• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    COURT: vlastni kompost, kompostarna...idealni je nedriv travu posekat, nechat trochu oschnout a pak sebrat. mnohem lepe se rozklada na kompostu a tolik nesmrdi. nehlede na to, ze se zmensi objem.
    KRAKI
    KRAKI --- ---
    Dali jsme dohromady novou verzi našeho webu - www.partero.cz ,snažíme se dělat zahrady jinak,než "kolem plotu Thuje a vlnity zahon plny borky a zakrslych jehlicnanu.. tak snad nám to vydrží

LACIFER
    LACIFER --- ---
    máte někdo tůje? něm fest přerostli, tak sme je fest zkrátili a už se zase derou na svět...
    potřebuju radu na zastřihávání... máj cce 2.5m a já uvažuju jaký koupit zastřihávací nůžky... jestli stačí čepel 45cm... počítám že to je dost málo...
    a vůbec, jaký máte zkušenosti s timto nástrojem...?
    tip na značku a model by nebyl?
    jde mi o něco jako toto
    http://www.garten.cz/images_data/3375-zive-ploty-1.jpg
    http://www.mountfield.sk/media/elektrick%C3%A9-n%C5%AF%C5%BEky1-e1310110114498-500x273.jpg
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    KAZMON: tohle mam ted z rican pujcene, 600m2 za dva dny, uhrabano, pecka, jen ruce necitim :) a jdu sejt travu :)
    NILA
    NILA --- ---
    spýtam sa, ako je to s hnojením zbytkami kávy? iba to rozhádžem okolo sadeníc a nechám tak, alebo to má svoje pravidlá?:) ďakujem moc
    FOOLANGEL
    FOOLANGEL --- ---
    ahoj
    muzete mi nekdo prosim poradit, kde sehnat po Praze v mensim mnozstvi nez 50kg pytel keramický písek (sklenářský) a trideny sterk?
    diky :o)
    SASOS
    SASOS --- ---
    tak posilam vysled meho snazeni, je to potazene Ginegarem a na konstrukci je to prichycene svarenim zehlickou. Jinak zakon schvalnosti funguje, takze na dvere od foliaku uz mi Ginegar nevysel...

SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    BIOH: puntickar by usazoval do sterku:) muzes udelat loze ale vlhkost imho nevadi, jde o to zhutneni podkladu.
    BIOH
    BIOH --- ---
    SNUPAK: lepší usazovat jen tak do hlíny nebo udělat lože z písku / štěrku?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    BIOH: no mam:) co by te zajimalo? kamenolom si zvol podle druhu a barvy kamene co se ti líbí, zavolej tam a domluv se ze si prijedes vybrat. vetsinou se ochotou zrovna neroztrhnou...doprava vetsinou vlastni plus jerab. auto s rukou je taky mozny ale slozi ti to sotva za plot. hodne zalezi jak daleko od mista kam zajede jerab chces ten kamen umistit. 4-5 tun to mas tak 2 - 2,5 kubiku velky kamen.

ten kamen bude nejlip vypadat zapusteny do terenu. je dobry pripravit si jamu 30 - 40cm hlubokou ( podle velikosti a tvaru), nejaky kameny nebo tramky na podlozeni bude-li treba (jerabnik musi vytahnout kurty na kterych bude sutr viset) no a pak zahazet zemi a hutnit. zalezi podle stability ale vetsinou neni problem..

bezna cena je kolem 200.- za tunu. nekde maji kategorii zahradni kamen a to pak je kolem 1200.-/t. dopravu a jerab sezen nekde v okoli, ujete kilometry jsou velka polozka..
    BIOH
    BIOH --- ---
    chceme do zahrady kamený monolit - máte někdo zkušenosti s nějakým kamenolomem, dopravou, pokládkou etc... asi něco kolem 4 - 5 tun
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    FEFTAN: tak předne si myslim že dávat to do pytlů neni uplne ono, hlavne kvuli pracnosti jinak v plastovym pytli bych se bál nejakýho trochu jinýho procesu toho hnití /rychlejšího/ takže tam by mohl bejt po tech pár mesících kompost jinej předne pustí hodne vody která bude ne dne pytle.. možná ve spodní části pytle udelat nejaký odvetrávací díry by asi fungovalo dobře.. dál je třeba počítat v jaký fázi to je pokud je to málo tak bych šel do igelitu s se spodním od vetráváním / ale necpal bych to moc / a v postoupilejším stádiu rozkladu bych rači zvolil jutový pytle tam už by to mohlo bejt docela jedno že se k tomu dostane víc vzduchu... co je ale uplne nejpřednejší bych zkusil vymyslet jinej způsob skladování... pro vetší množství kompostu bych volil 1/diy konstrukci z kari sítí s tim že ideální na následnou manipulaci je udelat na jedný strane odjímatelnou spodní třetinu /kvuli odberu.. 2/jinak se obdobný klece prodávaj dle velkosti a materiálu od dvou do peti táců jestli budeš chtít pošlu odkazy....
    FEFTAN
    FEFTAN --- ---
    Nedokázal byste mi někdo poradit v čem nejlépe skladovat(maximálně pár měsíců) kompost?
    v prodyšnejch pytlích anebo naopak v plastovejch neprodyšnejch pytlích? mám ho najednou nějak moc a chtěl bych ho krapet uložit na léto
    SASOS
    SASOS --- ---
    KAZMON: diky pane za nakopnutí :), práve jsem se zamiloval do toho matrose :) Ferona hlasa 15Kc bez dane/m 10mm hladkyho prutu. Ginegar vyjde na 260kc/ m odvinuty z role siroke 6m. To bych se mohl vejit do 2 litru. Jupi jeee.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    Foliovník z tech trubek neni nezajímavej, já bych se ale vrátil ke klasice a to jak kvuli cene, bytelnosti, tak kvuli zjednoduššení stavby:
    svařovanej nebo zdrátovanej foliovník z roksoru... //v průmeru0,5cm// roksor stojí ve ferone cca 15kč bez dane za metr.. čož je zahubičku když spočítáš že je třeba 3x4m /do oblouků/ plus 3x3m /podélne kvuli stabilite/ což se vejdeš do pěti kila...
    na různý vchody a otvory na větrání bych nevymejšlel nic složitýho, jen bych vetší přesahy folie..
    co do krásy nic moc, ale videl sem jak se spodek, do cca 0,5m řeší barevnou agrofolií. Videl sem zelenej, ale myslim že jakákoliv přírodní barva to napohled určitě zvedne....
    pro představu:

SASOS
    SASOS --- ---
    BUBLINATOR: diky, ty spojky si asi odpustim, protoze by to zbytecne prodrazovaly.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    kdyz si to tak predstavuju, tak by to asi slo udelat cely z pe trubek a mechanickych spojek connecto a pak bych ty trubky asi naplnil piskem at je to stabilnejsi. na slunicku to sice rychleji degraduje ale nejakou dobu by to melo vydrzet. vyslo by te to asi na sest set
    SASOS
    SASOS --- ---
    zdar, chystam se letos na foliak, nemate nekdo zkusenost se stavbou z PE trubek a obloukova konstrukce? Chci neco maleho na zahradu, pocitam 2x3m.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    ok, rozumím:)

KAZMON
    KAZMON --- ---
    BUBLINATOR: hele mohli bysme polemizovat:
    já mám nastraosti asi 100 myskantáku a 70 peniset už třetí rok a na podzim stříhám většinu z nich každej rok. nekterý lidi to vyložene vyžadujou z důvodu připravenosti na jaro čili nejde o lenost... nezamrzná hloubka//je hloubka, kde je v nevetších mrazech nad nulou// je u nás podle oblasti a druhu půdy až 150 cm, jenže tady nejde o nezamrznou hloubku,ale o hloubku kam se dostane ten intenzivní mráz, kterej tomu už ubližuje....beru v povedomí, že sou trvávy zamulčovaný dostatečnou vrstvou borky..a navíc opakuju, že šlo o okrajový téma jestli ten človek na zahradě třeba má....atd.

sry nechci prudit sem rád, že sem přispíváš :) mám proste takovejhle názor na to a vim, že se se spoustou odborný veřejnosti neztotožnim, jenže vetšinu témat rozebírám s lidma co se v tom pohybujou nejakej pátek a netvrdil bych tady nikomu neco zámerně spatne, k tomu nemám důvod...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam