• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MAR_TINA: vubec paleodietu nepropaguju...
    a kdo rika, ze tvoje postava neni ideal???

a prosim nemluv se mnou jako s debilem, nejses jedina dospela a pracovita na nyxu... diky
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA, DIVA: Tyhle odpovědi jsem přesně čekala. No pro vaši informaci, kdysi jsem opravdu hodně shodila (asi 25 kilo) a v té době mi finanční a časové podmínky neumožňovaly večeřet jindy, než těsně před spaním v deset až jedenáct v noci, když jsem dorazila domů. Bylo to tehdy moje největší jídlo za den. A shodila jsem stejně. Takže s obezitou to nemá co dělat.

Jiná věc samozřejmě je to, co říká Cornela - někdy mi pak bylo ráno těžko nebo jsem měla pocit překyseleného žaludku. Ale od té doby takové ty moudré hubnoucí rady, v kolik se má naposled jíst, považuju jenom za pověry.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHMAIDA: Kolik ti je?
    Už chodíš do práce? Kolik máš dalších povinností?
    Volila jsi práci podle svého vzdělání a výše výdělku nebo podle množství pohybu, které v ní máš?

Mám práci střídavě venku, ale stejně se hýbu jen malý podíl času, většinu sedím u počítače nebo v autě. Máme zahradu, pracuji na ní, včetně zalejvání skleníku konví. To bude týdně víc věděr než spotřebovala pračlověčí rodinka. (Ale vodovod máme, to jo, od roku 1932). A ještě sportuju a jí stejky a zeleninu.

Přesto mám 5 kilo navíc. A víš co? Běžná pračlověčka by to totiž vůbec neřešila a moje postava by byla ideál - dost svalů a síly a dost tukových zásob, plné zdraví, dobrý zrak, všechny zuby, žádná zranění, žádní paraziti. ;)

Považuji paleodietu za další z teorií, nad kterýma zbytečně mudrujeme ;)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    myslim, ze hlavnim problemem nas vsech je, ze prilis premyslime, prilis resime a uz vubec neposlouchame svoje telo... zadusili jsme ho pod nanosy zarucenych lekarskych doporuceni, pocitanim kalorii, vydeje a prijmu a tak... ale prestali jsme se prirozene hejbat a pracovat rukama, sedime v kancelarich na zadku a mudrujeme nad dietama... pak se jdem mucit do posilovny, misto abysme pokaceli strom, nebo prehrabali zahon, natahali par veder vody nebo jenom chodili po schodech pesky misto vytahu... a pak misto abysme si dali normalni libovej kus masa a k tomu zeleninu, vyvarujeme tukozroutsky polivky, zereme nizkotucny mlecny, chemicky zpracovany vyrobky a pak brecime, ze sme tlusty, nemocny, ze mame exem atd....

tohle je bohuzel zvracenost dnesni doby, neposlouchame svoje telo, prirodu, delame to, co delaji ostatni a co radi chytri lekari...

je to jen takovy muj povzdech, nehodlam o tom dikustovat.... jen to jen muj nazor... ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHMAIDA: Jenže stravování slouží primárně k tomu, aby tělo dostalo potřebné živiny a energii. A ta potřeba vyplývá z životního stylu - délka spánku a bdění, množství práce a pohybu, druh obydlí a teplota prostředí, klima v oblasti, množství těhotenství a délka kojení, počet velkých zranění od mědvěda, množství střevních parazitů, přístup k vodě...

A k tomu měl paleočlověk maximálně 140cm a dožíval se 40 let.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    MADIETTA:
    CORNELA:
    DIVA:
    na stravovani se jako praclovek nevidim vubec nic spatneho...
    je to imho velice prirozene a co si budem povidat, vsechny pravidla zdravyho stravovani z toho vychazej ;)

PALEO DIETA
    http://www.paleodieta.cz/
    DIVA
    DIVA --- ---
    ARGANNAH: viz madietta, pračlověk mohl jíst jinak protože přijatou energii jinak využíval. a za člověka se zdravým metabolismem i příjmem můžu říct že 3h před spaním nemám hlad, resp jestli mám hlad, neusnu do tří hodin. myslím že když tahle samoregulace chybí, pude o součást problému obezity, ne o individuaitu
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: Argumentovat pračlověkama je naprostý nesmysl. Člověk civilizovaný je úplně jiný živočišný druh s jiným stylem života než prehistorický člověk, a to prakticky ve všech směrech - ve způsobu života, stravování, míře pohybu. Dneska, když si nakoupíš v supermarketu, nemusíš to všechno sežrat najednou v obavě, že dalších čtrnáct dní nic neulovíš.

Dodržovat nějaký interval před spaním je dobré mimo jiné taky proto, že oproti dřívějším dobám většina lidí spí mnohem méně, a období spánkového půstu mají tedy mnohem kratší. Když si jdeš lehnout o půlnoci a vstaneš v šest a těsně předtím ses najedla, těžko se divít, že budeš přibírat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No z mojí zkušenosti na tom tak moc nezáleží, spíš jde o to, co člověk před tím spaním jí a proč. Myslím, že když má člověk před spaním hlad, je stokrát lepší se lehce najíst, klidně půl hodinky nebo hodinku před spaním, než jít spát hladový a pak nemoct usnout. Ostatně hlad znamená, že tělo jíst potřebuje, tak proč mu to nedopřát.

Tyhle rady "v pět hodin nejpozději", "nejpozději tři hodiny před" atd. jsou stejně jenom blbosti. Úplně vidím toho pračlověka v pralese, jak si stopuje tři hodiny nebo s obavou kouká na blížící se soumrak, jestli si ještě může utrhnout to ovoce ze stromu, nebo musí zůstat o hladu až do rána. Blbost. Je to zase jako u všeho o každém člověku a jeho specifickém režimu, v kolik chodím spát, jak si rozvrhuju přes den jídlo a tak dále.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    prej se má nejíst tři hodiny před spaním, jinak je to jedno do kdy jíte... ;)
    WERKA
    WERKA --- ---
    GENTIANA: Já mám naopak obodbí, kdy za světla jím příčetně, jak se setmí, tak nepříčetně ;-) (včera třeba kus Studentské pečeti)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WERKA:
    MAR_TINA: to je nějakej antiramadán, že jako nejíte po setmění?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVA: jak kdy a jak co. Ale já peču jen občas. Ale buď z másla a nebo z hery.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: ty teda pečeš z hery?
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Moc se nekaj ;-), kdyby byl ten plátek bábovky jediný můj prohřešek, bylo by to prima. Mám nějaké neukázněné žravé a líné období
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hraje se o trans mastné kyseliny. Dražší tuky, jako třeba hera jsou ztužovány metodou, které je nevyrábějí. V másle je více transmastných kyselnin, než v dražších margarínech. Vyskytují se ji v přírodních produktech.

vis
    http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76812

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&ids=418&typ=1&val=35080
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: Kaju se. (Před hodinou jsme dogrilovali ;)))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Tak jsem tu šlehačkovou dneska v podvečer skutečně upekla. A neodolala jsem a ukrojila jsem si před cvhílí plátek (sice tenký - ale kolik je hodin, že...:-( ).
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MADIETTA: Tvarohovo-citronová bábovka zní skvěle, můžu poprosit recept (klidně do pošty, tady je hodně OT :) )? Maminka peče ráda, ale bábovku zrovna ne a můj táta ji má rád, tak že bych mu upekla nějakou novou variantu k narozeninám :)

TAPINA: Taky mi dřív chutnala.. pak jsem ji asi půl roku vůbec neměla (nebyla příležitost udělat si výlet na chatu nebo podobnou akci, kde jsem byla zvyklá to jíst) a od té doby si na čínské polévce nepochutnám :) Moc slané, moc mastné, nenajím se z toho..

JUPIII: Když už si mažu chleba něčím jiným než tvarohem/domácí pomazánkou/medem, tak si na to koupím radši máslo, než jakýkoliv margarín.. ta chuť je nenahraditelná. Štrůdl jsem sama ještě nepekla, ale máma i babička do něj dávají máslo.

Jinak když už (cca jednou za měsíc) něco sladkého peču, většinou jsou to muffiny s ovocem nebo brownies, obojí si beru třeba do školy jako svačinu nebo rozdávám okolí a ani do jednoho není ztužený tuk potřeba - brownies bez másla si nedokážu představit a muffiny jsou klasická hrnková olejová buchta v košíčcích se spoustou ovoce.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam