• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    JAJITA: a co bys delala, kdyby ses ocitla bez prace a bez prostredku a byla by moznost "okrast" stat o par tisic mesicne? nevyuzila bys ji? radsi bys sla pod most teda?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: já taky nepotřebuju mít otevřeno 7 dní v týdnu, 14 hodin denně. A ty 24 hodinové obchody nechápu vůbec. Ale v současné situaci bych se zákona, jaký mají v Německu nebo Rakousku, fakt bála.

Bylo by mnohem lepší, kdyby nemuselo tolik lidí pracovat v neděli a místo n anákupy by se chodilo na výlety. Ale obávám se, že takový ráj zatím reálný není.

TAPINA: Já bych ji tak moc brala. Jenže od jara do podzimu dost nevyděláme, jelikož moc konzumujeme ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jenže to konzumní myšlení je následek celkového konzumního života. Doba, kdy se veškerá práce odvedla od jara do podzimu, v zimě se sedělo za okny zavátými závějemi a žilo ze zásob a v neděli se šlo pouze do kostela, se holt už nevrátí.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Já spíš žasnu nad tou samozřejmostí podvádět... :-/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Přijde mi to jako součást toho konzumního myšlení, kdy musí neustále být vše k dispozici. Po celý rok veškerá zelenina, ovoce, otevřeno každý den, zákazník nemusí myslet, všechno se mu naservíruje rovnou pod nos...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVA: Dělá svoji práci. Domů na návštěvu chodí většinou na udání. To víš, maloměsto.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MAR_TINA: teta přehání. jedna moje kamarádka se dokonce falešně rozvedla, dál spolu bydlí, a stát nic netrklo .)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Každopádně tvrdit, že nezaměstnaná bývalá prodavačka ze supermarketu to nebude mít tak zlý, protože na sociálním systému se dá podvádět a tím pár tisícovek získat, je dost zcestný.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Však jo, to se kolikrát i doma šoupe nábytkem, aby nebylo poznat, že člověk, co se nachází doma, je něco víc, než momentální návštěva.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: a to já právě neudělám, protože to není pravda. Představa, jak loudím u vzálené tety o bydliště.... Nebo jako jak? Každopádně manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost a kouká se na příjem obou. Moje teta dělá na sociálce a říká, že právě navštěvují "osamělé" matky doma a jak ráno vyleze chlap v pyžamu, je označen za přítele a musí prokázat, že tam nežije a neplatí.

To mi právě říkala teta v době studia na VŠ, že kdybych si dala bydliště jinam a prohlásila, že mě rodiče neživí, měl abych nějaký nárok. Ale nebyla to pravda, živili, tak mi to bylo fakt blbý.

(Jsme furt v teoretické rovině, já vydělám přiměřeně normálně a dávky nechci.)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: ale dyt to prepsani trvalyho bydliste u vydelavajiciho manzela/pritele neni problem, staci docasne a ze s tebou i nadale bydli a plati najem, jidlo a nevim co vsechno, to pak uz nikoho nezajima.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Jednou jsem to zjišťovala, a podle úřadů na tebe má očividně "vyživovací povinnost" i spolubydlící se kterým nejsi v naprosto žádném vztahu kromě bydlení pod jednou střechou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: nojo, ale musíš mít oficiálně holý zadek a celá tvoje rodina taky, abys měla nárok. Takže jo, na začátku života to získat lze a celoživotní flákači a vyžírkové to taky zvládaj.
    Jak už ale člověk něco má a bydlí s rodinou, počítá se příjem všech.

Patřím do skupiny hloupých, co si bydliště nepřepíšou a na úřadu nezalžou, no :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: no hele, nerikam, ze to kazdej potrebnej vyuziva, mozna za to muze spis neznalost, ale treba jeden znamej (doufam, ze si to neprecte a nezabije me, na nyxu je) je profesionalni flakac a na vselijakejch davkach od statu dostava mesicne cca 14 000 + si privydelava bokem prodejem dvd, takze ono se na davkach da zit i dlouhodobe. treba prispevek na bydleni je v maximalni vysi neco malo pod 6 000 (kdyz jsem byla zrovna bez prace, tak jsem i jako studentka vs mela 5 500 mesicne) a do prijmu pri vypoctu se soc. davky nepocitaj, takze to mas navic a skutecne te nikdo hlady umrit nenecha.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Radši bych vypla televizi než zavřela kravín :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: důstojné podmínky ano, ale nedojde se k nim jednoduchým zákonem, který zakáže nedělní prodej. Pomohla by podpora zaměstnanosti snížením daňového (a pojistného) zatížení. A příný dohled nad dodržováním současných zákonů.

Nárok na podporu v mnoha případech nevzniká, pokud ano, trvá 5 měsíců. Paní, co měla ve Žďáru nad Sázavou práci v Kauflandu, těžko najde jinou. 6. a další měsíce nemá nic. Sociální dávky dostaneš, až když vyluxuješ všechna konta, prodáš auto a nemáš vydělávajícho (alespoň 11 600 kč hrubého) manžela. S dětma možná dostaneš trochu víc a dříve. Ty dávky jsou cca 3000kč.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    TAPINA: To je slovo do pranice! Zmíním se o tom na příští pracovní poradě :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak jistěže, nepřetržitý provoz je třeba jen v životně důležitých institucích, jako jsou nemocnice, elektrárny a přirozeně televizní a rozhlasové stanice.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Naopak by ti nejslabší nebyli nuceni makat za tolik otrokářských podmínek :)

(Já souhlasím s Cornelou, bude konec světa!:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: tak by 1/7 těch lidí neměla práci žádnou. Co dál? Budeš je živit? Nárok na podporu nebo dávky už dnes pro mnoho lidí není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam