• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SONIC666retro original coin-op ARCADE AUTOMATY (Machines && Games)
    Arcade automaty jsou herní zařízení sloužící k zábavě a výdělku peněz.
    Spousta z nás se s nimy setkalo v mládí jako s jediným zdrojem počítačových her, protože v domácnostech se počítače ješte tolik nevyskytovali, a máme spousty vzpomínek.
    V dnešní době je stále možné tyto staré automaty a hry sehnat a zakoupit si takový automat domů. Bohužel se již často jedná o raritní sběratelské kousky, takže tomu odpovídá i cena.

    Automat se dá pořídit v rámci pěti až deseti tisíci korun.
    Hra potom od jednoho tisíce po deset tisíc korun.

    Samotný automat se skládá z obrazovky, reprobeden, mincovníku, ovládání (joystick a tlačítka), el. zdroje a samozřejmě boxu ve kterém je vše umístěno.
    Hra je potom dodávána zvlášt a jen se do Automatu připojí. Hra v sobě obsahuje veškerou počítačovou techniku, od procesoru, zvukovky, grafiky až po paměťový prostor kde je samotná hra uložena jako software.

    Více popisu techniky, odkazů na stránky her, manuálů, stránky sběratelů a podobné najdete na nástěnce (V přípravě).

    Hlavním účelem této diskuse by měli být odpovědi na Vaše dotazy, takže pokud Vás zajímá cokoliv ohledně videoherních automatů, ptejte se.
    Případně se podělte o jakékoliv zajimavosti nebo informace ze světa arcade automatů.



    Spřízněné diskuse a témata:

    Náš český inzertní web na prodej a výměnu desek i celých kabinetů.
    http://arcadeburza.cz
    rozbalit záhlaví
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CROME: Ty FPGA už dneska cpou fakt do všeho :) ale tady to celkem dává smysl. Jsem zvědavej, co všechno v tom udělají a jak dobře to bude napsaný.
    CROME
    CROME --- ---
    GULDUR: Ted hodne jede Mister FPGA, kdybych si stavel kabinet tedka, tak tam dal urcite tohle
    MiSTer FPGA Review 2021: Arcade & Console Accuracy!
    https://www.youtube.com/watch?v=wxkBDK-99mY
    CROME
    CROME --- ---
    GULDUR: ja nevim full size je strasnej overkill, origo NEO GEO kabinet sezenes v EU hodne tezko, mozna nekde v UK obecne v evrope to bylo minimalne...
    Starat se o stary vysviceny CRT je fakt pro ty nejvetsi nadsence a tvrdaky, obecne, kdyz si to neumis opravit sam, tak je to desnej voser, lidi co umi stary telky je jako safranu.

    ja mam Bartop a jsem spokojenej :).
    ESY
    ESY --- ---
    Zdravim vespolek, stavim si dalsi arcade stick a chci zkusit udelat misto 30mm buttonu 24ky. Nemate nekdo tip kde je sehnat v cr ? potrebuju 8 kousku :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Fullsize kabinet jsem s těžkým srdcem vzdal, hlavně z prostorových důvodů. A víte co? Dobře jsem udělal! Pořídil jsem místo něj bartop s LCD a RetroPie, už pár měsíců se válí v rohu a práší se na něj úplně stejně, jako by se prášilo na mnohem dražší kabinet :-D
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    TOOMIX: díky, zkusím též
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    POHODAVOLE: to je jasný, to musí bejt ta kombinace ozónu, plastu a dřeva...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GULDUR: zkusil bych se zeptat Jana Orny z https://www.arcadehry.cz/
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GULDUR: zapach byva super. Taky to s kamosem milujeme, kdyz to teda neni stroj z nejakyho pajzlu :D
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    POHODAVOLE: tak, kdyby to člověk udělal cestou nejmenšího odporu, tak si nechá zbouchat skříň, koupí lcd, miniPC se 100 hrama a může si lítat bez omezení, ale mě se líbí ten přístup dát staré věci nový život, i když si bude občas dělat, co chce. Navíc ty starý maty mají takovej specifickej zápach, co si pamatuju z maringotek a heren jako capart na začátku 90. let, takže i tohle by bylo fajn zachovat :). Sega Mega Tech jsem zatím nestudoval, ale určitě mrknu. Mě hodně bavil ten styl her Neo Geo, hlavně i ten jejich ksicht, navíc obdivuji, jak měli vychytáný ty assembler kódy, to musel psát někdo, kdo u toho fakt myslel, což ovšem neznamená, že by Sega nestála za studium - však, když se nám ten Neo Geo projekt povede, Sega by mohla bejt další...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GULDUR: delas dobre. Mas lidi, kteri se snazi dat stare veci dohromady a pak tu jsou taci, kteri je radsi rozeberou na dily, predelaj na lcd a pisou, kolik stal novy v puvodnim stavu. To co pak prodava bude samo funkcni a asi i spolehlivejsi nez puvodni stroj, ale hrozne me serou ty ceny v kombinaci s vetsinou ukradenym designem z LOL. Chovani je pak uz jen takova tresnicka na dortu. Muzes zkusit jeste Ornu z arcadeher, jestli mu neco neprebyva. Nezvazoval jsi jeste treba Sega Mega Tech? Je to super stroj, ktery pojme 8 her, ktere je mozne menit. Verim tomu, ze bude drzet cenu. Hry na nej ale byvaj odlisny, nez znas na mega drive. Podobnou masinu ma i Nintendo - Play Choice.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    POHODAVOLE: díky za tipy, ono to relativně nespěchá, stejně bych to realizoval až po létě, takže zatím dělám takovej průzkum, na co se případně připravit. Budu samozřejmě sjíždět i ebay, pokud se nějaká skříň nenabídne v okolních státech, kam by si ještě dalo nějak normálně zajet, tj. Německo, Rakousko, Polsko, ale samozřejmě zkusím i ty zdroje tady. Na toho týpka v Prostějově jsem taky narazil, ale něco z toho jakým stylem jsou ty inzeráty napsané mě hrozně odpuzuje, takže tomu se ozývat ani neplánuju.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GULDUR: zkus se poptat a uvidis. Jinak funkcni CRT neni rozhodne jistota. Kdyz to vezmu zpetne, tak jsem mel u cca pulky CRT zavady na sasku. Byt tebou, tak zkusim toho Cenka a kdybys neuspel, tak dej vedet, ale nebude to presne MVS. Jinak mohu dodat i kontakt na servis v Praze. Dily jsem bral tu a jsem maximalne spokojeny. Akorat uz jsou mimo EU.

    Your One Stop Shop For Arcade Parts And Components
    https://www.arcadeworlduk.com/
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    POHODAVOLE: tak moje původní představa byla získat někde klasickou červenou MVS bednu v nálezovém stavu mezi 7-10000 Kč, výhodou by byla aspoň funkční CRT obrazovka. Zbytek jsem plánoval dokoupit v zahraničí - našel jsem týpka, co vyrábí kopie těch originál červených polepů + bych vzal z Japonska tlačítka a joysticky. Originál Jamma board a rom hry už není problém sehnat na ebay, takže tam bych si něco vybral a zdroj si postavil podle specifikací. Takže, když to sečtu, měl jsem představu, že by to mělo vyjít někde kolem 30 - 35K, ale jak píšu níže, je to můj úplně první projekt v tomhle ranku, takže jsem možná přehlédl něco důležitého.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GULDUR: u nas je dle me docela omezeny trh. Je tu typek z Prostejova, ktery ma inzeraty na bazosi, ale je to hroznej kokot a vse ma predrazeny. Byt tebou, tak se snazim poridit takovy ten "cesky" kabinet, ktery uz bude komplet vcetne crt a kompatibilni s neo geo. Daly se poridit i do 10k. Popr. bych zkusil Cenka z muzea her, jestli mu neco neprebyva nebo napis, kolik chces investovat a mohu se ti zeptat.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    Zdravím všechny, moc rád bych si v budoucnu pořídil celou mašinu postavenou na systému SNK Neo Geo, ideálně oblečenou skeletem MVS z roku 90 a můj dotaz zní, jestli to v našich podmínkách není příliš nákladná ambice vzhledem k případné dostupnosti MVS skříní u nás. Vím, že v USA a Japonsku to v zásadě není problém sehnat, ale netuším jak je tu u nás, popř. jestli se nevyplatí přejít na jiný, podobně dimenzovaný skelet, nicméně v jiném, dostupnějším modelu. Předesílám, že s coin-up nemám žádné předchozí zkušenosti, a tohle by byl můj první projekt nicméně logiku a konstrukci těch systémů chápu a s pájkou a horkým vzduchem si taky docela rozumím.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Sector Podcast - Minulosť, prítomnosť a budúcnosť herných automatov
    https://www.youtube.com/watch?v=7ntxgVZEMQ8&ab_channel=SECTOR.sk
    KRLEESH
    KRLEESH --- ---
    Kdyby měl někdo zájem, zbavuju se posledních 2 skeletů na bartopy, jsou napůl sestavený, i s 19" monitorama a T-mouldingem. Přecházim na novou kontrukci a tohle jsou poslední ležáky =) Cena dohodou, předání v Praze. Fotky dodám, kdyžtak pošta.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    TOOMIX: ten sem projizdel na mobilu a nejak sem to musel minout
    Neni 6k moc? Sem myslel ze material bude tak do dvojky
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Tak nějak. Já to měl tehdy nějak trochu levnější, protože jsem byl jeden u prvních, nebo jak to bylo... No ale řádově to odpovídá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam