• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XARGHREMOSKA ...recepty, tipy & triky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XARGH: Ten plastový poslouží.
    jinak jde použít třeba kachlík.
    XARGH
    XARGH --- ---
    prave testuji tento AI recept :)

    Kuře na paprice s klouzky v remosce



    Ingredience


    • Celé kuřecí stehno
    • Podušené klouzky (houby)
    • Cibule (1 větší)
    • Česnek (2 stroužky)
    • Mletá sladká paprika (1-2 lžíce)
    • Smetana na vaření (100 ml)
    • Mouka nebo jíška (na zahuštění)
    • Sůl, pepř, kmín
    • Olej nebo sádlo na osmažení
    • Trochu vody nebo vývaru


    Postup


    1. Příprava cibule a koření: Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky nebo prolisujte. V remosce rozpálte olej nebo sádlo.
    2. Osmažení kuřete: Kuřecí stehno osolte, opepřete a lehce posypte kmínem. Dej ho do remosky a osmaž dozlatova z obou stran (případně jen lehce pokud dáváte přednost delšímu dusení). Vyjměte ho stranou.
    3. Základ omáčky: V téže remosce osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a po minutě zaprašte paprikou (pozor, aby paprika nezhořkla).
    4. Přidání klouzků: Přidejte podušené klouzky, krátce promíchejte.
    5. Dusení: Vraťte kuřecí stehno do remosky, přidejte trochu vody nebo vývaru, aby bylo maso částečně ponořené. Zakryjte a dusťe v remosce na mírném stupni (nebo v troubě na cca 160 °C) asi 45-60 minut, dokud nebude maso měkké.
    6. Zahuštění: Pokud je omáčka řídká, připravte si jíšku nebo rozmíchejte mouku ve smetaně a přimíchejte do omáčky. Vše krátce provařte.
    7. Dochucení: Nakonec zkuste, případně dosolte, přidejte pepř a trochu smetany pro krémovost.


    Servírování


    Podávejte s knedlíky, těstovinami nebo bramborem.



    Dobrou chuť!

    XARGH
    XARGH --- ---
    XARGH: mam tuhle krasnou remosku s okynkem, ale chybi mi k ni stojanek :(

    nevite, kde ho sehnat nebo cim ho nahradit?

    hlinikova nadoba ma u me zmereny dolni prumer 21cm, horni 25cm
    XARGH
    XARGH --- ---
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já příležitostně používám Remosku s elektrickým vařičem. Horní a spodní ohřev. Efekt je hlavně na začátku,
    A pak přihřívání a temperování (vařič na málo).
    Na větší teploty je lepší péct jen svrchu a na tom plastu (tedy když nemáte ještě vychytanější podložku :-)

    Plyn s plotýnkou nevidím problém, bez plotýnky se obávám zkrouceného dna.
    Ešusy se na liháči nekroutily, tak by neměla ani remoska.
    ANCHIE
    ANCHIE --- ---
    RAINBOF: Tyjo tak tuhle se stojankem presne mam! To musim nekdy zkusit s tim varicem jestli to fakt funguje…
    Ja ten stojanek pouzivam hlavne v lete, kdy remosku postavim na dlazbu v koupelne a pecu tam, aby se mi zbytecne neohrival byt pecenim :-)

    Diky za oziveni.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MOIRAIN: no jasny, je to precijen kov ale me prekvapilo ze oni s lihacem uz pocitali v designu toho stojanku.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RAINBOF: tak jako ty hliníkový misky se daj dát normálně na sporák, že jo...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XARGH: no pockej ale se dvojjitym dnem prave. dohromady to ma kapacitu jako prase.

    HUT je ta remoska co jsem ji fotil zde: [RAINBOF @ REMOSKA ...recepty, tipy & triky]
    nema napis REMOSKA (tenhle nazev to dostalo az po znarodneni)

    Hut, Uher, Tyburec

    První prototypy budoucí remosky vznikly v letech 1953 až 1955. Vynález byl zpočátku nazván počátečními písmeny příjmení „otců konstruktérů“ - HUT (Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec).

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/remoska-vareni-panev-zapekani-vareni-peceni-vyroci-60-let.A240720_071509_ekonomika_ivos
    XARGH
    XARGH --- ---
    RAINBOF: žádnou HUT neznam, ale principielne, proc ne, proste taková hluboká pánev :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Prave jsem se dozvedel, ze kdyz nemate elektriku tak remoska HUT ma stojanek kulaty proto aby se dole dal zapalit lihovej varic. je tohle vubec mozny ? to je nejak moc vychytany...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LADY_MYSKA: to bych neudelal :) do tohoto jidla prave nic kyseleho navic by to nebylo za par minut :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RAINBOF: no a kdyz tam hodis rajčata, mas skoro leco
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    2. rychla vecere.

    libovolne kureci (pouzivam prsa)
    libovolna paprika (klidne pomlacena nebo unavena co byla v akci)
    libovolna cibule (pouzivam zlutou)
    kus uzene slaniny (nekdy jako spek, prote slany sadlo)
    kus uzeneho
    tapiokova mouka (je bezlepkova muzes pouzit i hladkou)
    sojovka (pouzivam random tmavou bez cukru)

    Nejdriv pripravim maso, makrajim na platky a pak na kosticky asi 3-5cm kousky, pokapu sojovkou a poprasim tapiokovou moukou odhadem je to tak polevkova lzice, pak promicham a necham. Fakt to nesolit. nebude to treba udelaj to ostatni suroviny.

    no a primo do remosky nakrajim na dno spek.
    na to nahazu papriku typicky pouzivam pomer cca 400g prsou a 1,5 200g papriky ale pokud mate papriku radi klidne to dve snese
    cibuli (jednu vetsi) oloupu nakrakjim na 1/4 a pak na platky asi 1-2cm a nahazu na papriku, na to uzeny a na to vsechno kureci ktery se za tu chvili trosku "namarinovalo".

    Vrsek toho lehce promichnu ale ne ode dna na dne chces mit spek ten se nepripaluje.

    remoska mini, 25minut, po otevreni hned promichat a snist nez to udela nekdo za tebe :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Takze neschopen fotky hodim sve dva recepty

    1.) snidane pro bezsacharidovou snidani (napr pro lidi s adhd) na vice dni

    Mlety hovezi s veprovym mix, pepr asi pul cajovy lzicky mleteho cerneho pepre z albertu, pokud mate cerstvy tak ekvivalent
    Hodne knminu (polevkova lzice na 400g)
    asi dve lzice tmave sojovky (ta byva bez cuku). Tmava aby jsi vedel jak jsi to zamichal.

    promichas a hodis do lednice na rano. No a rano vyvalis kulicku asi 60g rozplacnes ji a das na 20minut do remosky a hotovo.

    jim to pouze takto. odbourava to dopoledni pokles energie.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XARGH: no spirala co iinyho :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    RAINBOF: dik za pokus o oziveni :)
    ...popravde nevim, jak se udrzuji takto odborne kluby konverzacne nad vodou :D

    Remoska mini je skvela, dokonce jsem s ni cestoval na montaze a tezce usetril za zradlo - kotlety, vypecky atd.
    akorat mi tam neco shorelo a stale jsem ji nedal neopravit :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    remoska je mazlík. Věděli jste, že v Británii má velký fanklub, zejména mezi majiteli obytňáků, protože přeci jen proto, že jsou na cestách, se nevzdají svého Sunday roastu, že :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    takze kdo ma remosku bez napisu "remoska" je lepsi nez ... :) (zert ve snaze to tu ozivit)
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Dnes výročí!

    Ochranná známka pro známý český vynález Remoska byla zapsána 21.července 1964. Malou přenosnou elektrickou troubu vynalezl soukromník Oldřich Homuta, ale jeho dílna byla znárodněna a troubu pak vyráběl podnik REMOS (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam