• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: nic - já to nestíhám, sním něco cestou do školy. Musíš přece něco snídat, je to zdravý. Ty mi tak máš co říkat!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: píšu dohodnout se. Dcero, co bys teda chtěla snídat, zajdem to nakoupit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: ne - protože tam klíčovou roli hraje puberta a separace. Bez změny přístupu (dotáhnu ji k dokotorovi násilím) dcera nebude poslouchoat nic, co matinka řekne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych to zas tak moc na tu psychologii, vzorce a komunikaci nesázela. Pokud se dohodnou na tom, co bude dcera snídat, vyřeší už kus jídla a ty psychověci jsou pod tím automaticky. Naopak si myslím, že vegeta země si z těch nekonkrétních sezení a postupů nedokáže odvodit, co dál. I já mám radši návod v ruce než uvědomění si ega a superega.

Co může matka udělat jako první? Dohodnout se s dcerou, jaké potraviny by mohla mít doma k dispozici ke snídani a svačinám, možná jí přidělit peníze, poličku v lednici a poslat ji na nákup. (Bílé ) jogurty, tvaroh, jablka, mrkev, ovesné vločky a podobně stojí jistě méně peněz než klobása pro pana otce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MADIETTA: mno - důraz na výčitky a na vinu jen málokdy vede ke změně - spíš to případného viníka víc zabarikáduje.

Nehledě na to, že jde o celý systém, kde jsou porouchaní rodiče a dcera to manifestuje. (zdravím dr. Gjuričovou a linkuji kazuistiku z Liberce)

O spících mužích a nenasycených ženách aneb a Anorexii
    http://www.sktlib.cz/publikace/anorexie.htm

Ty kazuistický texty se hezky čtou, ty odborný ... no kombinace odborného textu a velmi svého přístupu ;-)
    Výběr z publikací členů týmu SKT
    http://www.sktlib.cz/publikace.htm

Jinak imho je to celé fiktivní právě proto, že si toho matka všímá poměrně brzy. Což by v reálu spíš nenastalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Vinu nemusí být jen úmyslná.

MADIETTA: Už jsem ho našla, snad nejlepší, co tam byl.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: já jsem do té diskuse i psala, dost ostrý příspěvek, a v podstatě jsem taky psala, že hlavně záleží na tom, aby se dala do latě matka.

ZUZKAOU: Nevědomost neomlouvá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Vinu? Dělá co může. Jen to neumí - vegeta země...
    Respektive klíčem ke změně není další pokus o změnu jídelníčku, byť kvalifikovanější. Ale o změny komunikačních vzorců mezi rodiči a posléze s dcerou. Aby komunikace byla řešená slovy, ne tím co kdo jí a nebo nejí a kdo má moc někomu něco vnutit a kdo má moc něco odmítnout.

Teprve pak má pokus o nalezení vhodného stravování smysl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to je fakt. I ten stob by jim stačil, mají snad i rodinné programy.

Hlavně by bylo super, kdyby si matka naplno uvědomila svoji vinu a hned potom fakt, že ona může pomoci snadno, dobře a levně. Matně si vzpomínám na hodně lidí, co někdy v období střední školy začli jíst strašné nesmysly prostě proto, že doma zaveleli "nemáme čas a peníze vyvářet podle tebe, jez co máme". Holky, co chtěly hubnout, i kluci, co cvičili. Požadavky na půlkilo masa a dva tvarohy denně josu moc, ale dívčí jídleníček drahý není.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: jistě - k psychoterapeutovi zamíří matka, aby se pro začátek poradila jak jednat s dcerou. Zjistí že hodina psychoterapie týdně je vlastně fajn a zároveň zjití, že by se mohla začít učit vařit rozumně a dohodnout se s manželem na tom, aby se dále neničili jídlem. Jako vedlejší efekt se při tom naučí daleko konstruktivnějí komunikovat a tato změna rodinného systému by mohla dovést dceru k tomu, aby si PPP nerozjela.

Ale osobně si myslím, že celý příběh je fiktivní, byť téměř učebnicový.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: nějaké nápada mám, ale jsou takové dost na vodě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: pověsit ano, ale jaké má tohle řešení? Napadá vás něco?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Tady jedna matinka, co by zasloužila pověsit za uši do průvanu...

Nechci, aby dcera skončila jako anorektička - Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy
    http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=3&record=24606
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MAR_TINA:
    Mýty vs. realita v příběhu o veganovi, kterého zachránilo maso | Soucitně
    http://soucitne.cz/myty-vs-realita-v-pribehu-o-veganovi-ktereho-zachranilo-maso
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: No, mě to taky nevadí, a cpaní názorů taky nesnáším:)
    Tamto co jsem kdysi viděla mi přišlo zajímavý a nepatlal tam žádné rádobyvědecké blbosti atd.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: nevadí mi, když je člověk vegan. ALe když to hlasitě cpe ostatním a pouští se do naprosto nepodložené argumentace, překrucování faktů a vyvozování lživých závěrů, to mi vadí.
    Proto je dobré mít alespoň základní vzdělání a přehled, aby nám takoví lidé nevěšeli bulíky na nos.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Jako protiklad bych mohla někde vyhrabat video nějakého týpka co dělá bojové sporty, vyhrává a je (dost namakaným) veganem taky:) Bylo to docela zajímavé
    Když najdu, pošlu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    sice to bude zas médii ohnuté a bůhví jak převzaté, ale něco mi říká, že to bude pravda ;)
    Vegan se po 26 letech vrátil k masu, zdravotní potíže rázem vymizely – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/259921-vegan-se-po-26-letech-vratil-k-masu-zdravotni-potize-razem-vymizely.html

a protipól, militantní vegan. Používá základní fakta, ze kterých vyvozuje nesmyslné závěry, ale o to důrazněji je hlásá.
    Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte - Gary Yourofsky - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=yXMeuIQ3kz8
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    POZITRON: a nevíte, co se stalo s tou její holčičkou? já naposledy viděla, že si ji vzala do péče její matka...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MANXX: Já jsem to musela vypnout!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam