• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    LINKOS: no ja Myslel že by to mohlo byt na navysenych záhonech být jednodušší. Zahrada je celá zatravněná. Nevím jak to upravit na klasickou zhradu .... Zatím
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CIANKAL: pokud pujdes 40cm nahoru,tak je podle me kopat do zeme uplne zbytecne.
    U tech cihel bych se vykaslal na tu nopku, pokud to jsou cihly ktere jsou zvetrale,nebo malo vypalene,rozpadnou se tak jako tak,pokud jsou dost pevne,tak vydrzi.
    Tu sit dolu bych asi dal,muze a nemusi byt potreba.
    Jeste takova otazka,proc si se rozhodl pro vyvýšené zahony? Nechces si radeji zkusit neco vypestovat na klasickych zahonech? Usetris si spoustu prace na zacatku.
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    Ahoj . Budeme se stěhovat z města na vesnici kde je 1000m zahrada. Plánujeme si vypěstovat nějakou zeleninu.j sem kozel zahradník. Nemáme žádné zkušenosti s pěstováním krom bylinek ...
    Planuju zvýšeny záhon. Máme dost organické hmoty . . Na internetu jsem našel návody. Planuju jid do zeme půl metru. Na dno síť na králíkárny. Na to vrstvit vše co na zahradě bude. Okraje planuju ze starych očistných cihel. tak 40 cm.

Mám na vnitřní stranu cihel nabít mopovou fólii nebo fólii na zahradní rybníky ?
    Čím to osadit ? Předpěstovat ze semen nebo nakoupit sazenice.

Pak planuju pěstovat brambory v pytlích. Nějaký tip ?

Díky
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    R6ANDREW: Kompletní ne, ale to co jsem tam našla bylo i v tom lidl pytlíku plus neco navíc(kopr mi tam vylezl taky ) Osobě si myslím, ze na jaře to mit budou. Kazdy rok tam kupuju semínka podobných směsí.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ANAT0MI: obavam se, ze uz to asi mit nebudou, ale dekuji. Jinak to slozeni jsi nasla nekde komplet? Ja nasel jen cast, aby si to nemohl prave namichat kazdy..
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    R6ANDREW: Kdyz koukam na obah semen te strakonicke louky, tak podobny jsem koupila za 5kc pytlik v lidlu ta smes se jmenovala Summer cottage mix. Na pruh dlouhy cca 8mx 30cm jsem pouzila 4pytliky :) A je to parada! je to v zahonu co mam i tulipany a narcisy, ty odkvetly a uz tam byl porost chrp a ostatnich kytek. A kvete to dotedka akorat postupem doby se meni barvy :) zacinalo to ruzove bile. pak to preslo do zluto-modro oranzove a v teto podobe to tak je. Schvalne nestriham odkvetly kytky jen at se to poradne zapleveli :)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    R6ANDREW: Je to celkem drahé, skoro dvojnasobne oproti jiným kvetnatym loukam na trhu. vysevek je cca 1 - 2 g/m2

Květnaté louky | Planta naturalis
    http://plantanaturalis.com/louky/
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj vespolek. Chtel jsem se zeptat odborniku na osivo Strakonicka louka. Videl jsem to v zachranne stanici Makov a potrebuju to mit na zahrade:) Na netu to prodava snad jediny clovek a to za 626 kč / 100 gr. To asi upadl. Nema ani uvedeno, jak velkou plochu s tim jde osit. Proto bych se rad nekoho zeptal, zda s tim ma zkusenosti, co v te smesi je, a jestli je vyhodnejsi to pak pokoupit zvlast, nebo opravdu musim jit a vyplaznout gazi za 6 hodin prace..

Potrebuji tim osit docela dlouhy pruh v zacinajici snad-perma-zahrade, abych ji udelal prijemnou pro hmyzacky. Tak abych nakonec nezjistil, ze na ten pruh budu potrebovat kilogram, to by me omyli..

Dekuji pekne
    KING
    KING --- ---
    Dalsi update, jak veci rostou. Moc prijemne misto na existovani a vareni.

Take je tam uz vice barev, jak nekterym lidem chybelo ;)

KAZMON
    KAZMON --- ---
    KUTAS: Tady se vrátím, tak dřevěný rosty jsou prehrazeni obecné plochy od záhonu, jako "strop" navazujici prkna různé délky serujici k výsadbě, nemely by byt moc nahusto a mela by se pod to položit netkana folie aby zadrzovala vlhkost a samo ze eliminovala plevel ...

Mulcovaci stepka je v podstate nabarveny odpad ale z masy nikoli z kůry, vlastnosti velmi podobný kuře ....Nerozklada se tak rychle a působí vic uklizene než kůra ... Je to drahy no !

Mulcovaci pikon je vpodstate skvara, ale přírodní vulkanický kamen typu keramzit, terakoten. Velká výhoda je, ze nikdy neshnije a neztratí na kráse, take ma kupodivu (podle druhu)vysoký obsah živin, různé barvy..
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    Souhlas ze habr radši do větší zahrady.. Neni asi nereálný ho usmernovat jak do stran tak do výšky, ale ta prace.... Jinak obecně kombinace různých druhu do plotu se nedoporučuje z důvody různých nárůstu některý rostliny (třeba zrovna ten zimolez) je vesměs agresivní a ostatní druhy pomaleji rostoucí muže snadno zahlusit... Je třeba u toho myslet ... Azalky rododendrony bobkovišne jsou si hodne podobný a proto to funguje ( za me ta nepravidelnost v plotě teda nic no). Jiná věc je kombinovat to účelově : dristal( berberis) do podrostu bobkovišne funguje pokud je souvislá rada dristalu tak tim neproleze ani mys a dristal je nízkého vzrůstu tak se navzájem neotravujou...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    NESKY: já mám hodně bobkovišně, rododendrony, tisy... pak takovej stálozelenej keř co bývá hodně v parcích, ale to netušim, jak se jmenuje.
    Osobně preferuju nějaké kombinace... třeba po 3 od jedné rostliny, aby to nebyla jednolitá stěna.

Habr mě lákal hodně, ale nakonec jsem do něj nešel... mám malou zahrádku a tak nějak mi sedí k nějakým větším prostorům.
    NESKY
    NESKY --- ---
    KAZMON: skvělé sem ráda za tvoje tipy, opravdu děkuju..mrknu na to a promyslím
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    NESKY: Cus, záleží na požadavku: rychlý narůst, vic údržby: popinavka (zimolez, psi víno, jasmin je krasnej záleží na druhu jestli opada) - hodne prace stříhání urcite i od sousedky atd.

Pokud nespechate na růst nechcete jehlicnan: za me nejkrásnější a nejprirozenejsi plot je habr sice je opadavý ale zhnedle listy většinou drží celou zimu...

Další min pravděpodobna moznost bobkovišeň - pomalý narůst,výška max dva metry, neopadava ta údržba neni taková...

Za me ten habr!
    NESKY
    NESKY --- ---
    ahoj, mám dotaz, co by jste mi poradili abych dala k sousedům k plotu? něco stálezeleného nejlépe, ale né tůje. Díky, sousedka je hrozně hodná ale leká mě páč na mě vždycky vybafne zvědavou otázkou a tak dále :D
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KUTAS: Ja jsem nic nesmaz, skoda no tady toho bylo na tohle téma hafo...
    Tak za me neni třeba plastovej ale jakýkoli samodomo z prken atd.
    Idealne by mela byt vlhkost okolo 50% pod 30% a nad 60% zpomaluje střední proces přeměny materiálu ... Při spravne velikosti a postupu prosychani je kompost( s trávy plus sem tam neco) hotovy do 15 týdnu s urychlovacem
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KUTAS: My máme klasickou hromadu v ohrádce, jak to vždycky mívala babička.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KAZMON: jinak když se vrátíš k tomu kompostu, tak to neuškodí (zkoušel jsem historii, ale nějaké příspěvky jsou vymazané, odkazy nefungují atd.).
    Mě třeba zajímá, jak je to s tím prosycháním - myslel jsem, že kompost by měl být v ideálním stavu vlhký, tzn. ne moc prolitý vodou, ale zase by neměl úplně proschnout.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RYBKA: ještě je dobré tam dát třeba vrstvu normální hlíny, to tomu kompostu docela pomůže. Jinak já pod pojmem "kompost" nevnímám takový ty plastový pixly co se do nich hází jenom tráva a nic jiného - i když i tohle sousedi provozují a relativně jim to funguje (často tam dohazují nejrůznější enzymy).
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KUTAS: Díky.
    KAZMON: Normálně tam právě dáváme jen trávu a odpad z kuchyně. Nevim přesně, kde to je zakopaný, nebyla jsem u toho (to bych to zatrhla), a nemám moc chutí se v tom hrabat... Poměr kýbl:kompost je asi v pohodě, tipuju tak 1:50. Asi to teda přes léto nechám, na podzim přeházíme, a budu doufat, že už to tam nebude poznat... Díky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam