nemáte droždí (a nebo čas), ale máte remosku a chuť na chleba?
vyzkoušejte irský podmáslový chléb se sodou!
500g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
(1 lžička drceného kmínu)
300ml podmáslí (nebo 150g jogurtu + 150ml mléka)
90ml vlažné vody
smíchat suché, zapracovat tekutinu, než vznikne hezké tvarovatelné těsto. pomoučenýma rukama vytvarovat kouli cca 20cm v průměru, usadit do remosky (do teflonové bez ničeho, do nerezové asi na pečicí papír nebo vymazat dno olejem), péct cca 35 minut.
nechat vychladnout na mřížce a máte chleba :-)
je to trochu jiná chuť než klasický kynutý, ať už drožďový nebo kváskový, ale kmín toho spoustu zachrání a třeba k husté polévce nebo k chili con carne je to víc než dobrá alternativa běžného chleba.