• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A taky mi nepřijde až tak nereálné, že se matka z rodiny, kde je na "dobrém jídle" postaveno skoro celé rodinné štěstí, lekne anorexie hned na začátku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Patnáctiletá hlavně taky pravděpodobně neumí vařit a když, tak jídla, co dělá matka. Takže hubnutí vezme do rukou tak, že bude jíst syrovou zeleninu a nic jiného. V patnácti letech člověk bez pomoci odborníka nemůže umět zdravě hubnout, takže já bych viděla cestu opravdu přes ten STOB, kde by naučili zdravě jíst celou rodinu, resp. ty z rodiny, kteří o to stojí.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MADIETTA: Věřila bych na reálný základ - příběh z okolí, dopis čtenářky, prolistovaná příručka STOBu (koneckonců, ono je to všechno stejné). Ale pravda je, že jsem se podobného blábolení ve svém životě natvořila dost, aby mi to bylo z příliš mnoha důvodů podezřelé:)

ALONSY: Ono je to fakt jak přes kopírák, tohle uvidíš leckde...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Tyjo, já bych možná netvrdila na 100% že fiktivní.
    U nás to bylo vlastně docela podobné, celá rodina s větší nadváhou, a jídlo od pečiva po přesně různé mastné, nezdravé věci (karbanátky, knedlíky...)
    A o změně taky v podstatě nemohla být řeč..
    Jenže to nebylo tak horrorový jak mi to zní teď a z toho článku.
    A za moje hrozně zlý návyky teď to asi nemůže na 100% protože alespoň nějaká pravidelnost v tom byla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MADIETTA: a tatínka! Ostatně na něj je sváděno to, že ženy nejedí rozumně. Respektive rodinej systém.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MALKE: protože ta nebohá [fiktivní] holčina nemá vůbec tušení, co a jak, jenom ví, že tak, jak to vede maminka, to fakt nefunguje, tak se prostě zkrouhla, co nejvíc to jde.

ZUZKAOU: ano, tohle by chtělo překopat především maminku, a to od základů.

A jinak ty články na ŠŽ fiktivní nebývají, on je to takový "rodinný" server dělaný na koleně a ty čtenářky, které tam problémy píšou, tam zhusta pak v diskusích přispívají a reagujou a fakt si nemyslím, že by to všechno páchala redakce (kteroužto tvoří dva a půl člověka ;-)).
    MALKE
    MALKE --- ---
    DIVA: Řeknu to takhle - pokud dítě spolupracuje, máš šanci. Pokud ne, můžeš se postavit na hlavu a bude ti to houby platné.

MAR_TINA: Že to byla surovina na buchtu mi na tom přišlo méně zásadní, než že to bylo prakticky jediné, co snědla. Když už se bavíme o téhle fikci:o))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no a proto se fiktivní matka musí srovnat a nebudou stačit jen informace o vaření a výživě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Když to beru s odstupem, který ta (fiktivní) matka pochopitelně mít nemůže, nelíbí se mi tahle část :
    "... s vařením je to taky složité. Peněz nazbyt nemáme, vyvářet a nakupovat pro ni extra je nereálné. A když začnu nakupovat a vařit stejně jako pro ni i pro nás, tedy nějak dietně, tak nevydržím s manželem a přiznám se, že asi ani sama se sebou. "

Vzato velmi přísně, ona odpírá dítěti zdravou potravu i přes to, že dcera už má následky na zdraví, je obézní.
    Jasně, že ta konkrétní (byť fiktivní) matka za to přímo nemůže. Vaří tak, jak se to naučila doma a jak chce její manžel. A tak, jak to dělá její okolí. Tím je dítě dost v háji, patnáctilá nemá kde vzít peníze na jídlo a jít si ho koupit a uvařit. A když si z rodinných zásob vezme jediné v jejích očích přijatelné, tvaroh, snědla jim surovinu na buchtu.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MALKE: ok, nemám děti, takže hurvínek v druhé světové. ale představuju si že není nereálné dítě kontrolovat a vést. přece jenom je to taky homo sapiens. ale nechcu se přít, v tomhle ta chybějící praxe může hrát svoje
    MALKE
    MALKE --- ---
    DIVA: A co budeš dělat, když rodiče chodí do práce dřív? A i když nechodí - budeš to kontrolovat? A když začne zvracet? Zkrátit řetěz není tak jednoduché, jak se zdá.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: zkrátit řetěz. rodič není výbava domácnosti

(článek na mě taky nepůsobí autenticky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: nic - já to nestíhám, sním něco cestou do školy. Musíš přece něco snídat, je to zdravý. Ty mi tak máš co říkat!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: píšu dohodnout se. Dcero, co bys teda chtěla snídat, zajdem to nakoupit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: ne - protože tam klíčovou roli hraje puberta a separace. Bez změny přístupu (dotáhnu ji k dokotorovi násilím) dcera nebude poslouchoat nic, co matinka řekne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: hele, já bych to zas tak moc na tu psychologii, vzorce a komunikaci nesázela. Pokud se dohodnou na tom, co bude dcera snídat, vyřeší už kus jídla a ty psychověci jsou pod tím automaticky. Naopak si myslím, že vegeta země si z těch nekonkrétních sezení a postupů nedokáže odvodit, co dál. I já mám radši návod v ruce než uvědomění si ega a superega.

Co může matka udělat jako první? Dohodnout se s dcerou, jaké potraviny by mohla mít doma k dispozici ke snídani a svačinám, možná jí přidělit peníze, poličku v lednici a poslat ji na nákup. (Bílé ) jogurty, tvaroh, jablka, mrkev, ovesné vločky a podobně stojí jistě méně peněz než klobása pro pana otce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MADIETTA: mno - důraz na výčitky a na vinu jen málokdy vede ke změně - spíš to případného viníka víc zabarikáduje.

Nehledě na to, že jde o celý systém, kde jsou porouchaní rodiče a dcera to manifestuje. (zdravím dr. Gjuričovou a linkuji kazuistiku z Liberce)

O spících mužích a nenasycených ženách aneb a Anorexii
    http://www.sktlib.cz/publikace/anorexie.htm

Ty kazuistický texty se hezky čtou, ty odborný ... no kombinace odborného textu a velmi svého přístupu ;-)
    Výběr z publikací členů týmu SKT
    http://www.sktlib.cz/publikace.htm

Jinak imho je to celé fiktivní právě proto, že si toho matka všímá poměrně brzy. Což by v reálu spíš nenastalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Vinu nemusí být jen úmyslná.

MADIETTA: Už jsem ho našla, snad nejlepší, co tam byl.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: já jsem do té diskuse i psala, dost ostrý příspěvek, a v podstatě jsem taky psala, že hlavně záleží na tom, aby se dala do latě matka.

ZUZKAOU: Nevědomost neomlouvá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Vinu? Dělá co může. Jen to neumí - vegeta země...
    Respektive klíčem ke změně není další pokus o změnu jídelníčku, byť kvalifikovanější. Ale o změny komunikačních vzorců mezi rodiči a posléze s dcerou. Aby komunikace byla řešená slovy, ne tím co kdo jí a nebo nejí a kdo má moc někomu něco vnutit a kdo má moc něco odmítnout.

Teprve pak má pokus o nalezení vhodného stravování smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam