• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    _BENNY: Tak Werka právě píše, že ví...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WERKA: ale spíš fakt, že na břicho a prsa se špatně balí holky

myslis ze to ten sikovnej 13tiletej kluk jeste nevi?
    WERKA
    WERKA --- ---
    CORNELA: Řekla bych, že 13tiletýho kluka docela podceňuješ. Pokud se mu to vysvětlí, tak počítat určitě schopnej je a v počínají pubertě se i motivace najde (jasně, že ne prevence cukrovky a vysokýho tlaku atd., ale spíš fakt, že na břicho a prsa se špatně balí holky ;-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MADIETTA: protože máš rozum. Ne jako tohle. (Vím, že to proběhlo už v jiných diskusích, ale je to něco tak otřesného a tematicky vhodného i k diskusi o obézních rodinách, že to musím dát i sem.) http://www.youtube.com/watch?v=ABzMAuI1vj0
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono co po těch rodičích chcete, když má polovina obézních majitelů obézní psy, změna režimu by spočívala jen a pouze v tom, že by jim prostě nasypali do misky trochu míň granulí, jich by se to nedotklo ani v nejmenším, a stejně toho nejsou schopni?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: takže podle tebe, když se dítě výškově pohybuje třeba v 50. percentilu a nic se na tom nemění, a váhově se během roku přesune z 50. na 80. percentil, tak to není indikace problému?
    snad právě proto se ty percentily dělají. Pro porovnání se stejnou věkovou skupinou. A ano, samozřejmě že jeden percentil sám o sobě nic nedokazuje (můj syn taky není obézní proto, že váží víc, než 80% stejně starých dětí, když je adekvátně tomu taky vyšší než 90% stejně starých dětí), ale trendy ano.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALENTINA: jasně že to část dětí vyběhá, jinak by to doktoři neříkali :-)
    ale stejně si myslím, že sledovat ten trend (tedy jestli se dítě plíživě v percentilem nepohybuje nahoru) a případně to korigovat hned, je správný.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TRISSIE: hele, to nemusí být pravda, já si troufnu říct, že jsem byla obézní batole/13,5kg v roce-to má skoro můj 4 letý syn/ a opravdu jsem to vyběhala:), dneska jsem úplně normální:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: jenže ten základ se právě táhne už z toho kojeneckého a mladšího batolecího věku. Kdy "to vyběhá", ale nevyběhal.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    CORNELA: ok, ale takhle velkej kluk už z toho má trochu rozum, takže ví, že když chce jíst, tak musí pak energii vydávat, sám už si rozumně místo 6 knedlíků dá 4. A rodiče nejsou obézní, naopak mladší bratr je skoro rachitický, takže tenhle má velkou šanci, že to nějak ukočíruje.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: to právě nechápu, vlastní tloušťka ve mně jen podpořila odhodlání to u svých dětí nedopustit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: tak zrovna u kojenců a mladších batolat se změna režimu u dítěte (kupříkladu že ten sunar dostane míň vydatnej, nebo že příkrmu bude o pár lžiček míň) režimu rodičů nedotkne ani v nejmenším.
    Ono to dítě fakt nebude spalovat víc energie, když bude v kočárku jezdit do kopce :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: z mojí strany rodiny má syn určitě k obezitě sklony a o to víc považuju za důležité to nepodcenit už v dětství.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: děláte dobře, švagrová to teď řeší u 13ti letého a jde to špatně, i když kluk už si to víc uvědomuje. Není vyloženě obézní, ale má náběh na prsíčka a má břicho. Nutí ho sportovat, nesmí si jídlo přidávat, když si chce vzít sušenku, pošlou ho na půl hodiny na trampolínu a pak může:), on je ten typ, který se po obědě jde pídit po kuchyni, kde by co sežral.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: chudák teď je, ležet u televize a cpát se brambůrkama je daleko příjemnější, ale v dospělosti vám za to poděkuje, když si odmala zvykne na zdravou stravu a pohyb.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NIGHTFURY: tak jsem si to představila taky (vzhledem k tomu, že má 81cm a 11,5 kila, tak to bylo takové komixové roztažení do šířky), pak jsem si představila, jak takový robátko nosím (protože nechodí), a luplo mi v zádech jen z té představy.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TRISSIE: to taky nechápu. Starší syn je pořízek se sklony k tloustnutí, navíc špatné držení těla a je velmi nesportovní typ, a děláme fakt co můžeme, abychom ho před tloušťkou uchránili, dbám na stravu, manžel s ním denně cvičí... a už jsou lidi, který mi řekli, že to dítě je chudák, když ho takhle moříme už v 7 letech. :-(((
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    TRISSIE: Představila jsem si dítě vysoké 90 cm a vážící 80 kilo :D jojo, měla bych si dát pauzu (informace o percentilu mě úplně minula).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    že se vrátím k dětské obezitě - byla jsem teď se synem na roční kontrole a když jsem zjistila, kolik zase přibral, tak jsem se doktorky ptala i na to, jak je na tom s BMI a jestli nepřibírá až moc.
    Doktorka se tvářila velmi překvapeně, že prý na tohle se jí snad za její praxi žádný rodič neptal.

Syn je v pohodě, nechala jsem si vyjet percentily a výškově šel nahoru (z 90 na 95) a s váhou naopak dolů (z 85 na 80), takže já jsem klidná, ale přijde mi smutný, jestli se fakt tak málo rodičů zajímá o to, jestli svým dětem nezadělávají na dětskou obezitu...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    BIRMA: tyhle kecy mi vadi. Az na par svobodomyslnych Americanek a lovkyn rekordu, nechce nikdo vypadat jako koule, protoze krome zjevu se cloveku i spatne chodi a vubec. Takze na tlusteho cloveka bych nikdy neukazala prstem, protoze holt jeste nenasel zpusob jak na to. Ale za tyhle kecy, jak jsi to pekne popsala: "ale to ja nemuzu, dyt se na me podivej!", tak za ty bych nekoho vzala duralovou trubkou!
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    MADIETTA: nejnom při tloušťce je ten problém. Já jsem třeba tohle nesnášela v takových těch čistě ženských kolektivech - polovinu času se probíralo, co která snědla či nesnědla, s nezbytným hysterickým podtónem: Jééé, tam mají větrník. Ale já to nemůžu, dyť se na mě podívej! A včera večer jsem to nevydržela a dala si čokoládovou koblihu... týýjo, koblihu! A mám si dát k obědu ten řízek? měla bych si dát jen salát.... atd atd. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam