• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    rozbalit záhlaví
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KUTAS: A tím se dostáváme k dalšímu problému - květináčový efekt. stav kdy okolní zemina je o tolik méně kvalitní než bal, že kořeny vůbec nemají snahu do okolí kořenit. kořeny se kroutí po obvodu vysadbove jámy až nakonec zadusí samy sebe. příznaky jsou slabe přírůstky, náchylnost na sucho, stabilita.
    předchází se tomu větší jámou a smícháním vysadboveho substrátu s okolní zeminou.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Je pravda, že když jsem teď sázel asi 3m strom, tak jsem na ten malej bal docela čuměl (ten javor jsem neviděl, tak nevím, jak vypadal bal u něj, ale předpokládám, že podobně). Právě na tom jílu to může být riskantní a klidně to nechám ještě teda minimálně další rok u toho javoru. Docela chápu, že ty stromy prakticky nerostou, protože než se prohrabou tím jílem, aby dokázali zásobovat už teď tak velkou korunu, tak je to makačka.

Jinak pravidelně ty kůly kontroluju a postupně je uvolňuju, aby to ten strom zbytečně "neškrtilo" a je to pak volnější a volnější + stejně tak povoluju i rákos co je kolem kvůli spálení sluncem.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    SNUPAK: Tak no, podobný věci se stávají prave při "moderním" vysazování z predhnojenych balů, ono to svoji logiku ma protože v zahradnictví chtějí,aby stromek dobre fungoval v balu a vlastně neví kdy ho prodají tzn. Ze ty hnojiva jsou na roky... proto se doporučuje nechat kůly déle, protože strom spotřebovává živiny v balu a nemá tendenci korenit... naproti tomu prostokorenač zakoreni rychle, ale koruna se tvoří pomaleji protože prave nemá dostatečný základ živin ...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KAZMON: Ano, zásadě souhlasím. ten úvaz rozhodně nemá být pevný a omezovat pohyb. už jsem viděl kulovytý javor, kterému narostla koruna tak, že po odstranění kůlů spadl po prvním větru. to doporučení na rok se týká hlavně komunálních výsadeb, kde nepéče o kůly může způsobyt více škody než užitku.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    SNUPAK: Tak na tohle bych rad argumentoval tím, ze v lesích se běžně nechávají trojnozky až do jejich úplného vyvracení, rozložení... např u prostokoreny výsadby bych to uznal, ale spoustu na hnojenych balů ty stromy vůbec kořeny nenutí protože zkratka maj vše co potrebuju takže tam i ten rok muže byt nedostatečný. V podstatě nejde o vyvracení stromu ale o jeho zakřivení větrem a následného koreneni nakrivo ....
    co se týká kuláků, opěrných kořenů tak ty jsou jaksi geneticky daný... v poslední radě ona pasovina musí byt vždy volná strom v mírném pohybu neomezovat a ve skutečnosti vůbec neskrtit.... není pravda, ze stromek ma pevně kopírovat kůl, jde ve skutečnosti o působení deste a větru a zamezení posunu balu v půdě ( v případě trojnozky vnějšímu mechanickému poškození )
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KUTAS: Jeden tábor tvrdí, že se kůly mají odstranit po roce. je to proto, že omezují pohyb stromu a ten tak nemá snahu tvořit operne kořeny. muže se pak stát, že se vyvrátí po odstranění opory. Také špatně provedene kůly často poškozují kůru stromu. pozor na to.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    THEODORT: kam ji ulozit mam,jak sudnat vim taky.
    Me jde o zkusenosti s folii,nechci poradit at si poridim sklenik
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    THEODORT: sklo do oblouku neohnu
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LINKOS:
    THEODORT:
    resp. pokud nemas nejakej genialni system jak folii na zimu bez poskozeni sundat a uschovat do sucheho a teplotne stabilniho prostredi, tak sklo
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LINKOS: sklo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nejake doporuceni folie na foliovnik,vali se mi tu nevyuzita konstrukce. Neco co se nerozpadne po jedne sezone...
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KUTAS: Pokud je jeden kůl tak to vizuálně zas tak moc nevadí a nevidím důvod proč to tam další rok nenechat...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KAZMON: jen jeden kůl. Větrná hůrka to není, ale občas fouká opravdu hodně - klasická zástavba, jak se dělají takové ty větrné díry mezi domy.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KUTAS: Ono tři roky na zakoreneni je dost i v jílu, průměr kminku víc jak deset Cm bych se asi nebál.... celkové bych se po třech letech nebál.... nicméně záleží na sile větru, pokud ste na větrný hůrce tak třeba ještě rok počkej. Mate tam kůl nebo tři kůly u stromku?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Když vysazujete větší stromy (2-3m), kolik let u nich necháváte ten držící kůl? Mám už takhle 3tím rokem jednu sakuru a jeden javor... oba mají přes 2m a pořád ještě mají malé přírůstky - máme tady hodně jílové podloží a zjevně se jim nekoření dobře. Jen já bych ty kůly dal už pryč, ale prý mám ještě počkat.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    HYSTERIA: buď vysadit nanečisto někam do rohu, klidně vedle sebe a zahrnout, nebo naskládat vedle sebe a zahrnout štěpkou, kurou, kompostem.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HYSTERIA: tak pak opravdu radši přihrnout..., ale v tomhle úplně odborník rozhodně nejsem. Měl jsem takhle přes zimu vcelku velké buksusy.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    KUTAS: ještě dodám, že zemní práce dodělají na jaře.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HYSTERIA: Dokud puda nezamrzne, tak muzes sazet.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    Zdravím, jdu si pro radu. Pořídili jsme na (nově vznikající) zahradu stromy v balu s tím, že se měli sázet teď na podzim. Bohužel okolnosti nedovolí dodělat zemní práce a s výsadbou se bude muset počkat, což byla varianta se kterou jsem nepočítala.

Poradíte jak pečovat o stromy v balu? Jestli přes zimu přihrnout zeminou, případně další tipy k tomu, aby měli co největší šanci, že to přežijou, než budou moct být vysazeny? Jsem z toho trochu zoufalá.

Díky!

LINKOS
    LINKOS --- ---
    da se doporučit nějaký pařník co se nerozpadne po prvním vetříku? To co pradavaj třeba v obi,vypada hrozně chatrně.
    Pak jsem koukal vyhledove na skleniky http://www.vp-sklenik.cz/
    Mate s nimi nekdo zkusenost? Chtel byl nejaky velky asi 3,7 sirka,delka asi 8-10metru...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam