• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KUTAS: Díky.
    KAZMON: Normálně tam právě dáváme jen trávu a odpad z kuchyně. Nevim přesně, kde to je zakopaný, nebyla jsem u toho (to bych to zatrhla), a nemám moc chutí se v tom hrabat... Poměr kýbl:kompost je asi v pohodě, tipuju tak 1:50. Asi to teda přes léto nechám, na podzim přeházíme, a budu doufat, že už to tam nebude poznat... Díky :-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KAZMON: co jsou přesně dřevěný rošty... mulč? barevná štěpka nebo pikon? :)

Kačírek mi právě nesedí, po čase se ty šutry zanesou a není to moc funkční... mám asi tu "ledvinovou" zahrádku, ale cílem teda je postupně tu kůru už nedávat a nechat ten prostor zarůst kytkama co tam díky vrstvě kůry dostaly náskok před plevelem.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    RYBKA:hlavne bych rek ze je nejdulezitejsi co do kompostu normalne davate... a pokud si nekompostujete prevazne travu a cas od casu odpad z kuchyne tak bych to zas az tak neresil.. jinak nevidim jedinej duvod to v tom kompostu nechavat, pokud to uz neni rozhazeny...pokud ano a objem celyho kompostu je velkej tak, ze by to nestalo za to vymenit.. doba : existujou ruzny kultury a enzymy.. plus za me,hmotu ( nedrevnaty material ) horkou vodu, a za tri tydny prehazet aspon co je mozny.... doba toho rozkladu bude dana normalni dobou tvorby kompostu. zalezi hlavne na typu komposteru akupodivu dobe prosychani, protoze kompost co neprosycha trva leta bakterie nebakterie.
    nejaka ta jedovatost: tam zase zalezi na pomeru odpad/kompost na kolik zhruba litru kompostu ten kybl byl?
    btw komposty se tu resili kdysi dost ....

KUTAS: tak rec je spis o tech kycovychvlnovkach po obvodu zahrad ... ty dreveny rosty jedou nejvic , ale nejdou pouzit vsude ..davam mulc, ale treba barevnou stepku. barevnej pikon nebo prave zminovanej kacer... jasne ze pouzijem mulc ale pokud se to do zahrady hodi, oddeleny zahon od zbytku treba zidkou( pri ruzne vysce terenu) nerezem i treba zeleznicnimi prazci v konecny fazi pak ani mulcovat neni treba a vypada to taky dobre .. uniformovany sypani borky do ledvinkovych zahonu je hruza... a nedaval sem ji nikam fakt roky
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KING: je to jak rikas. vlastne dvorek vedel parkovaci plochy. dal jsem to sem pro predstavu tech rovnejch linii.
    pozadavek od majitelky byl prave hraci placek pro deti.. v tyhle chvili to taky uz vypada jinak: ty juky jsou vystrihany do podchodu a kaminky ,presne jak rika Houba, jsou uz po dvou letech uplne cerno zeleny.. meju to nakejma spesl pripravkama, ale vysledek nic moc..
    Prave s ni resim ze nainstalujem drevene chodniky primo na vrch tech kamenu. jestli ji presvedcim tak to sem paknahodim
    (foto puvodni dvorek od firmy cca 5 let dozadu)

KUTAS
    KUTAS --- ---
    HOUBA: prostory, které je složité sekat nebo je sekat nechceš.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KUTAS: A řešení čeho?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RYBKA: podle mě rok je jistota, dobrý je obecně ten kompost 2x do roka přeházet... teda s ohledem na nějaký obojživelníky co se tam můžou vyskytovat.

HOUBA: jaké je jiné řešení než mulčovací kůra?
    KING
    KING --- ---
    HOUBA: "nejak udrzovane" a "bez plevelu" jsou dve rozdilne veci.

A propos ten hlavni kacirek je na strese garaze kde neni zadna hlina, tam to nehrozi. A v tech zahonech se s tim pocita...

Ale jasne, postrehy beru a dekuju, take jsem zvedavy jak to dopadne, uvidime za par mesicu.. :)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KING: podle mě k řešení zahrady patří i řešení údržby, to je normální. A ano, není to koupelna, ale na druhou stranu to chceš mít jako rozšíření obýváku, jako obytný prostor, čili se dá asi předpokládat, že to nějak udržované být má.

Když takhle roste něco přízemního ve spárách v dlažbě, tak je to pěkné. Ale zaplevelený kačírek mně osobně atraktivní nepřijde.

Nechci ti to nijak kritizovat, jen říkám své postřehy.
    KING
    KING --- ---
    Jakmile jsem zacal resit zahradu vsichni, se kterymi jsem se o to bavil, drive ci pozdeji nadnesli plevel a jak ji udrzovat "cistou". A ja doted nechapu proc? Je to zahrada, ne koupelna. Kdyz tam vyroste neco, co se mi nebude libit, tak to vytrhnu a udelam to v pripade, ze to vyroste nejak vic, a tak to tedy nebude problem. Jinak at si tam roste uplne cokoliv, naopak doufam, ze vsechny ty skviry a mezery zarostou plevelem.

Nechci se o zahradu starat, nejsem zahradnik, neumim to a nechci tim travit cas. Vybral jsem si proto takove reseni a filozofii, ktere s tim pocita.

Pro predstavu, co se mi libi:

HOUBA
    HOUBA --- ---
    KAZMON: tak mulčovací kůra je taky zlo, o tom žádná :) ...ani fólie pod kačírkem nezabrání plevelu na věky, jednak nalítaj semena shora a i ze spoda ji časem něco proroste (nehledě na to, že když jsou tam nasázené nějaké rostliny, tak plevel proroste těma dírama u těch rostlin). Dále se z něj špatně vyhrabává napadaná biomasa (a pokud jsou kamínky malé, tak to nejde ani kloudně vyfoukat). Jako kamínky jsou rozhodně pěkný, ale jen když je to nové nebo když se to dobře udržuje, jakmile v tom začne růst plevel nebo tlít listí, tak už to vypadá hnusně.

KING: no pokud se na té zahradě budou děti vyskytovat, tak ty si ten prostor na vyblbnuní prostě udělaj :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Mám dotaz - když nám instalatér zakopal do kompostu kýbl hnusu z ucpaného záchoda, je kompost ještě použitelný na zeleninové záhony? Jak dlouho to nechat uležet, aby se to nějak neutralizovalo? Nebo je to už úplně nepoužitelný?
    KING
    KING --- ---
    To drevo na strese (dole na prvni fotce) tam byt nemelo, mely tam opet byt ty betonove dlazdice, ale nevychazela na to nosnost strechy, je to kompromis ze ktereho take nejsem nadseny.

Barvy by mely vyrust - vetsina veci zasazenych v tech zahonech je barevna.

HOUBA: prostor na vyblbnuti by byl fajn mozna na zahrade o dvounasobne rozloze, na takovemhle prostoru se to tam proste nevejde. Tuhle zahradu mam jako rozsireni obyvaku - dalsi obytny prostor s mistem a vareni, sezeni a pod.

Zahrada jako KAZMON prijde naprosto nesmyslna zas me, pokud by byla sama o sobe (take predpokladam, ze je to jen kus vetsiho celku) protoze se neda nejak vyuzit, kam si tam sednout, najist se, ... Kazdy ma proste jine pozadavky.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    Poslední dobou se snažím ty rovny tvary nacpat kam se da.. Ve výsledku je to proste příjemnější než ty polooblouky vlnovky a rádoby přírodní řešení

KAZMON
    KAZMON --- ---
    Me se na tom ta modernost naopak líbí oproti všudypřítomné zvlněné mulcovaci kůře s přirozeným trávníkem je to nádhera ....
    Pod Kačer se da nacpat antiplevelova folie, ale pravda je, ze ta kombinace drevenejch chodníku, který mi přijdou na údržbu i vizuálně skvělí, a Kacero-dlazbovy chodníky je podivná. Nehledě na tu nepraktickost pro decka v pískovišti, ale to uz se tu řešilo...

Stále mi tam chybí ty barvy a ted když na to koukam tak by tam sedly nerezový truhlíky pekne zapusteny do terénu
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KING: Mně se kdysi tyhle "moderní designový" zahrady líbily, ale postupem času (možná proto, že je toho teď všude spousta nebo prostě stárnu) se mi líbí méně. Přijdou mi takové neútulné. Ale samozřejmě je to věc gusta.
    Nevim, jak moc třeba je tahle zahrada vhodná pro děti, nepřijde mi, že by tam měly dostatek prostoru, kde se mohou vyblbnout (aniž by neublížili sobě nebo něco nepoškodily).
    A na moje gusto tam máš moc kamínků, což je na údržbu (pletí,...) celkem zlo :)
    KING
    KING --- ---
    PETINY: Modrin
    PETINY
    PETINY --- ---
    KING: to je borovice nebo nejakej jehlicnan ta podlaha??
    KING
    KING --- ---
    KING: + brectan a vino na zdech a rozne zacistovaci detaily...
    KING
    KING --- ---
    Tak muj projekt (KING) uz se blizi k zaveru, nejaka dokumentace:

Jeste chybi griil a nabytek do pergoly (lavice, stul a zidle) a aby to vsechno dorostlo... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam