• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPrůzkum veřejného mínění - Dotazníky pro uživatele nyxupro vědecké účely
    Dotazníky, průzkumy veřejného mínění, placené diskuze, marketingové analýzy - všude kolem nás je jich spousta. Snažíme se jim bránit, na ulici nás otravují, ochotní odpovídat buď nejsme vůbec, nebo jen za pár kaček, případně když se jedná o kamarádovu brigádu nebo diplomku. Najdou se i tací, kteří dotazníky milují - mají možnost se vypovídat, vyjádřit své názory a pocity. Já osobně jsem studentkou 2. ročníku postgraduálního studia na PřF UK, kde se věnuji oboru sociální geografie. Ve svém výzkumu se zabývám zejména subjektivní percepcí a prožíváním prostoru. V rámci svého studia potřebuji dotazníkové šetření dělat každou chvíli a věřím, že podobnou potřebu mají i mnozí z vás. Obesílám pak všechny své emailové kontakty a přátele na nyxu, facebooku, ICQ, MSN, skypu a kdoví kde ještě... Proto jsem se rozhodla zkusit založit tuto diskusi, kde na dotazníky, nebo i jen dílčí otázky může odpovídat každý uživatel nyxu. Zároveň bych tak ráda vytvořila platformu pro ty z vás, kteří rovněž potřebují v rámci svého studia nebo výzkumu získat odpovědi pro své výzkumné otázky. Připomínám, že tato platforma v žádném případě nesmí sloužit komerčním a maketingovým účelům. Proto je potřeba, aby toho dbal každý kdo zde svůj výzkum chtějí zveřejnit.
    podobný klub:
    [ ANKETY všech témat ]
    Další ankety a dotazníky:
    čajovna na akcích http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/cajovna/
    evoluční biologie http://bio.natur.cuni.cz/~flegr/kralici/?obsah=info
    rozbalit záhlaví
    ANNA
    ANNA --- ---
    CROSS: nejde o strávený čas, ale o přemýšlení. některé otázky mi přijdou blbé, nebo špatně formulované a tak buď neodpovídám, nebo odpovídám opravdu zaškrtáváním náhodných možností, protože se nechci zdržovat uvažováním nad něčím, co si podle mého ten čas a námahu nezaslouží. tehle soud lze udělat i během vteřin, na to není třeba hodin.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANNA: to si nerozumime, nejde o to, jak je clovek premyslivy, ale jakym stylem vyplnuje dotaznik. Pokud nejsi zrovna Sokrates, nebudes asi u podobne ankety travit cele odpoledne.

    Jinak pochopitelne jedna z hlavnich nevyhod kvantitativnich metod je, ze hlas genia, ktery o odpovedi premyslel tyden, a hlas...err, treba Vodrazky z Horni Dolni, ma uplne stejnou vahu. Teda da se s tim pracovat... :-]
    CROSS
    CROSS --- ---
    KLX: super, jen technicka - to se neptam ja, to se pta majitelka auditka, jen ji nesla vlozit anketa.

    Podle meho lze na takto formulovanou otazku tezko odpovedet nesouhlasne, protoze se v podstate pta na to, jestli clovek souhlasi s logikou, ze hezke mesto = popularita mezi turisty. Ze je Praha popularni rozumej plna turistu je fakt, na nejz netreba se ptati.

    Nemuzu mluvit za autorku otazky, ale mne osobne by zajimalo spis, zda si lide mysli, ze turisty pritahuji... krasy mesta, historicka architektura, zahrady pod hradem, levne pivo, kulturni ruch... etc. Tj. spis co je za tou krasou a popularitou.

    Ale nic, uz jsem to tu zaplavil dost, ze.
    ANNA
    ANNA --- ---
    CROSS: njn, zas mi přijde škoda dělat to jen pro běžné lidi, co se zarazí nad málo čím, přemýšliví a analyzující lidé pak můžou mít problém. přijde mi, že se pak realita zkresluje více a více.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANNA: v zasade se shodujeme :-]
    MIKATCHOU: popularita = velke mnozstvi navstevniku, mne prijde, ze je to totez. Nereknes asi, ze nejaka destinace je popularni, kdyz tam nikdo nejezdi, a o destinaci plne lidi asi nereknes, ze je nepopularni.
    ANNA: v duchu toho, cos napsala, bezny clovek u toho moc nepremyslim, takze pokud ta formulace neni vyslovene podivna, tak se nad tim nikdo nezarazi a odpovi podle toho, co ho prvni napadne. Samozrejme ta prvni spontanni interpretace otazky muze byt zcela jina, nez autor(ka) zamyslel(a).

    MIKATCHOU: jestli pouzijes 'vyrok', 'tvrzeni', 'nazor', nebo 'nekteri lide rikaji, ze...' je celkem jedno, zalezi samo koho se ptas, ctenare blesku 'vyrok' znejisti. ;-]

    V idealnim pripade by se k tematu nevztahoval jen tento jeden vyrok, ale cela sada vyroku, pochopitelne ne vsechny formulovane v jednom smeru (souhlas = pozitivni, nesouhlas = negativni), takze bys jednak dostala komplexnejsi informaci, jednak by to i lidem odpovidajicim na dotaznik davalo vice smyslu, nez jedna veta bez kontextu.

    To jsme nicmene tu otazku zamluvili a nikdo ti nebude hlasovat. ;-]
    KLX
    KLX --- ---
    CROSS: myslim, že to je celkem jasný..proč by sem jinak jezdili, ale je fakt, že to tady miluju, páč jsem se tu narodil a žiju tu a je tu hezky..takže ani nic jiného zakliknout nemohu :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    MIKATCHOU: názor.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ANNA: takže ani souhlas, ani nesouhlas, je lepší?
    a mělo by teda být "souhlasíte s tvzením, že... " ? nahradit slovo "výrok" slovem "tvzení"? Nebo "názor" ?
    každopádně já sem ráda že na to reagujete, protože já to fakt neumim a takhle aspon vidim jak to na lidi funguje .)
    ANNA
    ANNA --- ---
    Přítomnost velkého množství turistů v Praze je důkazem krásy a popularity tohoto města. > Do jaké míry souhlasíte s výrokem, že přítomnost velkého množství turistů v Praze je důkazem krásy a popularity tohoto města?

    ta verze od CROSSe mi přijde vhodnější, jak formulace otázky, tak odpovědí.
    jen mi přijde, že by odpovědi mohly být zkreslující, tzn. nesouhlas může být zaměřen více na výrok a jeho formulaci, než na zhodnocení toho, co táhne turisty do Prahy.

    těžko můžu říkat, čím bych to nahradila, když za a) ani nevím, k čemu má dotazník sloužit (a co se snaží zjistit), za b) jsem laik.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MIKATCHOU: sorry, nahradila :))
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    CROSS: co je špatnýho na popularitě? jakou další otázkou bys danou hypotézu podložil?
    Připomínám, že většině otázek které sem házím, předcházel poměrně rozsáhlý kvalitativní výzkum, který sem prováděla na podzim a během kterého jsem udělala kvalitativ.rozhovor s 33 informátory. Takže pravda je taková, že ty otázky jsou občas postavené na tom, co mi třeba často lidé v těch rozhovorech říkali.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ANNA:tak radši navrhni čim bys to nahradil .)
    ANNA
    ANNA --- ---
    CROSS: klidně oponuj, říkám akorát, jak to na mě jako na laika působí. pojem krása (a nakonec i prosperita) mi přijdou prostě příliš nicneříkající k dané otázce.

    přítomnost zhruba neutrální odpovědi chápu, formulace "souhlasím i nesouhlasím" mi ale přijde nevhodná. vyvolá to ve mně jako v dotazovaném pocit, že je vlastně úplně jedno, jak odpovím.

    předpokládám, že dotazovaný nebude nad jednou otázkou koumat půl hodiny a přemýšlet, jak je to vlastně myšleno, co jsem zažila z vyplňování nejrůznějších dotazníků, funguje tam dost první dojem, málokdo imho tráví čas dlouhým promýšlením a často se odpovídá intuitivně. proto je snad taky důležité dotazníky dobře připravit, aby byly co nejsnáze interpretovatelné oběma stranami.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ANNA: no, trochu bych oponoval. Ten vyrok, jak ho Mikatchou napsala, muze vystihovat neci nazor, samozrejme nejde o zadny dukaz, a velke mnozstvi turistu jako ukazatel popularity mi prijde jako tautologie. Ale zase neptas se obvykle zadnych expertu, a pokud mas hypotezu, ze, dejme tomu, Prazane vnimaji mnozstvi turistu jako ukazatel toho, ze Praha je je hezke mesto, ten vyrok muze poslouzit jako indikator. (Popularitu bych z toho uplne vyhodil.)

    Co se tyka "souhlasim i nesouhlasim", to je jen nesikovne receno, jinak ani souhlas, ani nesouhlas neni zadna relativizace, petistupnova skala se na souhlasy pouziva zcela bezne. Samozrejme pokud by tohle byla jedina otazka vztahujici se k recene hypoteze, bylo by to dost malo.
    ANNA
    ANNA --- ---
    MIKATCHOU: jsem naprostej laik, co se týče přípravy dotazníků, ale samotné znění otázky mi přijde zavádějící (přijde mi to jako otázka pro blbce), moje veškerá snaha pokoušet se odpovědět i na blbou otázku končí u možnosti č. 3. souhlasím i nesouhlasím mi přijde jako důkaz zcela nicneříkající relativizace, který už jen podtrhne můj dojem irelevantnosti celé otázky.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKATCHOU: formulaci vyroku (dukaz?) necham stranou, stejne jako moznost pro lidi bez nazoru, kdo zadny nema, at nehlasuje :-]
    CROSS
    CROSS --- ---

    Do jaké míry souhlasíte s výrokem, že přítomnost velkého množství turistů v Praze je důkazem krásy a popularity tohoto města?

    27 hlasy od 27 respondentů

      MIKATCHOU
      MIKATCHOU --- ---
      Přítomnost velkého množství turistů v Praze je důkazem krásy a popularity tohoto města.
      5 souhlasím
      4 spíše souhlasím
      3 souhlasím i nesouhlasím
      2 spíše nesouhlasím
      1 nesouhlasím
      MIKATCHOU
      MIKATCHOU --- ---
      kurňa, už mi vypršela darovaná prémiová verze )))
      MIKATCHOU
      MIKATCHOU --- ---
      Můžu se ještě o něco pokusit? Co takhle?
      KAACULA
      KAACULA --- ---
      JELENA: Naprosto souhlasím více méně se vším, co tady prezentuješ - i s tím, že všechny otázky, který se tu objevily, byly nějakým způsobem "hybridní"... sama mám zkušenost pouze s kvalitativním výzkumem, přesto bych nesestavovala otázky dotazníku uvedeným způsobem... bohužel :/ Mám za to, že je vždy potřeba zamyslet se nad tím, jak bych na otázky odpovídala já sama z pozice nezasvěceného občana, ne pouze nad tím, k jakým závěrům (teď nemyslím konkrétním) bych se ráda dopracovala...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam