční stavební techniky
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: už s fotek z toho sálá teplo :-) pěkná práce
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ZATAMOKO: 230. Nebylo to levne ale je v tom i cena za vymenik...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AMBIENTIUM: na kolik vyšla ta kamna?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ZATAMOKO: Jj, na fotky není moc času. Slamák krásně stojí a my pod jeho křídly dále zelenáme... :-D




    A takováto máme krásná nádherná kamna od Honzy Křivonožky a týmu, které tímto veřejně velmi silně doporučuji...skvělí a šikovní kluci..

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AMBIENTIUM: jak pokračujete se slamákem?
    Koukal jsem na fb gallery, ale tam nic nepřibylo.
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: Me je o jedno, ale draha polovicka ma dost jasny a rovny nazor :) Je to zvlastni, protoze driv to proste bylo nejlevnejsi reseni pro ty chudsi....ale souhlasim, hlavne prace tam clovek necha opravdu dost. Maximalne na to tak udelat nejakej workshop a nechat to postavit ucastniky :) stejne si porad myslim ze vykoumama nejakou kombinaci s kamenem a pujdu do toho...
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: to se na to díváš ze špatného úhlu pohledu, za skříní bude navíc další úložný prostor. Cenu dřeva neřešim, používají se na to zbytky-odřezky které se nehodí moc ani jako palivové dřevo, protože jsou potřeba vesměs hodně měkké dřeviny (borovice, bříza, olše,..). Problém je to pojivo, sundavání kůry a pracnost-zdění i sušení. Uznávám, že je to pěkné ale je to v důsledku strašně drahé...
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: On se obcas pouziva jil, nebo takovej ten mix co se dava do hlinenych domu. Me se to uz dlouho libi, mysim si ze by to tu v pohode zvladlo kdyz to prezije i aljasku, ale podle me se to nevyplati ekonomicky pokud clovek nema vlastni les. Me se taky libi kruh, nebo spis nejakej mnoho uhelnik, udajne nemuzeme mit kruhovou stavbu, protoze mame rovne skrine a byla by tam fuka :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: Ve Wiltshire je jedna celá vesnice, stavěná tímto způsobem. Respektive jsou tam asi 3 původní stavby co pamatují středověk a pak asi několik desítek let staré nové pokusy. Mám to někde na fotkách, pokusím se najít.
    Ale přijde mi to šíleně drahé na novou výstavbu, protože to spotřebuje hrozný množství malty. Navíc nejpevnější jsou ty co mají v sobě hrázděnou konstrukci. Jinak jsou dost často obětí nějakých podélných prasklin. Do našich končin se to díky absenci izolace a velkému rozdílů vlhkostí moc nehodí.
    Pokud bych takto stavěl, asi bych šel do kruhové stavby, kde není třeba vzpěr...
    EDAK
    EDAK --- ---
    ZATAMOKO: V cechach musis budto za pametniky(najdi si krckove stavby) a nebo za jednim clovekem ktery si z toho nedavno stavel neco jako garaz/kulnu(https://cordwoodconstruction.wordpress.com/2014/12/29/cordwood-cordwood-flooring-in-prague/). Ale kdyz par let pockas, tak snad casem poreferuji, pokud od toho neupustim :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KITIARA: no vidíš máte obytňák a seník, tak to tam můžete mít třeba zejtra ne? :-D

    Bude to pravděpodobně první pasivní auto na světě
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    pobavilo
    Man Turns 1977 Dodge Camper into an Off Grid Straw Bale Home | Home Design, Garden & Architecture Blog Magazine
    http://www.goodshomedesign.com/man-turns-1977-dodge-camper-into-an-off-grid-straw-bale-home/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: na akumulaci tepla z kamen v malejch domech mi přišlo optimální tohle - http://www.inspirationgreen.com/rocket-mass-heaters.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: nééé ke mě néé. Já topim pár dní v roce, já kamna fakt nepotřebuji, ale hledám inspiraci do dalších staveb. Ono i v malém domečku nemusí být s kamny problém, když tam chybí izolace, ale já hledám něco vhodného do kvalitně zaizolovaného domu. Jo a taky to nesměj stát 50k Kč. Prostě něco za rozumnou cenu.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Tak od toho by mohly bejt ty těžký kamna, otázka je kam je na tak malým prostoru dát, navíc když už ho máš hotovej.... A topit v nich jednou za několik dní.... Zkusil ses poradit s nějakým kamnářem? U Kuby Wihana doma stavěl finskou pec Lars Keller z Dánska, a ten domeček má půdorys tak 7x7 metrů. Tam určitě řešili zejména akumulaci při spalování. Musí to shořet za co nejvyšší teploty, aby to shořelo dobře, což samozřejmě předpokládá hodně vzduchu v topeništi atd. Pomalý hoření je na prd. To jo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: 1M5 je už na mě trochu mimo možnosti, chtěl jsem stavět bez hypotéky, Ale ta stavba dle střechy je to o dost větší. Já mám užitnou podlahovou plochu po odečtení příček necelých 50m2 -je to 3kk. Pak k tomu 2 nevytápěné sklepy pod zemí a v přízemí. Ale vešel jsem se do do cca 450k Kč včetně kompletního vybavení a Zastřešené terasy 2 opěrných zdí,.. Ušetřil jsem ale za kamna a komín, topim jen elektrikou protože nejde vyrobyt kamna s tak malým výkonem. Statické TZ mého domu jsou 852W. Protopim méně než 1MWh za rok, takže topení dřevem by byl nesmysl.

    Snažim se vymyslet kamna, které by skoro výkon nepouštěli do místnosti ale jen do akumulace. Zatím tápu. Problém je v tom, že aby oheň správně hořel, vyzáří výkon minimálně 2kW, pak je hoření krajně neekologické, takovéto škrcení přívodu vzduchu je to nejhorší co člověk může udělat, protože vznikají nebezbečné splodiny, které při vyšších teplotách nejsou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM:
    tak to jo. já jsem se 100m2 střechou asi na 3t krov i krytina možná i s podhledem a izolací ty 3t moc nepřekročim. Dřevo je kolem prahy drahý, tak jsem dělal gang-naily.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Ano hlína je pracná, ale přijede kámoš s míchačkou..... Špryc si uděláme sami.... atd. U nás razíme heslo "práce je láska v pohybu", a taky "cesta je cíl", takže čas neztrácíme. Celá stavba vyjde do 1,5M vč. těžkých kamen s výměníkem, dřevěná eurookna s trojskly, dubový schodiště atp.....
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: 7 tun křidlice, 7 tun dřevo, zbytek OSB desky a Knauff Ecose Unifit (2x20 mm) na střeše necelých 170 m2. Je do toho započten i strop a nosnej průvlak uprostřed domu, takže nějaký zlomek hmotnosti zejména podlahy se roznese přes průvlak. Čistá váha střechy bez podlahy bude zhruba někde okolo 15 tun, ale podlahu nemůžu celou ignorovat, protože ji nese horní věnec na dvou stranách a uprostřed ji podpírá průvlak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Vápno moc nemusím. Hlína je super má výborné vlastnosti pro interier, něco jako sádra. Ale ta pracnost. Já stavbu přepočítávám i na cenu za práci, protože už nestavím pro sebe ale spíše pro jiné. Já už dávno bydlím, jen mě to baví a proto v tom pokračuju dál.
    A když to dělám pro někoho tak tu pracnost do celkové ceny započítat musím. I když často dělám třeba i zadarmo protože v tom vidím přínos a někam mě to posune. Ale i tak čas je prostě nenahraditelná veličina. Pokud bych nestavěl vyloženě pasivní domek, tak mám v plánu zakomponovat do stavby akumulační hliněné kamna, nepravidelných tvarů... Takové mraveniště.
    Z venku bude ale 100% dřevěný obklad bez úpravy.

    BTW ta tvoje střecha bude zelená? nebo proč je tak těžká? Nebo už v tom máš započítání zatížení sněhem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam