• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    CORIOLANUS
    CORIOLANUS --- ---
    QUORRA: ano, neni sestra jako sestra.. napriklad mama na ty co radeji sedely na kurarne a hulily, nez by se staraly o duchodce, rvala prakticky neustale.. po deseti letech psychicky nevydrzela a odesla do soukrome ordinace.. je to vsude a je to o lidech.. jenze kdyz jde o zdravi, nebo o zivot, je to tak nejak jiny, nez kdyz vam protivna prodavacka proda 3 dny starej chleba..
    AIJA: :) you made my day! :)

tak me napada - muze si clovek do spitalu nechat dovezt treba pizuu? :)

TINA_SALO: no, ona ma prvorodicka cerstve po porodu malicko jiny starosti, nez premyslet nad tim, co muze nebo nemuze jist, aby to pripadne dite nenadymalo a tak nejak spoliha na to, ze na sestinedeli jsou dostatecne pricetni, aby ti nenaservirovali neco, co muze tobe nebo diteti zpusobit bolestive zazivani.. ze sve zkusenosti - pri porodu a prvni dva dny byti matkou jsem temer 100% spolehala na personal porodnice a ze vsech sil se snazila svoje dite akcidentalne nezabit, coz tak nejak zabralo veskerou mou energii.. ale mozna jsem neschopna, tuto variantu nezavrhuji :)
    DRIZZT: fuj.. uplne se mi udelalo na bliti.. chudak mama..
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TINA_SALO: a kde že v tom špitále mají donáškovou službu?
    TINA_SALO: víš co, mně hovno je. Jenomže když mě někdo začne krmit rohlíkama, protože to řiká kdejakej blbec, že je bezlepkáč, a přitom ho prý někdo viděl, jak jedlu buchtu, tumáš pyčo rohlíky, knedle a kolínka s břečkou, tak taky budu řvát jak tur.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TINA_SALO: Hele zrovna ty matky po porodu, kdyby mi to v porodnici přinesli, tak já bych to asi bez stopy podezření snědla. Jo, slyšela jsem, že kojící ženy by neměly nadýmavá jídla, ale to se říká i o těhotných a mně to žádné problémy nedělalo. Netušila jsem, co udělá nadýmavé jídlo s kojencem, dokud jsem to nezažila doma.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: tak proč si někoho nepošle dolů do krámu pro jogurt a loupáček? Jste dospělí, tvl????
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: a nebo třeba matka po porodu dostane fazole se zelím - Podolská true story.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: jasně, ale nadávat na to, že ONI ho tam blbě krmili, to může :-D přitom těmahle sračkama si škodí víc než nějakou bezvýraznou kaší z pytlíku a vývarem s písmenkama....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: tak sebepoškozující se pacient je běžný, ten nikde nepřísahal, že si nebude škodit.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    Mám rýmu. Potřebuju, aby mi někdo přinesl žloutkový veneček, jež mě vyléčí. Moje rodina je naprd :(. Možná bych e spokojila i s Mrožem.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: A řeší tam někdo, že dobrosrdeční členové rodiny nosí běžně lidem po operacích zažívacího traktu běžně řízečky se salátem, větrníky, pivo a podobně? Jak jsem zažila, když vedle mě ležela ženská po té samé operaci, co já, a muž jí přinesl tašku takovéhoto jídla. Stejně jako se mi od známých doneslo, že se pár dní po operaci žlučníku, srůstů na střevech apod. už ládovali pálivejma gulášema, mastným bůčkem a chlastali. Proti tomu mi přijde anemická nemocniční haše úplně v poho.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    AIJA: Ahá! Díky, nové slovo do slovníku, to vůbec neznám :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: pobyt v nemocnici by měl minimalizovat iatrogení aspekty a bohužel v ledaskterých (to neznamená všude!) zařízeních právě to co předkládají k jídlu pacienta přímo poškozuje a nebo alespoň zpomaluje léčbu.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    QUORRA: tvl stejně - nemocnice nemá bejt snad gastronomickej zážitkovej pobyt, ne? To jsou leda ty metabolický jednotky - ale tam jim zas o to cpaní žrádla nikdo nestojí :-DDD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.cskz.cz/seznamy/16_kohout_system_nutri_pece.ppt
    http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/01/10.pdf
    http://www.avkv.cz/Novinky-a-aktuality/Novinky-a-aktuality/Podvyziva-u-ceskych-pacientu-a-moznosti-reseni/7-L-2F.article.aspx

ad libitum, ad nauseam aut inedia

Situace s výživou ve zdravotnictví je špatná. Tečka. Je to fakt potřeba rozmazávat furt dokolečka a vytahovat rodinná zázemí a osobnostní kvality zůčastněných diskutérek?

AIJA
    AIJA --- ---
    QUORRA:
    Mač...nevzhledné a přebytečné ovoce se narve do nějakého barelu, nechá vykvasit a přepálí se. Vzniklý produkt...calvados, meruňkovice, slivovice...:-D
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    AIJA: No..jo. Co to mělo být?

TINA_SALO: Asi tak. Navíc někdo tu horoval, že nemá příbuzné, aby mu nosili každý den teplé jídlo...wtf...stačí, když přijdou jednou za týden, v nejhorším za dva a donesou zásobu třeba sušenek, ovoce atd...jasně, opět to nebude ideální...ale nechcípne. A nebo vyzkoušet to nakupování na dálku, co má Tesco :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUORRA:
    Ty chápeš mnou zmiňovaný mač jako zápas?
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    GENTIANA: placení profesionálové? :-D V nemocnici bych mohla vařit i já :-D a to spálím i čaj.

Nicméně celkově - v nemocnici jsem ležela po slepáku - takže se mi moc jídla nedostalo, a co se mi dostalo, mi přišlo tak indiferentní, že se to nedalo považovat ani za nechutné, ani za dobré - prostě šetřící dieta, no. Takže jsem ve Vinohradské nemocnici po několikadenním půstu měla tu čest ochutnat vývar bez písmenek, poté vývar s písmenkama, vývar s prdíkem mletýho masa, bramborovou kaši, krupicovou kaši, piškoty a rohlíky s máslem a marmeládou - žádný jídlo šampionů, ale nic, co by mě zabilo. Ekloval se mi akorát ten místní čaj, ten už se mi po druhý termosce vracel jícnem nahoru - takže jsem si volala domů a byly mi doneseny ledové čaje z krámu a neperlivá voda ve flaškách.

Čímž se dostávám k tomu, že pokud ležím v nemocnici a nechutná mi, co mi nosej - tak mám mobil a držku - a zavolám si domů, že chci něco jinýho - samozřejmě pokud se to slučuje s nasazenou dietou.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    CORNELA: Tjn, tak pro mě i 45 za menzu je hodně, namazanej chleba nebo těstovinovej salát z domova je pro mě levnější. Navíc do naší menzy je to patnáct minut ze školy a půl hodiny s přestupem z mého domova, takže naprd.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    CORNELA: My jako můžem, ale dost to stojí (nějakých 70 Kč za oběd myslím?) a navíc máme možnost chodit jen od 13:00 do 14:30...a já už většinou v půl dvanácté lezu hlady po zdi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUORRA: já vývařovnu v Motole, kde jsem loni rodila, taky musím pochválit, docela mi tam chutnalo. Ne úplně můj šálek čaje, co se týká jídelníčku, ale vždycky se dalo z těch dvou jídel vybrat tak, aby v tom nebyly knedlíky :-)

můj děsivý zážitek byl z nemocnice Na Františku, a z toho, co jsem tak různě četla zkušenosti pacientů, tak se tam toho moc nezměnilo :-( minimálně na chirurgii.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    AIJA: Dyť jo. Jablkovej zápas - pohyb pro tlušťochy - problem solved ;)).
    Jinak co jsem koukala u pacientů v Motole, tak bych si to jídlo hned dala, vypadalo to dobře. Jinde v Praze i mimo (Tanvald, Benešov) to byla klasická závodka, maximálně, žádný blitky. Jako chápu, že to každýmu nejede, ale zase výkřiky "to se nedá žrát, málem jsem umřel hladem" mi přijdou přehnaný. Prostě je to obyčejný jídlo, nic extra.

A že sestry nedávaj lidem najíst a napít mě nehorázně sere, zažila jsem to u starejch lidí i dětí a když se zeptám "Aničko, kolik jsi toho dneska vypila?" a zjistím, že neměla už tři dny ani hrníček, tak bych ty kravky, co si popíjej kafíčko na sesterně a prohlížej si časopisy, profackovala.

Samozřejmě, není sestra jako sestra.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    CORNELA: Já jsem medik a chci jídlo ve špitále :(!
    AIJA
    AIJA --- ---
    SOLEI:
    Když pominu, že koupená jablka si kuchařky rozkradly, tak strupaté mrňavé plané jablko se dá dát jedině na mač.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam